Genius SW-HF 5.1 6000: Šest kousků pod stromeček

Genius představil následovníka veleúspěšné dynastie levných, ale přesto kvalitních počítačových reprosoustav. Máte už nakoupeno na vánoce?

Před několika lety nastartovala éra dřevěných počítačových repráčků. Nejlépe na tuto kobylku naskočila pravděpodobně společnost Kye se svou značkou Genius představením již legendárního modelu Genius SW 5.1 HT. Ve své době šlo o revoluci v poměru cena / výkon / kvalita reprodukce. Genius však neusnul na vavřínech a nejčastěji kritizované nedostatky tohoto modelu opravil v novějším a neméně legendárním SW-HF 5.1 5000 a pozdějším 5005. První jmenovaný jsem na stránkách Živě.cz recenzoval zhruba před dvěma lety. Pokud si dotyčný článek otevřete, můžete srovnat, kam se Genius letošní novinkou, která má navázat na úspěchy svých skvělých předchůdců, posunul.

Genius SW-HF 5.1 6000

Také šestitisícovky jsou klasickou 5.1 sestavou v rozložení subwoofer + přední + zadní + centrální satelit. Na rozdíl od předchozí verze se sestava nedodává v tak obrovské krabici. Jinak je ale obsah balení standardní. Kromě samotných reprosoustav zde najdeme také dálkové ovládání a sadu propojovacích kabelů.

sw+sat.jpg
Subwoofer a přední a zadní satelity

Největšími novinkami bezesporu jsou velikost zadních satelitů a displej instalovaný na subwooferu. SW-HF 5.1 6000 je první sestavou této produktové řady Geniusu, která má přední a zadní satelity stejně velké. Jejich rozměry činí 140×233×151 mm. Centrální satelit je s rozměry 332×163×151 mm největší. Všechny satelity jsou vyrobeny ze sedmimilimetrové překližky s populární třešňovou povrchovou úpravou. Čelní stranu satelitů kryje černá textilní síťka, která by podle fotografií na krabici měla být odnímatelná. To však jde velmi ztuha a přiznám se, že na testovaném kousku jsem si netroufl zkusit vyvinout sílu, která je pro tento úkon zřejmě potřeba. Na zadní straně zadních satelitů najdeme očko pro zavěšení na zeď. Materiál použitý na skříň subwooferu je o jeden milimetr silnější než u satelitů. Rozměry subwooferu činí 213×410×360 mm.

front.JPG
Přední satelity. Zadní mají navíc očko pro pověšení na zeď

Oproti starší verzi byl zvýšen maximální výkon sestavy. Satelity si přilepšily o 5 W na celkových 20 W. Výkon subwooferu byl zaokrouhlen na rovných 100 W, kam poskočil z původních 75 W. Přední a zadní satelity jsou tvořeny identickou kombinací reproduktorů. Na spodu najdeme nápadný deseticentimetrový širokopásmový (8 ohmů) a navrchu dvouapůlcentimetrový výškový (8 ohmů). Centrální satelit tuto výbavu rozšiřuje o jeden širokopásmový reproduktor navíc, každý z jeho širokopásmových reproduktorů má přitom impedanci 4 ohmy. Na zadní straně satelitů najdeme běžný svorkový konektor. Subwoofer je vybaven dvaceticentimetrovým osmiohmovým basovým reproduktorem. Výrobce bohužel neudává frekvenční rozsahy jednotlivých reprosoustav, musíme se proto spokojit se souhrnným údajem 40 Hz - 20 kHz. Odstup signálu od šumu je udáván na úrovni 80 dB.

center.JPG
Centrální satelit

Kabeláž a (dálkové) ovládání

Sestavu lze prostřednictvím konektorů na zadní straně subwooferu připojit k celkem čtyřem zařízením. Jeden vstup je přitom šestikanálový, ostatní pouze dvoukanálové. Sestava tudíž jeden šestikanálový vstup v porovnání se starší verzí ztratila. Všechny vstupy jsou tvořeny klasickými RCA konektory. Pro připojení k počítači je dodávána sada redukcí na běžné 3,5" jacky. Kabely dodávané se sestavou si zaslouží mou první výtku. Jako vždy při recenzování levných počítačových sestav totiž musím i v tomto případě poznamenat, že kvalitnější kabeláž by zvuku, jejž sestava produkuje, jedině prospěla. To platí jak na straně vstupu, kde je navíc zbytečná redukce, tak na straně propojení subwooferu a satelitů. Obzvláště propojovací kabely jsou opravdu tenoučké. Tak tenoučké, že se o ně člověk při zapojování až bojí. Kabel určený pro připojení centrálního satelitu je navíc poměrně krátký, satelit tak jen těžko umístíte např. na vyšší poličku.

