1+1 interview na téma virtualizace z kuchyně Microsoftu

Na podzim vrhla společnost Microsoft na trh kompletní portfolio virtualizačních produktů. Důležitost virtualizace Microsoft komunikuje mocně, proto jsme se zajímali o jeho strategii.

Součástí portfolia virtualizačních nástrojů společnosti Microsoft jsou virtualizace serverová známá jako Hyper-V, virtualizace pracovních stanic v podobě Virtual PC a Enterprise Desktop Virtualization, virtualizace aplikační (Microsoft Application Virtualization) a dále virtualizace úložišť (Data Protection Manager, Windows Storage Server) a virtualizace prezentace (Terminálová služba, která bude od Windows Serveru 2008 R2 přejmenována na Remote Desktop Services). Kompletní přehled o těchto technologiích lze získat přímo na webových stránkách výrobce. Protože však Microsoft virtualizaci zdůrazňuje, kde se dá, připravili jsme dva krátké rozhovory, které by nám tuto virtualizační strategii měly poodhalit a možná ukázat něco z budoucnosti celého jednoho obrovského segmentu IT světa.

Ján Beňo, manažer serverové divize, Microsoft v České republice

Beno.jpgJán Beňo zastává pozici manažera serverové divize od 1. září 2008. Ve své roli je zodpovědný za prodej, lokalizaci a marketing serverových technologií a řešení Microsoftu v České republice.

Co Microsoft motivuje sázet tak výrazně právě na virtualizaci?

To je velice jednoduché. Stačí promluvit s několika miliony zákazníky a tisíci partnery a máte virtualizační trend jako namalovaný. Pro Microsoft je to momentálně jedna z prioritních oblastí, do které se nejvíce investuje a která zákazníkům přináší obrovské finanční úspory. Virtualizace umožňuje mnohem efektivnější využívání zdrojů a hlavně je součástí komplexního náhledu Microsoftu na oblast infrastruktury a obchodní produktivity. Naše výhoda je v tom, že prostřednictvím vzájemné kompatibility a interoperability dokážeme propojit oba tyto světy navzájem.

Jakým směrem se bude ubírat desktopová virtualizace? Přeci jen zde má VMWare jednoznačný náskok.

Možnosti desktopové virtualizace se budou i nadále rozšiřovat ruku v ruce s možností přenosového pásma a výkonu serverů. Lze tedy očekávat posun v kvalitě pro koncového uživatele a možností zobrazení a interakce virtualizovaného prostředí na koncové stanici. My dnes máme několik řešení pro virtualizaci klientských stanic i  virtualizaci aplikací. Pro virtualizace desktopu se nabízí řešení Virtual Desktop Infrastructure, kde jsou klientské operační systémy provozovány ve virtuálních počítačích na serveru v datacentru a komunikují s klientskými zařízeními uživatelů, např. stolními počítači nebo tenkými klienty. Namísto serverové relace je však virtualizováno celé klientské prostředí pomocí hypervizoru umístěného na serveru. Druhým řešením je terminálová služba, která je cenově nejvýhodnější, ale má uživatelská omezení a je vhodná pro pracovníky specializované na jednu konkrétní činnost nebo použití jedné aplikace. Další vylepšené možnosti virtualizace budou dostupné v systému Windows 7, jako je lepší podpora grafického rozhraní nebo možnost použití stejného image pro virtuální počítače, tak i pro fyzické počítače. V oblasti virtualizace aplikací je dnes dostupné řešení Microsoft Application Virtualization.

Dají se očekávat nové verze MS Virtual PC, nebo tento produkt bude vytlačen Enterprise Desktop virtualizací?

