SUSE Linux 10.1: nahradí u vás XPčka?

Novell nedávno uvolnil novou verzi své linuxové distribuce SUSE Linux 10.1. Jak vypadá a co dovede? Co může nabídnout domácím uživatelům a představuje pro ně dobrou alternativu k MS Windows? Linuxové distribuce od Novellu bývají s Windows porovnávány stále častěji, zejména z hlediska použitelnosti ve firemním prostředí.

Nový SUSE Linux je dostupný zdarma ke stažení jako pět ISO obrazů cédéček nebo jedno velké DVD obsahující i další doplňky. Použít můžete klasické stahování, k dispozici je i možnost využít BitTorrent. Pokud se rozhodnete instalovat potřebné balíčky ze sítě, můžete využít asi 30 MB velké CD, ze kterého spustíte instalátor a balíčky při instalaci stáhnete z internetu. SUSE Linux 10.1 si můžete zakoupit i v obchodě, pokud toužíte po instalační příručce a lisovaných médiích. Prodávaná verze obsahuje navíc ještě 90 denní instalační podporu, obsah médií by ale měl být stejný jako u verze na webu.

Instalace začíná

Po nabootování z instalačního média je vám nabídnuta jednoduchá nabídka umožňující zvolit typ instalace, spustit systém, který se nachází v počítači nebo test operační paměti. V této fázi také můžete změnit jazyk instalace a nastavit rozlišení obrazovky. Jak se již u moderních linuxových distribucí stalo zvykem, instalace probíhá v plně grafickém prostředí. Textový režim instalace je již minulostí, přestože je možné jej v odůvodněných případech spustit.

Začátek instalace v grafickém prostředí s podporou průhlednosti

Pro test operační paměti slouží program Memtest86 3.2

Instalace samozřejmě nabízí výběr z mnoha jazyků, mezi kterými čeština nechybí. Ta se ostatně u SUSE Linuxu vyskytovala dávno před tím, než jej koupil Novell. Po spuštění instalace dojde k načtení linuxového jádra a systém zavede do paměti instalační program, což chvilku potrvá.

Chcete-li vidět, co systém dělá, když čekáte na spuštění instalace, stiskněte ESC

Jakmile se objeví instalační program, máte možnost spustit zcela novou instalaci nebo aktualizovat stávající instalaci SUSE Linuxu. Vyberete časové pásmo a případně upravíte nastavení času v počítači. Poté vás čeká výběr grafického prostředí, které chcete použít pro instalaci. Na prvním místě SUSE Linux nabízí Gnome, následované prostředím KDE.

Výběr grafického prostředí

V závislosti na vybraném grafickém prostředí se zobrazí seznam balíčků pro instalaci. V přehledném seznamu je zobrazen návrh na rozdělení diskových oblastí, rozložení klávesnice, nastavení zavaděče a jazyka. Je potřeba říci, že uživatel, který instaluje SUSE Linux do čistého počítače bez Windows se žádným rozdělováním disku a podobně složitými úkoly vůbec nemusí zabývat. Linux má však tu výhodu, že je poměrně tolerantní, a tak si s trochou času navíc můžete instalaci upravit tak, aby fungovala zároveň s vašimi Windows. Instalační program dovede zmenšit velikost diskových oddílů tak, aby vzniklo místo pro vytvoření linuxového oddílu. Nemusíte si disk připravovat předem.

Nastavení diskových oddílů

Seznam balíčků zvolený instalátorem na základě vašich preferencí pro Gnome nebo KDE lze ručně upravit. Při výběru všech skupin balíčků počítejte s potřebou necelých 7 GB volného místa. Možná je to dost, na druhou stranu je v tomto množství zahrnut nejenom operační systém, ale také tisíce programů. V praxi je zřejmě nejrozumnější volbou ponechat výběr programů na instalátoru a v případě, že vám nějaký programu bude chybět, tak si jej ručně doinstalovat. Složité kompilace programů ze zdrojových kódů se skutečně nemusíte obávat.

Detailní výběr skupin balíčků

Součástí distribuce jsou také některé aplikace, které neodpovídají open source licencím. U těchto je pak zvlášť vyžadován souhlas s jejich instalací, např. u Adobe Readeru nebo modulu pro přehrávání animací Macromedia Flash.

SUSE Linux vyžaduje potvrzení instalace přehrávače flash

Po odsouhlasení všech potřebných licencí se konečně rozběhne instalace softwaru do počítače. Nejprve jsou však zformátovány zvolené diskové oddíly, případně se provedou jiné úpravy, které jste zvolili. Instalace s výběrem všech skupin balíčků trvala na mém počítači (CPU AMD 3000+, 1 GB RAM, 7200 RPM HDD, instalační médium DVD) necelé dvě hodiny. Samotný údaj o délce kopírování souborů na následujícím obrázku je poměrně přesný. K němu je potřeba připočítat výběr potřebných nastavení, restart počítače a zadání uživatelských účtů. Je potřeba říci, že i při výběru všech skupin balíčků, nejsou některé balíčky instalovány.

