WD představilo první pevná disk PCI Express

Společnost  WD®, součást Western Digital (NASDAQ: WDC) a firma s vedoucím postavením na trhu řešení pro ukládání dat, představila na veletrhu Computex Taipei (3. – 4. června 2014) první pevný disk PCI Express. Prototyp nového disku WD vznikl ve spolupráci s klíčovými technologickými partnery a představuje nové rozhraní SATA Express, které je součástí technologie PCI Express. Tuto technologii využívá nedávno uvedená platforma čipsetů pro základní desky Intel® řady 9. Rozhraní SATA Express poskytuje všem OEM výrobcům cestovní mapu jak dosáhnout vyšší rychlost, nižší spotřebu energie a rozšířenou budoucí flexibilitu.

Cesta k uvedení technologie SATA Express trvala ve svém vývoji téměř 3 roky. V roce 2011 skupina SATA-IO, která je zodpovědná za rozvoj technologie SATA, oznámila, že vyvíjí nové technologie, které podstatně změní základní specifikace SATA, tím, že je spojí s pokročilejším rozhraním PCI Express. V roce 2013 byly oznámeny specifikace technologie SATA Express a jen o rok později WD a vybraní partneři uvedli prototyp produktu, u kterého se očekává, že se stane novou generací v ukládacích technologiích.

Přechodem k technologii PCl Express se spojuje nejoblíbenější sběrnice u úložišť s nejoblíbenější počítačovou sběrnicí. Toto spojení poskytuje pevnou cestu k růstu nových a inovativních možností, při současném zachování schopnosti připojit původní SATA disky do nových počítačů s nastupující technologií SATA Express. Další inovací je možnost využít levnějších propojovacích káblíků odstraněním propojení PCI Express Sync přes SRIS (Separate RefClock Independent SSC), což snižuje celkové náklady na kabelová propojení.

„Společnost WD byla vždy na čele technologií SATA. Nyní je před námi jasná cesta pro přijetí budoucí cestovní mapy pro technologie SATA Express,“ říká Matt Rutledge, viceprezident společnosti WD pro ukládací technologie, a dodává: „SATA zůstane standardem mnoho let a v mnoha aplikacích, ale pro zákazníky, kteří chtějí diskutovat o budoucnosti, která přijde po SATA, je zde společnost WD a je připravená plánovat společnou budoucnost.”

Rozhraní SATA Express bylo předvedeno na veletrhu Computex v systémech klíčových partnerů WD. Cílem bylo demonstrovat toto rozhraní při práci s produkty na nových platformách. Nová infrastruktura technologie SATA Express umožňuje uživatelům pracovat s disky typu SSD, SSHD a HDD na jediné běžné sběrnici.

Prototyp nového disku WD posiluje standardy AHCI a je kompatibilní se všemi známými, aktuálně podporovanými verzemi zákaznických operačních systémů.

„SATA Express je průlomové rozhraní interních disků. Společnost ASUS je hlavním poskytovatelem hostitelských řešení s technologií SATA Express. S radostí pozorujeme nově uváděná zařízení s touto technologií. Technologie SATA Express využívající SRIS byla pečlivě navržena do řady vybraných základních desek ASUS 9 pro větší kompatibilitu se zařízeními využívající SATA Express. Ucelené řešení ASUS SATA Express společně s pevnými disky WD budou představeny na veletrhu ve výstavní expozici ASUS stánek číslo M0810,” říká Joe Hsieh, korporátní viceprezident a generální manažer společnosti ASUS pro základní desky a stolní počítače.

„V souvislosti s uvedením nových čipsetů řady Intel 9 naše společnost GIGABYTE s nadšením představuje na trhu několik nových typů základních desek, které podporují nejnovější technologii SATA Express,“ říká Colin Brix, ředitel pro marketing základních desek ve společnosti GIGABYTE a dodává: „Jako vedoucí firma na trhu uložišť, je společnost WD jedním s prvních prodejců, která představila zařízení s technologií SATA Express a GIGABYTE je nadšen, že může demonstrovat jeden z nejnovějších disků na veletrhu Computex, a může svým zákazníkům předvést, o kolik je PCl Express ve spolupráci se SATA Express rychlejší než předchozí generace.“

Další článek: Amazon spustil Prime Music. Spotify a dalším se nevyrovná

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,