Nové verze Virtual PC se připravují a počítá se s jejich nezastupitelnou rolí především v oblasti korporátního testování aplikací. Obecně je Microsoft Virtual PC spíše  doplňkový produkt k řešení Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MEDV) a nejde je moc srovnávat. MEDV sice staví na Virtual PC a podstatně rozšiřuje jeho funkcionalitu, ale běžný uživatel si obvykle s Virtual PC neporadí. V případě MEDV udělá celou přípravu virtuální instance sám správce infrastruktury a hotovou ji  pošle  na stanici uživatele. Jemu přibyde ikonka v jeho programech, kterou potom spustí novou instanci.

Jakým způsobem používáte virtualizaci ve svých datových centrech? Prý se Microsoft každý měsíc rozroste o 10 000 nových serverů.

Microsoft používá virtualizaci s Hyper-V vyjma testování a vývoje kupříkladu také při provozu obří webové farmy. Kompletně je virtualizován web www.microsoft.com, stejně tak jako msdn.microsoft.com a technet.microsoft.com. Hyper-V zde byl v provozu od zhruba března 2008 bez sebemenšího problému. Stačí zmínit čísla jako 10 milionů unikátních návštěvníků denně, 15 tisíc požadavků za vteřinu a terabajty přenesených dat. To dává jasný obrázek o schopnostech platformy Hyper-V. Co se týče datacenter, používá Microsoft tzv. kontejnerové řešení od společnosti HP, které obsahuje stovky serverů.

Jaké je rozšíření virtualizace serverů?

V současnosti je zvirtualizováno asi 6,5 % všech fyzických serverů, přičemž v průměru na nich běží  3,5 instance (virtuálních strojů). Podíl Microsoftu na tomto trhu je asi čtvrtinový a rosteme rychleji než naši konkurenti.

Microsoft představil projekt Windows Azure, už dva roky ale vyvíjíte software App-V pro aplikační virtualizaci. Co si od něj slibujete?

Tyto produkty spolu souvisí jen okrajově. Windows Azure je spíše budoucí platformou pro neomezeně škálovatelné aplikace, které rostou i bez počátečních investic. Tato platforma nabídne možnosti jak tyto aplikace jednoduše rozšířit do různých prostředí, nebo je naopak poskládat ze služeb třetích stran a ještě je podpořit různou úrovní SLA našich partnerů.

Je virtualizace ze vzdáleného serveru skrze internet bezpečná? Vyhovují tomu současné protokoly?

Co je skutečně bezpečné? Jde o úhel pohledu a míru úsilí, kterým danou oblast ošetříte. Technologie sítí, protokoly a samozřejmě i technologie Microsoftu poskytují širokou škálu možností, jak zabezpečit komunikaci a vše ostatní dnes dostupnými prostředky. Navíc je všeobecně známo, že prolomení bezpečnosti způsobem „odposlechu“ nějakého streamu dat je minoritní v porovnání s útoky založenými na sociálním inženýrství, DoS nebo DDoS, či útoky vedenými interními zaměstnanci.

Jaké novinky ve virtualizaci lze očekávat ve Windows Serveru 2008 R2?

Jedná se především o Live migration (migraci jednotlivých virtuálních strojů za chodu), nový souborový systém CSV (clustered shared volumes), core parking apod. Samozřejmě novinek bude mnohem více a uživatele s nimi budeme seznamovat postupně.

Kdo je vlastně cílovou skupinou pro Hyper-V? Velká korporace nebo i malý pracovní tým?

Myslím, že obojí je pravda. Není důležitý ani tak počet uživatelů, jako druh a skladba aplikací na nich provozovaných. Umím si představit malou skupinu uživatelů Visual Studia, kteří používají virtuální prostředí jednak k psaní aplikací, část virtuálních strojů může být dedikována k testování a část zase k běhu systému v ostrém provozu. Přičemž je celkem jedno jestli ten tým tvoří pět nebo padesát uživatelů.

Na druhé straně může být zase clusterovaný Windows Server 2008 Datacenter Edition s instalovaným Hyper-V, který ve spojení s rychlým úložištěm a výkonným hardwarem může poskytovat virtualizační služby desítkám a stovkám virtuálních serverů. To vše ve spojení s rodinou produktů System Center, které tohle všechno dokáží spravovat, konfigurovat, hlídat a zálohovat.

