Blogerem od Googlu do pěti minut

Začněte si psát internetový deníček v blogovacím systému Blogger.com, který je dostupný zdarma, nově i v českém jazyce.

Přestože Blogger.com http://www.blogger.com není na trhu žádnou novinkou, doposud nebyl v tuzemsku natolik rozšířený a oblíbený, tak jako jeho konkurence. A to možná právě proto, že mu chyběla česká lokalizace, kterou stále mnoho uživatelů vyžaduje. Google však nedávno přispěchal s několika lokalizacemi, díky kterým je již Blogger.com dostupný i v českém jazyce.

Bez registrace to nejde

blogger-1-registrace-uctu.png
Prvním krokem registrace je vytvoření Google účtu

Registrace nového blogu probíhá ve třech krocích. Nejprve musíte zadat vaši e-mailovou adresu, která se stane, jak už je u Googlu zvykem, klasickým globálním účtem. Výhodou takového účtu je možnost pozdější aktivace jiných služeb z portfolia Googlu, mezi kterými jsou například reklamní systém Google AdSense nebo vyhledávací systém Custom Search Engine. Současně s e-mailovou adresou musíte zadat heslo a jméno, které se bude zobrazovat pod vámi psanými články.

blogger-2-registrace-nazev.png
Nazvěte si svůj blog a určete si webovou adresu

Ve druhém kroku registrace je třeba uvést jméno blogu, včetně požadavku na tvar internetové adresy, u které máte možnost ovlivnit podobu domény třetího řádu. Celá internetová adresa je ve tvaru cokoliv.blogspot.com. Následuje poslední krok, ve kterém si zvolíte vzhled svého blogu.

blogger-3-registrace-sablona.png
Šablon vzhledů je mnoho, zvolte si tu nejhezčí
blogger-4-registrace-dokoncena.png
Registrace je snadná a rychlá

Začínáme publikovat

Nejdůležitější částí každého blogovacího systému je bezesporu samotné publikování textu. V tomto se Google drží nepsaných standardů, takže napsání a vydání článků nebude začátečníkům činit žádné problémy. U článku jste požádáni o uvedení titulku a samotného textu. Text je možno psát buď v klasickém HTML prostředí anebo můžete využít vestavěný editor, ve kterém se psaní příspěvků podobá Microsoft Wordu. Vidíte tedy vše tak, jak bude zobrazeno na samotném blogu, včetně velikosti a barvy fontu, stylu či odkazů. Dostupné jsou i možnosti zarovnání, číslovaných a nečíslovaných seznamů, citací a obrázků. Součástí psaní příspěvku je i podpora kontroly českého pravopisu a odkaz náhledu na článek.

blogger-5-psani-prispevku.png
Při psání článku jsou nabízeny základní formátovací značky, známé z aplikace Microsoft Word

Vkládané obrázky je třeba před použitím nejprve uložit na server. Jsou podporovány formáty png, jpg, gif, bmp, a to až do velikosti 8 MB. V případě, že se chcete odkázat na obrázek dostupný někde na internetu, stačí uvést jeho adresu a blogovací systém obrázek automaticky uloží k vašim lokálním obrázkům. Výhodou tohoto procesu je dostupnost obrázku, i když se na původní adrese již nebude nacházet. Pro všechny obrázky nabízí Google prostor až o velikosti 1024 MB.

blogger-6-obrazek.png
Obrázek můžete nahrát z disku vašeho počítače nebo odkázat na existující někde na internetu

Google se také drží filosofie štítků, proto bychom marně hledali nějaké kategorie, do kterých by šlo  články zařadit. Každému článku máte možnost přiřadit více štítků, pokud daný štítek doposud neexistuje, stačí napsat jeho název a blogovací systém si ho zapamatuje. Výhoda štítků oproti klasickým kategoriím je možnost umístění jednoho článku pod více témat. Mnohdy totiž není zcela jednoduché určit, do jaké rubriky článek zařadit. Řešením jsou právě štítky, článek zkrátka umístíte do více rubrik.

blogger-7-stitky.png
Štítky místo kategorií, povolení komentářů článku a určení data a času publikace

Dalším důležitým nastavením je datum a čas publikování článku. Pokud chcete článek ihned vydat, nemusíte si této možnosti vůbec všímat. V případě ale, že budete chtít článek zveřejnit v určitou dobu, třeba tehdy, když budete na dovolené, stačí napsat požadovaný datum s časem publikace. V neposlední řadě je třeba zmínit možnost podpory komentářů. U doposud nevydaného článku lze volit mezi povolením a nepovolením komentářů pod článkem. V případě, že článek je již publikován, můžete zakázat přidávání nových komentářů nebo zrušit výpis stávajících komentářů pod článkem.

Článek můžete po dopsání ihned publikovat nebo uložit jako koncept, a k dopsání se vrátit kdykoliv později. Příjemnou záležitostí je i během psaní článku jeho automatické ukládání, ke kterému dochází v pravidelných intervalech. Také je dostupná široká paleta klávesových zkratek, umožňující nejen rychlé publikování článku, ale i vložení odkazu nebo krokování zpět a vpřed pro návrat změn v textu. Zajímavou možností jak publikovat články, je odeslání příspěvku na zvolený interní e-mail, kde veškeré zprávy doručené na tento e-mail, budou následně automaticky zveřejněny jako příspěvky blogu. Existuje tedy možnost zveřejnění článku bez nutnosti přístupu do administrace.

