Filmové a hudební trháky hledejte v Číně

Čínský internet je kapitolou sám pro sebe. Kromě kontroverzí však může být i užitečný. Třeba při stahování hudby nebo sledování filmů, s autorskými právy si zde totiž nelámou hlavu.

O tom, jak je v Číně nakládáno s autorsky chráněnými díly, si asi každý dokáže představit. Z pohledu šíření ilegálních kopií na internetu; ono uhlídat největší internetový trh na světě samo o sobě nebude žádná legrace, nemluvě o čínském politickém režimu a jeho pohledu na „západní“ řešení jako jsou např. autorská práva na hudební a filmová díla. Výsledkem pak je stávající situace, kdy je čínský internet zdrojem ilegálních kopií pro celý zbytek světa.

Pokud se na tuto problematiku podíváme z pohledu České republiky, výhodou je skutečnost, že streamováním nebo stahováním těchto ilegálních kopií (pro nekomerční použití) se podle § 30 autorského zákona ničeho nezákonného nedopouštíte. Vina je totiž v tomto případě na straně toho, kdo kopii pořídil a na čínský server ji nahrál. Ale to už není vaše starost.

Když už tedy můžeme podle zákona streamy sledovat nebo poslouchat, proč se na některé servery, které přístup k takto pořízeným kopiím umožňují, nepodívat trochu blíže.

Prostředníkem na cestě do Číny

Servery, které videa shromažďují a nabízejí uživateli v použitelném rozhraní, nejsou většinou tytéž servery, na nichž jsou videa fyzicky umístěna. Starají se pouze o to, aby nemusel uživatel ve změti kopií uploadovaných na čínské obdoby YouTube tápat sám. Epizody seriálů nebo filmů vyberou a vloží do svých stránek nebo na ně jen odkážou. O tom, kdo videa na čínské portály umisťuje a zda to nejsou sami provozovatelé odkazujících serverů, už bychom mohli polemizovat.

Nevýhodou streamů je, že pokud nevládnete angličtině, asi si filmy příliš neužijete. Na streamované kopie totiž jen těžko přilepíte přesně padnoucí titulky a o českých filmech nemůže být na těchto mezinárodních serverech ani řeč.

Jedno řešení se však přesto nabízí. Kromě streamování přímo ze serverů si ve většině případů můžete videa i stáhnout. To už ovšem ne zadarmo, podle rychlosti stahování a dalších parametrů si budete muset připlatit. Navíc následně počkat, až někdo další vydá externí titulky.

TV Shack

Jedním z nejznámějších serverů nabízejících streamy aktuálních epizod populárních (nejen) amerických seriálů a filmů je server TV Shack. Vybírat přitom můžete z poměrně pestrého seznamu seriálů, filmů, dokumentů nebo hudebních show, v němž se nachází např. i aktuální bondovka Quantum of Solace nebo v současnosti v USA velmi populární komedie Čtyři Vánoce (Four Christmases).

01.PNG02.PNG
TV Shack

Většina videí, na něž TV Shack odkazuje, je umístěna na serveru Megavideo.com. Megavideo je právě jedna ze zmiňovaných služeb, která kromě streamování umožňuje videa i stahovat. Jak už bylo zmíněno, stahování si však musíte předplatit. V kuse navíc můžete streamovat jen kolem 72 minut, následně vám Megavideo na hodinu přehrávání přeruší. Naštěstí i tento problém lze obejít jednoduchým blokováním všech příchozích cookies z domény megavideo.com. Podrobnosti o tom, jak nastavit blokování v prohlížeči, najdete zde.

SurfTheChannel

Ještě bohatší databází pořadů posbíraných z nejrůznějších zahraničních serverů je SurfTheChannel. Přestože se vzhledově velmi podobá předcházejícímu zmíněnému TV Shack, ve většině kategorií najdete mnohem více záznamů. Počet kategorií je navíc vyšší, takže si můžete vybírat i podle oblasti zájmu snímky s auto-moto tematikou, vzdělávací, technologické apod.

Pro jednotlivé kategorie snímků jsou, stejně jako v případě TV Shack, k dispozici RSS kanály, které vás upozorní na nové přírůstky. Pokud RSS neradi, stačí jednotlivými kategoriemi procházet. Nové epizody jsou vždy výrazně vyznačeny.

