ByteFest – jak se vzpomínalo na staré dobré počítače

ZX Spectrum, Commodore C64, ATARI 800 XE a další staré počítače byly k vidění minulou sobotu na pražském setkání vlastníků a příznivců historických počítačů.

Související odkazy

Slovník
AGP
Amiga
ATARI
FireWire
LCD
PCI
platforma
USB

Napsat, že tento víkend se v Pražské vysoké škole manažerské informatiky a ekonomiky (internetové stránky) pouze uskutečnilo setkání příznivců starých počítačů by asi nebylo to zcela výstižné. Kromě setkání různých platforem se také uskutečnil koncert živé hudby v podání legend české počítačové scény Františka Fuky, Miroslava Hlavičky a inkognito Case.

Co bylo na akci k vidění? Tak především staré počítače s nejrůznějším soudobým příslušenstvím, ZX Spectrum běžně používající Compact Flash disky, ATARI 800 XE s 16 porty pro joysticky (měl jsem možnost si na něm zahrát; má nějaká hra na jednom PC takový multiplayer?), Commodore C64 s IDE pevným diskem je dnes skoro naprostá samozřejmost a dále MSX II, Sharp MZ 800 aj.

K vidění byl ale také nástupce Amigy a konkurent Applu – počítač Pegasos2 s procesorem G4 / 1 GHz, DDR pamětí, 3xPCI, 1xAGP, USB, FireWire. Na tomto HW běží operační systémy MorphOS, Debian, Gentoo, MacOS9/X. Výkonem jej lze přirovnat k Pentium 4 / 2,8 GHz... a přímo na ByteFestu byl rozchozen MacOSX Panther 10.3.

Akci navštívila zhruba stovka účastníků, po přednáškách, které začaly asi v jednu hodinu historií firmy ATARI, se pozvolna přešlo ke Commodorům 8 i 16 bitovým a pak k ZX Spectru.

Zlatý hřeb večera, živé vystoupení hudebníků a počítačových legend bylo skvělým zážitkem, na www.bytefest.org bude již brzy dostupný záznam celého koncertu. Tak skončil první den.

Druhý den začal netradičně – pokud si pamatujete tiskárnu BT100, české výroby, tak ta byla přenesena na pódium, položen na ni mikrofon a skutečnou hudbou své jehličky, velmi podobnou PC Speakeru (autoři hudební rutiny bratři Flaškové), odstartovala druhý den přednášek.

Tiskárna BT100 a její hudba: video 1, video 2, video 3.

Nejprve proběhla přednáška věnovaná počítačům Apple a potom již následoval blok o počítačích vyráběných v tehdejším Československu. V zásadě existovaly dva typy těchto počítačů. Prvním typem byly do posledního šroubku okopírované modely západních strojů a druhým počítače, které se vyráběly ze součástek dostupných na chudém socialistickém trhu. Před šikovností tehdejších techniků můžeme jenom uctivě smeknout.

ByteFest byl podařenou akcí a nezbývá než doufat, že podobných setkání bude více a častěji.

Fotografie (více na www.bytefest.org)

Ani tady se pokrok nezastavil, i u 8bitů začaly LCD displeje vytlačovat TV monitory

Muzikantský spolek

Kolik pokladů ukrývají 5,25" diskety

Čtečka Compact Flash karet pro Sinclaira

Na přednášku o ZX Spectru bylo plno

Švédský stůl, hlavní chod ZX Spectrum

"Macek"

K vidění bylo vše možné

Design herních krabic se za ta léta příliš nezměnil

Didaktik M

Sharp MZ-800

Diskuze (86) Další článek: Další torrent web odstaven v boji proti pirátům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,