Autoři a čtenáři blogu

Pod svým Google účtem můžete spravovat a přispívat do více blogů. Díky propojenosti máte přehled všech vašich blogů dostupný na úvodní stránce po přihlášení, a tak možnost rychle přecházet mezi vašimi blogy. Další zajímavou možností je umožnit dalším osobám přispívat do vašeho blogu. Stačí zvolené osobě poslat pozvánku na e-mail. Pokud osoba pozvánku přijme, bude nutné, aby podstoupila jednoduchou registraci Google účtu. Poté se vám, jako administrátorovi blogu, zobrazí zvolená osoba s právy hosta. Host má pouze možnost psaní a editace vlastních článků. Kromě práva hosta můžete dané osobě přidělit i plná administrátorská práva.

blogger-8-prehled-blogu.png
Přehled všech vašich blogů, včetně možnosti úpravy vlastního profilu

Blog je standardně dostupný ke čtení všem návštěvníkům. Pokud ale budete chtít blog omezit pro užší skupinu čtenářů, máte na výběr ze dvou možností. Omezení pouze na autory blogu, tedy jeho přispěvatele, nebo pozvané čtenáře. Čtenáře je možné pozvat za pomocí e-mailu, opět s nutností založení jejich vlastních Google účtů.

Nechte diskutovat čtenáře

Blogger.com nabízí několik možností manipulace s komentáři. Kromě již zmíněného nastavování u nových a editovaných článků, máte také možnost jedním klepnutím myši všechny komentáře na blogu skrýt nebo zobrazit. Samotné přispěvatele komentářů můžete omezit na skupinu registrovaných čtenářů, členů blogu nebo nechat bez omezení, tedy umožnit psát komentáře komukoliv.

blogger-9-povoleni-komentaru.png
Jedním klepnutím myši skryjete veškeré komentáře na svém blogu

Pokud se v průběhu času rozhodnete komentáře již nezobrazovat, uvítáte možnost zrušení komentářů u nových příspěvků. Již totiž nebudete nuceni při psaní článku přepínat na možnost bez komentářů. V případě množících se nevyžádaných komentářů, tedy SPAMů, lze aktivovat ověřování, známé jako CAPTCHA. Není to nic jiného, než nutnost před odesláním komentáře opsat nějaká písmena z obrázku. Ověřování je požadováno pouze u nepřihlášených uživatelů, nikoli u autorů blogu. Chcete-li být informování o napsání nového komentáře na vašem blogu, můžete využít zasílání komentářů na e-mail.

blogger-10-moderovani-komentaru.png
Cenzura na vašem blogu – aneb moderování komentářů

Velice důležitou možností je moderování komentářů. Pokud si tuto funkci nastavíte, veškeré komentáře před zobrazením budou nejprve čekat na vaše schválení či zamítnutí. I tyto komentáře si můžete nechat zasílat na e-mail, kde budou po boku samotného textu uvedeny odkazy pro jejich zveřejnění či zamítnutí.

Podpora zdrojů RSS a Atom

Odebíráte-li zprávy ve formátu RSS a Atom, budete potěšeni možnostmi blogovacího systému Blogger.com, který nabízí dvě varianty exportu příspěvků, v krátké a plné délce. Krátká délka je omezena pouze na první odstavec, případně na prvních 255 znaků. Při plné délce je exportován celý článek. Další možnost je úplná ignorace RSS a Atom zdrojů, a tedy jejich zrušení, ovšem tato možnost není v dnešní době považována za nejrozumnější. Současně máte možnost s článkem zaslat i nějaký předdefinovaný text, který se bude zobrazovat na konci RSS a Atom zprávy.

Blog na vlastní doméně

Již v úvodu článku jsme se zmínili o adrese blogu, která je standardně ve tvaru cokoliv.blogger.com. Tato adresa je vám poskytnuta zdarma, takže vás nestojí nic, stejně jako celé používání blogu. Budete-li ale chtít blog provozovat na vlastní doméně, můžete této možnosti využít. Stačí, když si zakoupíte vámi požadovanou doménu u některého z registrátorů, a v administraci hostingu pro zvolenou doménu nastavíte CNAME záznam ghs.google.com. Po synchronizaci záznamů vám bude blog automaticky dostupný na adrese vaší domény.

Vzhled je základem každého blogu

Celý blogovací systém nabízí paletu několika desítek předdefinovaných šablon, které jsou okamžitě připravené k použití. Šablony jsou široce přizpůsobitelné, od zvolení barvy a stylu fontu veškerých textů, až po možnost uspořádání a přidání nových prvků do šablony. Vše je řešeno metodou myši táhni a pusť, takže jakákoliv manipulace nečiní žádné potíže. Zvládáte-li navíc kaskádové styly a značkovací jazyk HTML, můžete si vytvořit zcela vlastní šablonu. Většina uživatelů se ale pravděpodobně spokojí se standardními šablonami, s možnostmi základní volby barev a uspořádáním prvků.

blogger-11-prvky-stranky.png
Většina prvků je snadno přizpůsobitelná, stačí uchytit a táhnout myší

Google vám nabízí několik předdefinovaných prvků, mezi kterými samozřejmě nechybí jednoduché vložení AdSense reklamy. Dostupné jsou i prvky pro zobrazení cizích RSS zdrojů, seznamu odkazů, klasických textů, informace o autorovi blogu, štítků, archivů blogu a nově také panelů pro YouTube a Google Video.

blogger-12-vlozeni-prvku.png
Mnoho doplňkových služeb, včetně snadného vložení AdSense reklamy.

Blogerem během okamžiku

Blogger.com nabízí široké, leč stále pouze základní možnosti blogování. Je škoda absence pokročilejšího nastavení práv jednotlivých autorů blogu. Každému také nemusí vyhovovat styl štítků, namísto klasických kategorií. Přes to všechno Blogger.com umožňuje začít s blogováním během několika minut, a běžnému blogerovi či blogerce tak nabídne dostatečné nástroje k psaní vlastního webového deníčku.

Diskuze (14) Další článek: Pevný disk a laser: stokrát rychlejší zápis

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,