Jednoduše Hyper-V poskytuje prostředky serverové virtualizace komukoli, kdo o ní má zájem. Hyper-V Server je zdarma a nabízí virtualizační platformu, s jejímž použitím lze otestovat a nasadit jednodušší virtualizované řešení.

Dovedete si představit nasazení Windows Hyper-V Serveru v domácnosti či na počítači vývojáře, který potřebuje pracovat na více platformách zároveň? Má takové nasazení opodstatnění? Máte nějaké statistiky, o kolik je Hyper-V výkonnější, než třeba VMWare Workstation?

Virtualizace pro účely vývoje a testování je jedním ze základních scénářů nasazení. Vývojář může současně pracovat v několika vývojových a testovacích prostředích, izolovaně spouštět standardní i kritické aplikace a bude omezen jen výkonností domácího systému.

Co se týče VMWare Workstation, není dost dobře možné srovnávat ho s Hyper-V. VMWare Workstation pracuje nad operačním systémem, zatímco Hyper-V běží jako „tenká“ podkladová vrstva pod operačním systémem. Hyper-V se výkonnostně spíše podobá ESX serveru, kde jsme podle dosavadních zkušeností výkonově srovnatelní.

Budeme za deset let používat supervýkonné počítače nebo jednoduché desktopy a netbooky s plně virtualizovaným systémem kdesi v „cloudu“?

Služby cloudu budou využitelné ve všech typech zařízení, od malých přenosných až po serverové systémy. Bude záležet na typu aplikace, jak využije služeb cloudu, a na softwarových a hardwarových možnostech klientského zařízení.

Odlišný poměr využití cloud computingu bude u LOB (line of business) aplikací a jiný poměr u individuálního computingu a zábavního průmyslu, kde obvykle půjde o snahu využít většinu lokálních zdrojů a možností (grafika, místní úložný prostor apod). Zajímavé bude potom sledovat souboj stále více dostupného cloud computingu s rostoucím výkonem a měnící se architekturou klientských zařízení.

David Greschler, ředitel Integrated Virtualization Strategy, Microsoft Corp.

Greschler.jpgDavid Greschler pracuje v Microsoftu od roku 2006, kdy jej společnost získala spolu s akvizicí jím spoluzaložené firmy Softricity, výrobce aplikační virtualizace SoftGrid (pozdější Microsoft Application Virtualization). Zodpovědný je za vývoj nástrojů pro správu virtualizovaných prostředí. V oblasti virtualizace je držitelem řady patentů.

Co Microsoft motivuje sázet tak výrazně právě na virtualizaci?

Je to probíhající finanční krize a všeobecný tlak na snižování nákladů a energetickou úspornost. Naším cílem je mít virtualizaci všude. Koncept jednoho serveru na jednu aplikaci je přežitý, neefektivní, plýtvající zdroji, drahý a také noční můrou pro správce. Dnes je virtualizováno jen asi 6 % serverů, přitom toto číslo může být mnohem vyšší.

Chystáte v souvislosti s rostoucí oblibou virtualizace nějaké změny v licencování virtualizovaných operačních systémů? Byl by to vstřícný krok.

Ano. Již v současnosti máme na trhu produkty, kde je v ceně licence Windows Serveru (Standard, Enterprise i Datacenter Edition) i možnost tentýž operační systém virtualizovat. Počet virtualizovaných instancí závisí na edici systému.

V současné době je vaším hlavním tématem virtualizace serverová. Vaše portfolio ale pokrývá i vitualizaci desktopovou a aplikační. Jak se bude vyvíjet desktopová? Čekají nás v dohledné době nové verze produktu Virtual PC, který přeci jen zaostává za konkurenční VMWare Workstation?

V této oblasti jsme zatím neudělali žádné oficiální oznámení.

Diskuze (8) Další článek: Seznam podporuje OpenID a vlastní e-mailové adresy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,