03.PNG04.PNG
SurfTheChannel videa nevkládá do stránky,
po kliknutí vás odkaz přesměruje na hostující server

Pokud pro vás angličtina není problém, pak se kromě sledování filmů a seriálů můžete zapojit do komunity uživatelů a sdílet své dojmy, zážitky a názory s ostatními milovníky jednotlivých titulů. Minimálně pro nejpopulárnější televizní seriály jsou připravena každý den aktivní diskusní fóra.

SideReel

SideReel za výše zmíněnou konkurencí zaostává především celkovým počtem videí. Nabízí především největší filmové a seriálové hity. Na rozdíl od ostatních ale filmy i seriály dále dělí do kategorií, pokud tedy přijdete k internetu a budete mít náladu na horor, nemusíte v internetových databázích pracně vyhledávat, stačí si na SideReel najít patřičnou sekci a kliknout na libovolný snímek.

Abyste měli výběr ještě jednodušší, jsou u každého k dispozici hodnocení ostatních uživatelů, recenze, diskuse a dokonce i Wiki s podrobnostmi k položce.

05.PNG06.PNG
SideReel

Samozřejmě ne všechna videa, na něž výše zmíněné servery odkazují, jsou nabízena nelegálně. Některé streamy pocházejí přímo z domovských stránek autorů (např. BBC, Fox a další), v tomto případě ovšem pozor na region, v němž se chystáte seriál sledovat. Streamy amerických televizních stanic jsou totiž většinou k dispozici jen z území Spojených států apod.

Podobná situace je i v oblasti hudby. Kromě toho, že si z YouTube (díky spoustě hudebních klipů) můžete vytvořit de facto svoji vlastní hudební stanici, jsou na internetu k dispozici také služby, které vám MP3 skladby vyhledají a nabídnou ke stažení. Bez instalace dalších programů či složitého vyhledávání. I toto je doména čínských serverů, především těch zaměřených na vyhledávání na internetu.

Sogou

I když tento v současnosti třetí nejpopulárnější internetový vyhledávač na čínském internetu se službou jako první nepřišel, ve srovnání s konkurencí dosahuje nejlepších výsledků. Jediným problémem je při vyhledávání čínština, s níž se ne každý popere. Naštěstí existuje Google Translate, který vám alespoň úvodní stránku dovede přeložit do (lámané) češtiny.

Se zbytkem se budete muset poprat pomocí grafických ikon. V podstatě však stačí jen u vybraného songu kliknout na ikonu stažení na disk a v otevřeném pop-up okně vybrat druhý odkaz se stejným obrázkem. Podle přehrávače a konfigurace prohlížeče se vybraná skladba začne streamovat nebo rovnou stahovat na disk.

I když je to možná s podivem, zdá se, že se čínský internet drží trendů. Vyhledávač tak většinou najde i novější skladby včetně těch, které jsou aktuální ve světových hitparádách. Občas budete mít štěstí i při vyhledávání české hudby.

Po kliknutí na název alba vás vyhledávač přesměruje na stránku s kompletním seznamem skladeb daného alba. Poklikáním na tlačítka pod seznamem zjistíte, že je možné všechny skladby najednou i stáhnout. K tomu si však musíte nainstalovat nabízenou aplikaci, a abych byl upřímný, ruku do ohně bych za její spolehlivost rozhodně nedal.

07.PNG08.PNG
Sogou

Jako první přišel s podobnou službou na internet čínský portál Baidu, ten se však v současnosti soustředí spíše na hudbu, která vládne čínským éterem, tedy v převážné většině na čínské interprety. O podobnou (i když spíše legálněji laděnou) službu se pokoušelo také české Centrum. Ve vyhledávání českých interpretů je rozhodně úspěšnější než Sogou, jinak ani zde ale úroveň příliš vysoká není.

Existují i eticky čisté alternativy

Co napsat na závěr? Pokud vám morální zábrany nebo jakékoliv jiné důvody brání z výše zmíněných serverů hudbu stahovat, můžete vyzkoušet legální a plně osvědčené varianty. Streamovanou hudbu (i když ne úplně podle vlastního přání) najdete např. na Last.fm. Vo se streamování i stahování volně šiřitelné hudby týče, musím doporučit špičkové Jamendo.

Diskuze (17) Další článek: Pomozte udělat Firefox lepší, aneb Firefox ve vaší zemi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,