Rozečti.se zahajuje zahraniční expanzi pod novým názvem Legentas

Online aplikace pro výuku rychlého čtení Rozečti.se, vítěz soutěže Nápad roku 2012, nedávno oslavila své první narozeniny. Jak se projektu dařilo a kam má namířeno?

Čísla za první rok

Počet uživatelů se zlepšením efektivity čtení větším než 90% (rozmezí 90 % - 300 %): 500+

Výsledkem tak je, že při dodržování všech zásad pro správné čtení je změřený průměrný posun absolventů z 210 slov za minutu na 620 slov za minutu.

(více souhrnných statistik je veřejně přístupných v naší aplikaci na adrese http://www.rozectise.cz/dashboard/statistics)

Jak je vidět z těchto čísel, na skutečné 100% zlepšení poctivý uživatelé bez problémů dosáhly. Těmto výsledkům vděčí celý tým Rozečti.se především za spolupráci s metodiky Doc. PhDr. Richardem Papíkem, Ph.D., PhDr. Janou Krejčí, testováním se studenty středních i vysokých škol (například GMK v Bílovci nebo obory Psychologie a Informační studia a knihovnictví na FF UK) a v neposlední řadě obrovskému množství zpětné vazby a spolupráci se svými uživateli.

A co vlastně znamená být takovýmto efektivnějším čtenářem? Pro představu si vezměte knihu Richarda Bransona Screw Business As Usual (asi 92 000 slov). Máme za to, že jde o inspirativní čtení, ze kterého si chceme odnést hlavní myšlenky a nové informace (nejde tedy o čtení pro radost, ale pro poznání a rychlé čtení je zde vhodné). Neškolený čtenář by knihu četl rychlostí okolo 250 slov za minutu asi 6-8 hodin. Školený efektivní čtenář má ale hotovo už za 3-4 hodiny.

“Největší radost máme z mnoha stovek absolventů naší online výuky, kteří tak potvrzují užitečnost aplikace a nás motivují do další práce.”, komentuje první rok projektu jeho zakladatel Michal Zwinger.

Důležitá partnerství

Rozečti.se získalo první firemní zákazníky (kteří mohou využít specializovanou firemní verzi), na několika pilotních školách byla úspěšně otestována školní verze (využívaná nyní hlavně na Univerzitě Karlově),Rozečti.se se stalo partnerem řady soutěží, do výuky byly přibrány zdarma i první neziskové organizace (kupříkladu Demagog.cz) a do sortimentu jej zařadila i např. Alza.cz.

Zahraniční expanze

Téměř před dokončením jsou také zahraniční lokalizace. Z pochopitelných důvodů bude Rozečti.se v zahraničí vystupovat pod novým jménem Legentas.

Deset tipů, jak ovládnout Google: Vyhledávejte jako mistři

** Vyhledávače jsou natolik dobré, že si poradí i s frází v běžné češtině ** Pokud to ale nebude stačit, můžete vyzkoušet pokročilé funkce ** Vybrali jsme ty nejzajímavější

25.  9.  2016 | Jakub Čížek | 19

9 nejlepších programů na úpravu fotek. Placené i zdarma

** Pro běžné úpravy fotek nemusíte pirátit Photoshop, vystačíte si s levnějšími programy ** Ceny pokročilých editorů se většinou vejdou do dvou tisíc korun ** Mnohdy stačí i bezplatné nástroje

26.  9.  2016 | Stanislav Janů | 50

Aby byl signál a internet všude: jak fungují a kde jsou schované antény operátorů

** Základnové stanice BTS mobilních operátorů zdaleka nejsou jen typické kovové stožáry ** Podívejte se na některé nevšední instalace ** Dozvíte se, z čeho se moderní BTS skládá a jak funguje

28.  9.  2016 | David Polesný | 32

Pojďme programovat elektroniku: Vyrobím si z drobných součástek vlastní mikropočítač za pár kaček

** Můžete si koupit třeba desku Arduino Uno ** Anebo si složíte celý mikropočítač sami ** Je to snadné jako facka

27.  9.  2016 | Jakub Čížek | 27

Týden Živě: Zvyknou si Češi platit paušál za software?

** Zoner vypustil do světa nové Photo Studio. Je za paušál. ** HP nechce neoficiální inkoust ** Koutek časopisu Computer

25.  9.  2016 | Časopis Computer | 65

Srovnání výhodných 27" monitorů

Velký test levných rychlých routerů