Černobíle: Fotit kompaktem, nebo zrcadlovkou?

V aktuálním černobíle se dva redaktoři Computeru střetnou s názory, zda je vhodnější fotit kompaktem, nebo zrcadlovkou a proč. A co na toto téma vy? Hlasujte a přispějte v diskusi.

Kvalita dnešních kompaktů je mnohem vyšší, než dokáže sváteční fotograf ocenit

Dušan Kos: Chci fotit kdykoliv si vzpomenu a nechci se tím příliš zatěžovat. To mi umožní jenom fotomobil, nebo kompakt, který se vejde do kapsy. Fotomobil je ale přece jen zařízení plné kompromisů, i ty nejlepší mají k dnešním kompaktům daleko – ať již kvalitou fotek, snímáním videa nebo třeba jen rozsahem zoomu.

Co se funkcí týče, dávám přednost propracované automatice. Netoužím po nastavování spousty parametrů, od foťáku čekám, že sejme okamžik tak, jak to jde nejlépe. Líbí se mi, že kompakty konečně v tomto směru dostávají funkce, které jejich analogoví předchůdci neměli – kromě chytrého měření expozice třeba detekci obličeje pro správné zaostření a podobně. Kompakty a ultrazoomy navíc umí i nahrávat video. Sice to není přímá konkurence kamer, ale na natočení malého klipu z výletu (klidně i ve „skoroHD“) si s malým foťáčkem troufnu. Jestli to tak půjde dál, tak budou mít brzy amatérské kamery na mále – zatím vyhrávají kapacitou (to se ale s klesajícími cenami pamětí typu flash rychle mění) a funkcemi jako stabilizace obrazu při nahrávání (ale i ta za chvíli bude v kompaktech).Pentax_Optio_A30_1.jpg

Zrcadlovky mají sice větší kvalitu obrazu, ale za tu cenu a váhu mi to nestojí. Kromě levných foťáčků (u kterých by mi vadila jejich rychlost), mně kvalitou postačí všechny. Obrázky prohlížím a předvádím téměř vždy na monitoru a výsledné snímky zmenšené do rozlišení několika málo megapixelů (vždyť i fullHD jsou jen 2Mpx) mě nedráždí ani šumem, ani ostrostí.

Kromě kompaktu pošilhávám i po menších EVF ultrazoomech. To, že nabízí kromě displeje i elektronických hledáček mě až tak moc nezajímá (byť při focení na přímém slunci by se náhrada displeje mohla hodit). Mnohem více mne zajímá velký rozsah zoomu a vlastně celkově vyšší kvalita optiky, než u malého kompaktu. Možná se časem dopracuji i k tomu, že začnu používat různá speciální nastavení, k zrcadlovkám (ani nové generaci „pseudozrcadlovek“, ve skutečnosti EVF s výměnnými objektivy) se určitě nepřesunu. Nechám je profesionálům a zažraným fotoamatérům.

Zrcadlovka je kreativní nástroj, mnohem méně omezuje svého uživatele

ZBEAUTY.JPGPavel Nygrýn: Od fotografování očekávám především zážitek. Netoužím po tom, abych měl zachycené všechny vtipné situace, které spatřím, nefotím příliš na rodinných oslavách. Naopak se rád vydám hledat zajímavý snímek hodně daleko a nevadí mi, že sebou potáhnu batoh plný příslušenství. Můj fotografický vývoj tomu ostatně odpovídá. Nejprve analogový kompakt, poté analogový zrcadlovka. Poté chvíle bez aparátu (finance na koníčky spolykal počítač) a nastupující okouzlení svobodou digitálního přístroje – tehdy samozřejmě kompaktu. Časem jsem přešel na EFV (digitální zrcadlovky stály nedostupné sumy) a po jeho fyzické morální smrti už bylo jasné, že nikam jinam než k zrcadlovce se přesunout nemohu.

Zrcadlovka je kreativní nástroj; v automatickém režimu zachytí scénu realisticky, v režimu ručním si s ní můžete pohrát podle svých vizuálních představ. Zatímco displej kompaktu, nebo elektronický hledáček EVF vám poslouží jen k základní kompozici scény, optický hledáček zrcadlovky (samozřejmě s náhledem hloubky ostrosti) dokáže zobrazit i detaily a vztahy objektů v záběru. Výměnné objektivy sice znamenají, že sebou budete takat o něco více nákladu, zato si ale můžete dopřát pohled, který zrovna potřebujete. V mé výbavě se nejčastěji objevují dva univerzální zoomy, rybí oko a extrémní teleobjektiv.

Zrcadlovky mají z pohledu mnoha uživatelů i svoje nevýhody – a je to tak v pořádku, každý by měl používat to, co nejvíce vyhovuje jeho potřebám. Neumí natáčet video (i když se ta doba již blíží): ano, zrcadlovka je fotoaparát, ne univerzální záznamník. V hledáčku nevidíte přesně to, co bude uloženo: ano, zrcadlovka vyžaduje vaši fantazii, na druhou stranu vám ji nikdy nijak neomezí. Zrcadlovka je velká: zákony optiky jsou neúprosné, chcete-li pracovat s hloubkou ostrosti a malým šume, potřebujete velká skla.

Tento text sice tvořím pro vyhraněnou polemikou rubriku černobíle, musím ale přiznat, že už chvíli pokukuji i po nějakém malém, ale dobře vybaveném kompaktu, který by mé zrcadlovce dělat vhodného partnera. Že najezdíte nejvíce kilometrů v kombíku neznamená, že si nemůžete pořídit ještě moped.

Černobíle vychází každých 14 dní v časopise Computer. Dva redaktoři vždy poměří odlišené názory na dané téma.

Computer 6/09 vychází 26. března s velkým testem digitálních kompaktů a ultrazoomů ve třech cenových kategoriích: levné do 2 500 Kč, stylovky do 7 000 Kč a náročné do 10 000 Kč.

Časopis Computer

V Computeru každý měsíc najdete nejdůležitější informace ze světa počítačů, technologií a internetu. Dva důkladné srovnávací testy odhalí a ocení ty nejlepší produkty na trhu. Praktické tipy a triky vyřeší nejčastější problémy s počítači i telefony. Podrobné návody a tipy vám pomohou využít technologie v každodenním životě.

001.jpg

Časopis za nejvýhodnější cenu získáte na iKiosku. Můžete si vybrat mezi tištěnou a elektronickou verzí.

Doporučujeme také speciální vydání Nejlepší návody, tipy a aplikace pro mobily. Jak si s Androidem usnadnit život.

Diskuze (62) Další článek: Nejrychlejší čtyřjádrový procesor Core i7 975 EE již v dubnu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,