Digsby: ICQ, MSN, Jabber a další v jednom kecálku

Digsby je velice komplexní program pro instant messaging s podporou devíti protokolů, propojením na sociální sítě a dokonce e-mailovým klientem.
Kapitoly článku

Digsby je multiprotokolová aplikace pro instant messaging, za kterou stojí dotSyntax, LLC. Aplikace je vyvíjena od konce roku 2007 a nabízena zdarma. Stále se sice nachází v stadiu vývoje, ale už teď je dostatečně stabilní a funkční pro běžné použití.  Do této aplikace si zatím můžete přihlásit vaše účty na AIM, MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, Jabber, nebo Facebook Chat. Za povšimnutí určitě stojí možnost kontrolovat vaše e-mailové schránky, sledovat stav vašeho účtu na Facabooku a MySpace, či si přečíst aktuální zprávy z Twitteru. Digsby je zatím dostupný jenom pro platformu Windows, ale vývojáři slibují verze pro Linux a Mac OS X.

ICQ, MSN, Jabber a další v jednom

Abyste mohli Digsby používat, musíte si nejprve pomocí jednoduché registrace vytvořit účet. Tato registrace neslouží jenom pro kontrolu přístupu, ale také umožňuje kompletní synchronizaci mezi všemi vašimi počítači, na kterých je tato aplikace nainstalována.  Pokud si změníte status nebo skin na jednom počítači, po přihlášení na jiný se vám tyto změny automaticky aplikují.  Vaše osobní data a hesla jsou samozřejmě kryptována a v poslední vývojové verzi by nemělo docházet už k žádným bezpečnostním chybám.

digsby_login.JPG DigsbyScreenshotWikipedia.JPG
Přihlašovací okno aplikace Digsby a rozhraní aplikace

Je skutečně hodně možností přizpůsobení Digsby vašim potřebám. Svévolně můžete změnit jeho skin a vzhled konverzačních oken od jednoduchého textu až po prostorové bubliny, ve kterých se zobrazují vaše zprávy. Taktéž je možné plně nastavovat vzhled seznamu kontaktů – velkost písma, styl zobrazování statusu a používaného protokolu, změna velkosti ikony kontaktu, nebo její úplné odstranění.  Právě tak se dají kontakty seřadit, či seskupovat podle kritérií, jaké vám nejvíc vyhovují. Můžete je uspořádat manuálně, podle statusu, jména, použitý služby, dokonce na základě toho, s kým komunikujete nejvíc. Seskupovat je můžete rovněž podle těchto kritérií a zajímavá je možnost dalšího, sekundárního seřazení uvnitř jednotlivých skupin.

1_blists.JPG 2_convo_themes.JPG
Možnost výběru skinu a přizpůsobení vzhledu konverzace

Samozřejmostí je také informování uživatele pomocí notifikací, které můžete jednotlivě zapínat a vypínat, nastavit, kde se mají zobrazovat, popřípadě jim přiradit určitý zvuk.

7_popups.JPG
Vyskakovací okno s možností odpovědět na zprávu přímo v něm

 V nastavení je dále možné spravovat všechny vámi přihlášené účty, podrobný navolení vašich statusů a to pro každý protokol a automatická odpověď v případě vaší nepřítomnosti. Taktéž jste schopni spravovat nastavení soukromí u jednotlivých účtů. Mezi další funkce patří klasické volby jako přenos souborů, a to i vícero simultánně, spuštění  Digsby ihned po startu operačního systému a mnoho jiných drobností.

Instant Messaging

Digsby podporuje pomalu všechny nejznámější protokoly pro instant messaging a tím umožňuje uživateli mít všechny kontakty v jediné aplikaci. Nemusí provozovat tucet messengerů najednou. Jednotlivé konverzace probíhají v oknech, kde je možné mít otevřených vícero konverzací, které jsou volně posouvatelné a můžete kteroukoli z nich kdykoli zavřít. Máte možnost si nadefinovat, podle čeho se vám budou konverzace slučovat do oken, zda podle jejich skupiny, nebo použitého protokolu nebo jinak. 

Zajímavou funkcí je možnost sloučit vícero účtů jednoho člověka pod jeden kontakt, a to jednoduchým přesunutím jednoho na druhý. Jestli chvíli podržíte kurzor myši nad nějakým kontaktem, zobrazí se o něm všechny potřebné informace. Svůj status si jednoduše změníte přímo v hlavním okně programu, ale pro podrobnější volby musíte jít do nastavení. 

6_tabs.JPG
Konverzační okno a flexibilní přemísťovaní jednotlivých konverzací

Všechny konverzace je možné logovat v historii, která je velice přehledná, protože umožňuje třídění podle kontaktů, data a taktéž se v ní dá vyhledávat. Můžete si zkonvertovat svoji starou historii z vašeho předcházejícího Messengeru  pomocí  aplikace Log Converter. Velice pohodlným vylepšením je možnost odpovědět přímo do notifikačního okna, v případě že je vaše konverzace minimalizována. Mezi doplňkové služby dále patří posílaní souborů, SMS správ, či audio/video chat.

8_merge.JPG 9_logs.JPG
Sloučení dvou účtů pod jeden kontakt a práce s historií konverzací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,