Rozečti.se zahajuje zahraniční expanzi pod novým názvem Legentas

Online aplikace pro výuku rychlého čtení Rozečti.se, vítěz soutěže Nápad roku 2012, nedávno oslavila své první narozeniny. Jak se projektu dařilo a kam má namířeno?

Čísla za první rok

Počet uživatelů se zlepšením efektivity čtení větším než 90% (rozmezí 90 % - 300 %): 500+

Výsledkem tak je, že při dodržování všech zásad pro správné čtení je změřený průměrný posun absolventů z 210 slov za minutu na 620 slov za minutu.

(více souhrnných statistik je veřejně přístupných v naší aplikaci na adrese http://www.rozectise.cz/dashboard/statistics)

Jak je vidět z těchto čísel, na skutečné 100% zlepšení poctivý uživatelé bez problémů dosáhly. Těmto výsledkům vděčí celý tým Rozečti.se především za spolupráci s metodiky Doc. PhDr. Richardem Papíkem, Ph.D., PhDr. Janou Krejčí, testováním se studenty středních i vysokých škol (například GMK v Bílovci nebo obory Psychologie a Informační studia a knihovnictví na FF UK) a v neposlední řadě obrovskému množství zpětné vazby a spolupráci se svými uživateli.

A co vlastně znamená být takovýmto efektivnějším čtenářem? Pro představu si vezměte knihu Richarda Bransona Screw Business As Usual (asi 92 000 slov). Máme za to, že jde o inspirativní čtení, ze kterého si chceme odnést hlavní myšlenky a nové informace (nejde tedy o čtení pro radost, ale pro poznání a rychlé čtení je zde vhodné). Neškolený čtenář by knihu četl rychlostí okolo 250 slov za minutu asi 6-8 hodin. Školený efektivní čtenář má ale hotovo už za 3-4 hodiny.

“Největší radost máme z mnoha stovek absolventů naší online výuky, kteří tak potvrzují užitečnost aplikace a nás motivují do další práce.”, komentuje první rok projektu jeho zakladatel Michal Zwinger.

Důležitá partnerství

Rozečti.se získalo první firemní zákazníky (kteří mohou využít specializovanou firemní verzi), na několika pilotních školách byla úspěšně otestována školní verze (využívaná nyní hlavně na Univerzitě Karlově),Rozečti.se se stalo partnerem řady soutěží, do výuky byly přibrány zdarma i první neziskové organizace (kupříkladu Demagog.cz) a do sortimentu jej zařadila i např. Alza.cz.

Zahraniční expanze

Téměř před dokončením jsou také zahraniční lokalizace. Z pochopitelných důvodů bude Rozečti.se v zahraničí vystupovat pod novým jménem Legentas.

Témata článku: Dashboard, Richard, FF, .doc

Operační systém běžným počítačům nedal Bill Gates, ale Gary Kildall

** Gary Kildall pochopil, že levné výpočetní čipy mohou posloužit jako univerzální počítače pro všechny ** Připravil pro ně proto první operační systém ** Později mu systém vyfoukl Microsoft a nazval ho MS DOS

23.  4.  2017 | Pavel Tronner | 57

Umělá inteligence je sice v plenkách, už teď ale přestáváme rozumět, jak vlastně funguje. To je problém

** Už je to tady, lidé přestávají chápat počítače ** Systémy neuronových sítí začínají pracovat tak, že ani jejich tvůrci přesně neví, co se uvnitř děje ** Do budoucna to může být závažný problém

24.  4.  2017 | Jakub Čížek | 112

Před 35 lety měl premiéru legendární počítač ZX Spectrum. Připomeňte si „Gumáka“

** Slavný osmibitový počítač Sinclair ZX Spectrum byl uveden právě před 35 lety ** Připomeňte si tento průkopnický počítač v tematických článcích ** Podívejte se, jak funguje dnes

23.  4.  2017 | Pavel Tronner | 13

Acer chrlí novinky: levný a tenký Predator, nové Switche a další notebooky

** Acer na konferenci v New Yorku představil velkou spoustu novinek z oblasti počítačů, notebooků i monitorů ** Notebookové novinky se dotkly řad Predator, Swift, Switch i Aspire ** Herní notebooky dostaly nový typ chlazení

Včera | Karel Javůrek | 7

Správný počítač má alespoň dva monitory. Anebo je to jinak?

** David si nedokáže představit práci bez dvou a více monitorů ** Kubovi naopak stačí jeden a ve více displejích se ztrácí ** Jaký přístup je lepší?

23.  4.  2017 | Jakub Čížek | 59

Supertéma: moderní cestování

Kdy opravdu přijdou nové baterie?

Velké testy: 6 herních notebooků a 8 volantů

Recenze: AMD Ryzen řady 5