Dropbox: Jednoduché sdílení dat je nyní bez pozvánek

(Aktualizováno) Alternativa Windows Live Folder Share s 2GB webovým úložištěm je nyní k dispozici všem bez jakéhokoliv omezení. Autoři se zbavili nepříjemného systému pozvánek.

Aktualizováno 12. září 2008: Dropbox je nyní k dispozici naprosto všem, stačí se zaregistrovat a stáhnout klienta. Doposud bylo třeba získat speciální registrační kód na základě pozvánky od již registrovaného uživatele. Na stejném principu se v minulosti šířil třeba GMail a dnes pro změnu Microsoft Live Mesh. Příští týden autoři představí placený tarif, který nabídne kapacitu 50 GB v ceně 99,9 dolarů ročně. Dvougigabajtové bezplatné úložiště ale samozřejmě zůstane i nadále. Ke službě se během několika měsíců přihlásilo na 200 000 zájemců. Více informací najdete na blogu Dropbox.

Webová úložiště se těší skutečně obrovské popularitě – přinejmenším v řadách jejich tvůrců. Nějaký ten gigabajt pro vaše dokumenty tak dnes nabízí snad všichni velcí hráči na trhu. Zaostává zatím pouze Google, který poskytuje pouze úložiště dokumentů v rámci aplikací Docs a Sites a fotogalerií na webové Picase. Podle nejrůznějších spekulací však na tento trh plánuje vstoupit a při setkání s novináři v Krakově to nevyvrátil ani Sergey Brin, prezident pro technologie a jeden ze zakladatelů Googlu.

Webové úložiště může mít mnoho tváří. Stále nejrozšířenějším modelem je skutečně přístup přes webové rozhraní. Takto funguje drtivá většina podobných bezplatných i placených řešení včetně Adobe Share či SkyDrive od Microsoftu, který své 5GB úložiště nedávno uvolnil i pro českého uživatele v plně lokalizované podobě.

Pak tu jsou ale i pokročilejší techniky, které nabízí hybridní přístup. Na svůj disk se tedy dostanete jak z internetového prohlížeče, tak pomocí programu, který integruje úložiště do vašeho operačního systému. Takto již brzy bude fungovat Microsoft Live Mesh, tak ale ostatně funguje třeba i Gmail Drive, který dokáže z běžné poštovní schránky od Googlu vytvořit skutečný síťový disk, se kterým pak můžete pracovat stejně jako s jakoukoliv lokální či síťovou diskovou jednotkou. Nutno ovšem podotknout, že Gmail Drive je projekt fanoušků, který Sergey Brin nevidí moc rád, ačkoliv jej podle jeho slov Google zatím nehodlá blokovat.

Poznámka: O novátorské službě Microsoft Live Mesh, která toho ale zatím moc neumí, si můžete více přečíst v příštím čísle časopisu Computer.

Nakonec stojí za zmínku ještě webové úložiště ve formě sdílení. V takovém případě snadno získáte úložiště vzájemným propojením více počítačů v internetové síti. Příkladem budiž třeba velmi povedený Windows Live FolderShare od Microsoftu.

Dropbox: 2GB alternativa pro Windows Live FolderShare a Mesh

Není tedy s podivem, že když jsem se nedávno dozvěděl o novém úložišti Dropbox, mávl jsem rukou s tím, že je to jen další zbytečný disk v poměrně dlouhé řadě více či méně úspěšných projektů. Dropbox je ale skutečně jiný. Na první pohled sice připomíná Windows Live FolderShare, rozšiřuje jej ale o 2GB úložiště. Nejblížeji tak má ke službě Live Mesh, která je ale stále ve fázi technologického preview a pouze pro zvané.

S Dropboxem lze pracovat dvěma způsoby. K dispozici máte jednoduché webové rozhraní s podporou hromadného nahrávání souborů, nemusíte tedy uploadovat soubory po jednom, a nahrané data snadno zorganizujete do složek.

dropbox_web_souobry.png dropbox_web_nahravani.png
Webové rozhraní: obsah webového úložiště a hromadné nahrávání souborů

Ihned po založení nového účtu máte také připravené veřejné složky Public a Photos. Pokud pak do takové složky něco nahrajete, případně v ní vytvoříte libovolné množství podadresářů, můžete obsah komukoliv nabídnout ke stažení skrze unikátní webovou adresu. Veřejná složka Photos má ještě jednu zajímavou funkci, vytvoříte-li v ní odpovídající adresáře a do nich nahrajete své fotografie z dovolené, zobrazí se v podobě miniatur a na veřejné webové adrese pak každý najde celkem pěknou jednoduchou fotogalerii.

dropbox_web_galerie1.png dropbox_web_galerie2.png dropbox_web_galerie3.png
Adresář Photos, galerie na veřejné adrese a náhled fotografie

Klient pro Windows a Mac OS X a sdílení

Doposud jsme o Dropboxu mluvili jako o 2GB webovém úložišti, majitelé Windows a Mac OS X si však mohou stáhnout i speciální klient, který se usadí v oznamovací oblasti a ve vašem adresáři s Dokumenty vytvoří novou složku „My Dropbox“. Cokoliv do této složky nahrajete, promítne se i na webovém úložišti. Pokud pracujete na více počítačích, můžete si každý z nich propojit se svým účtem a snadno si tak vytvořit sdílenou složku. Jakmile pak na pracovním počítači nahrajete do sdíleného adresáře libovolné množství souborů, doma jej v téže složce najdete třeba na svém notebooku. Aby toho nebylo málo, vybraný adresář ve vašem Dropboxu můžete sdílet i s jinými registrovanými uživateli a malý souborový groupware ve stylu Microsoft Office LIve Workspace je tak na světě.