swfront.jpg swrear.jpg
Subwoofer zepředu i zezadu

Dálkové ovládání nelze označit jinak, než jako naprostý průšvih. Oproti svému předchůdci u pětitisícové řady sice toto nové získalo několik tlačítek navíc, z jejich rozmístění však má uživatel pocit, že jej inženýři Geniusu sestavovali za pomoci generátoru náhodných čísel. Popisky navíc jsou téměř stejnou barvou jako tělo ovladače, takže při běžném osvětlení jsou naprosto nečitelné. Jedinou pozitivní stránkou dálkového ovladače je jeho prostorová použitelnost. Přijímač totiž povely registruje i z téměř nulového úhlu.

remote.jpg
Dálkový ovladač: Popisky jdou ve skutečnosti číst mnohem hůře. Všimněte si hloupého rozložení tlačítek

Přední panel subwooferu zdobí rozměrný a jasně modře podsvícený stavový displej, který indikuje používaný vstup a hlasitost sestavy či právě nastavované skupiny reproduktorů. Nevýhodou tohoto displeje je, že ani ve stand-by režimu své podsvícení nevypíná a tudíž jasně září do noci. Hlasitost jednotlivých skupin (přední, zadní, centrální satelity a subwoofer) lze nastavovat v sedmnácti krocích, celkovou hlasitost sestavy pak ve čtyřiašedesáti. Stejně jako přepínání vstupů lze nastavení hlasitosti provádět přímo na subwooferu i použitím dálkového ovladače.

swdisplay.jpg
Displej a ovládací panel na přední straně subwooferu

Zvuk a hodnocení

Jelikož nepředpokládám, že si tuto sestavu bude pořizovat audiofil, rozhodl jsem se ji otestovat na běžném spotřebitelském hardwaru. Poslechové testy jsem tudíž prováděl na běžné zvukové kartě Creative SoundBlaster X-Fi Extreme Music.

Od sestavy za 2 800 korun opravdu nelze očekávat audofilskou extázi, přesto je třeba říci, že zvuk Genius SW-HF 5.1 6000 je poměrně líbívý a bohatý. Zkušební poslech ukázal, že sestava se celkem s úspěchem pere se všemi frekvencemi slyšitelnými v testovaných skladbách. Přesto je třeba zdůraznit, že celkový zvuk možná až příliš zdůrazňuje středová pásma na úkor (zejména) výšek. Na vyřešení tohoto neduhu však stačí v oblasti výšek mírně polechtat ekvalizéry vašich přehrávačů. Výchozí charakteristika zvuku je velmi příjemná pro elektronickou hudbu. Hůře na tom budou příznivci metalu, protože bez doladění ekvalizérem Geniusy zkrátka řízný zvuk elektrické kytary nevyloudí. Na druhou stranu pro sledování filmů je sestava (díky velkému centrálnímu a konečně také velkým zadním satelitům) jako stvořená.

Pokud jsem u předchozí generace chválil vyrovnané zvukové podání, mám u nejnovějšího modelu výhrady. Nejspíše kvůli neschopnosti satelitů zahrát nižší frekvence, je frekvenční přesah subwooferu a satelitů malý a subwoofer tudíž zní izolovaně, jakoby zvuk vycházel zpod stolu (což ovšem vychází, ale nemá to být poznat). To pochopitelně vadí pouze ve složitých nahrávkách. Příznivcům techna ani filmovým fanouškům tato drobnost, kterou navíc mnozí uživatelé po několika desítkách minut přestanou vnímat, rozhodně vadit nebude.

Ani při nastavení vyšší hlasitosti nedochází ke zkreslení zvuku. Díky zvýšenému výkonu je hledání případného zkreslení spíše soubojem kdo s koho: recenzentův sluch a sousedi v paneláku na straně jedné vs. dvě stovky wattů této sestavy na straně druhé. A věřte, že jde o solidní kravál. Sestava sama o sobě neprodukuje žádné rušivé zvuky, dokonce ani na předchozí verzi často kritizovaný brum trafa v subwooferu. I to je důkazem velmi solidního řemeslného zpracování.

Stejně jako její předchůdci, tak i sestava reproduktorů Genius SW-HF 5.1 6000 méně náročné uživatele vyloženě potěší. Její zvuk se může směle měřit s mnohými dražšími konkurenty mnohem věhlasnějších značek. Uspokojí nejednoho posluchače hudby, jakož i příznivce zvukových efektů ve filmech a počítačových hrách. Sháníte-li ještě vánoční dárek v ceně do tří tisíc korun, máte dnes pravděpodobně poslední možnost spolehnout se na dodání do Štědrého dne.

Diskuze (14) Další článek: Wi-Fi 802.11n dobývá trh: rychlý a levný bezdrát

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,