dropbox_windows_slozka.png dropbox_windows_oznamovaci_oblast.png
Složka My Dropbox se stavovými ikonami a kontextová nabídka programu v oznamovací oblasti Windows
Všechny soubory jsou aktuální, jen dokument Wordu Dropbox.docx se právě synchronizuje s webem

Změnili jste soubor? Dropbox si pamatuje všechny jeho verze

Nicméně ani nyní by nebyl Dropbox nikterak výjimečný, kdyby ovšem nenabízel i funkci verzování. Jakmile totiž změníte třeba dokument Wordu, který máte uložený ve sdíleném adresáři, na webové úložiště se nahraje pouze binární rozdíl mezi těmito dvěma soubory. Vaše připojení k internetu bude méně zatíženo, ale především budete mít na webu přístup ke všem verzím. Tuto funkci jistě uplatníte také v případě, kdy budete dokument sdílet s více uživateli.

dropbox_web_revize1.png dropbox_web_revize2.png dropbox_web_obnoveni.png
Kontextová nabídka na webu, seznam verzí souboru v čase a smazané soubory s možností obnovy

Dropbox obsahuje i bezpečný koš. Pokud tedy nějaký sdílený soubor z počítače smažete, změna se sice projeví u všech ostatních, stačí se ale přihlásit do webové administrace a ve složce, kde se původně dokument nacházel, si vyhledat všechny smazané soubory. Můžete je opět obnovit, podívat se na jejich revize a případně i nadobro zničit.

Zatím pouze v bezplatné  betaverzi

Dropbox je v současné době k dispozici pouze pro testery, kteří jej mohou využívat zdarma, účet ale získají pouze skrze pozvánku. Takto se v počátcích šířil třeba Gmail. Má to své výhody. Nárůst nových uživatelů je pozvolnější a služba tedy není extrémně vytížená a lze ji reálně používat.

Vzhledem k betatestování však narazíte i na nějaké ty neduhy a nedodělávky. Klient je dostupný pouze pro Windows a Mac OS X, na verzi pro Linux se ale už úspěšně pracuje. Možnosti nastavení jsou minimální, případné nastavení proxy serveru přejímá program z Internet Exploreru, resp. operačního systému v případě Mac OS X.

Pokud vám bude synchronizace větších souborů připadat pomalá, nedivte se. Ne že by samotné webové úložiště trpělo malou konektivitou, ale Dropbox naopak šetří a nezatěžuje vaše připojení, ze kterého ukousne maximálně 70 % výkonu. Zbylých třicet můžete využít na běžné surfování a práci s počítačem. I toto omezení ve finální verzi nahradí možnost nastavení maximální zátěže.

Dropbox si vás získá především tím, že neobtěžuje. Webové rozhraní je funkční, svižné a bez reklam. Velmi skromný je i samotný doplněk pro Windows a Mac OS X, který nevyrušuje a výrazně se neintegruje do systému. Jediné, co vlastně dělá, je monitoring obsahu adresáře „My Dropbox“.

Autoři se dušují, že finální verze bude nabízet bezplatně 1 GB volného prostoru, současným betatesterům by však měla zůstat 2GB kvóta a samozřejmě všechny nahrané soubory a adresáře. Jak bude vypadat placená verze a případné tarify, programátoři Dropboxu zatím nezveřejnili stejně jako datum ostrého provozu.

Bezpečná alternativa? Domácí NAS úložiště za pár tisícikorun

Častým argumentem odpůrců podobných řešení je možnost zneužití. Ostatně svá data ukládáte na cizí server, jehož poskytovatel k nim má plný přístup. Pokud potřebujete přes web sdílet skutečně citlivé informace, můžete je zašifrovat pomocí jednoho z mnoha volně dostupných nástrojů. V drtivé většině případů ale stačí delší heslo a běžný kompresní program s podporou šifrování. Třeba takový RAR je při dobrém heslu prakticky nerozluštitelný.

Nakonec je tu ještě jedna alternativa. Pokud chcete zálohovat data a mít k nim přístup odkudkoliv na světě skrze běžně dostupný protokol FTP, určitě se vám vyplatí investice do síťového úložiště NAS. NAS je vlastně schránka na jeden či více běžných pevných disků, kterou zapojíte do vaší domácí sítě. Pokud vlastníte třeba wifi router a poskytovatel vám přidělil veřejnou a pevnou IP adresu, na svůj disk o téměř libovolné kapacitě se dostanete prakticky odkudkoliv – z domova, práce i z internetové kavárny.

Poznámka: Více si o NAS a domácích sítích můžete přečíst v časopisu Computer 7/08

Chcete Dropbox vyzkoušet, ale chybí vám pozvánka? Deset volných pozvánek tu čeká jen na vás, očekávám ale, že se i vy podělíte s případnými dalšími zájemci v diskuzi pod článkem. Žádost o pozvánku pište přímo do diskuze.

Webové stránky služby Dropbox

 

fsc.jpg



 

Diskuze (108) Další článek: Luxusně elegantní LCD s WLED technologií od AOC

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,