V průběhu instalace můžete sledovat kopírování jednotlivých balíčků

Po nakopírování programových balíčků do počítače bude systém restartován. Po restartu se již objeví spouštěcí nabídka s výběrem operačních systémů. Jak vidíte, součástí nového SUSE Linuxu je podpora virtualizační technologie XEN.

Součástí spouštěcí nabídky je i test operační paměti

Po spuštění SUSE Linuxu pokračuje instalátor dialogy pro vytvoření uživatelských účtů, nastavením síťového připojení a zobrazením poznámek k instalaci a nastavením hardwaru. Pokud se vám automatická detekce nebude pozdávat, máte možnost nastavení ručně upravit. Jsem ale rád, že doba, kdy bylo nutné ručně zadávat parametry monitoru a grafické karty již dávno skončila.

Instalátor rozpozná také televizní karty

Po zobrazení panelu s poděkováním za instalaci SUSE Linuxu již žádný restart počítače nenásleduje, systém je rovnou spuštěn. V průběhu instalace tak dochází k jedinému restartu. Po spuštění na vás čeká uvítací obrazovka s výzvou k zadání uživatelského jména a hesla. Jestliže jste si zvolili instalaci více grafických prostředí, můžete se rozhodnout, které zrovna využijete.

SUSE Linux 10.1 obsahuje nejznámější grafická prostředí

Ať si již spustíte Gnome nebo KDE (případně jiné prostředí), čeká vás velice podobná nabídka ukrytá pod hlavním spouštěcím tlačítkem. SUSE Linux nabízí stejný přístup ke snadnému spouštění aplikací v kterémkoli grafickém prostředí. Jeho výběr je tedy skutečně jen na tom, zda vám vyhovuje to či ono. Při instalaci se sice dozvíte, že pro KDE jsou výchozími aplikacemi třeba Konqueror a KMail, pro Gnome zase Firefox a Evolution, nicméně vše je možno používat nezávisle na vybraném prostředí.

Nabídka pro spouštění aplikací

Kancelářské aplikace

Pro práci s dokumenty jsou připraveny dva velké kancelářské balíky. OpenOffice.org zde najdete ve verzi 2.0.2 Novell Edition. Nudný šedý vzhled, který byl charakteristický pro první řadu OpenOffice.org, nečekejte. Namísto něj vás přivítá barevné prostředí, ve kterém se běžní uživatelé budou cítit poměrně příjemně. Uvidíme, zda tento kancelářský balík nabídne podobné ovládací prostředí jako nové MS Office 2007. Rychlost startu OpenOffice.org je příjemná, pohybuje se okolo tří sekund.

Kancelářský balík OpenOffice.org včetně české lokalizace a kontroly pravopisu

Pokud někomu OpenOffice.org nevyhovuje, může používat KOffice. Programy z tohoto kancelářského balíku mají podobný vzhled i funkce jako OpenOffice.org. Jedním z hlavních rozdílů je nemožnost ukládání do formátu DOC. Ovšem i KOffice podporuje nový formát OASIS OpenDocument.

Textový editor KWord ze sady KOffice

Z dalších kancelářských programů na vás čekají adresáře, tabulkové editory, kalendnáře, pomůcky pro tvorbu diagramů nebo finanční programy. Chcete mít přehled nad svými financemi? Můžete využít program KMyMoney.

Finanční program KMyMoney

Multimédia

Výčet programů pro práci s grafikou, zvukem, obrázky a multimédii vůbec je v případě SUSE Linuxu skutečně obrovský. Najdete tu 3D modelovací program Blender, pomůcky pro práci s digitálními fotoaparáty, prohlížeče obrázků, grafické editory (GIMP, Krita, Inkscape, Karbon, skencil a jiné), výborný přehrávač amaroK, notační programy, pomůcky pro nahrávání, mixéry, software pro sledování televize, známý přehrávač Real Player 10, vypalovací program K3b a mnoho dalšího. Ty nejzajímavější nabízím ve formě několika obrázků.

Modelovací program Blender

Kreslicí program Krita

Audio přehrávač amaroK

Notační program NoteEdit (pěkný, bohužel neustále padal)

Vypalovací program K3b

Internet

Pro práci s internetem je připraveno opět několik velice známých aplikací. Vedle Firefoxu je to především vynikající program Evolution, který je v Linuxu tím, co Outlook ve Windows, tedy poštovním klientem, správcem kontaktů, úkolníkem apod. Téměř bez problémů jej můžete synchronizovat s kapesními počítači PDA.

Vícefunkční program Evolution

Webový prohlížeč Firefox

Webový prohlížeč Konqueror

Kontaktní manažer Kontact

Z prohlížeče Konqueror jsem měl mírně rozpačitý dojem. Stránky načítané ve Firefoxu se zobrazili během okamžiku, v případě Konqueroru trvalo načítání mnohem déle. Zdá se, že tomuto programu dělají potíž hlavně weby s JavaScriptem a flashovými animacemi. Chvíli trvá také na zobrazení všech obrázků na webové stránce.

Systém

SUSE Linux obsahuje samozřejmě spoustu dalších nástrojů z různých kategorií (archivační programy, nástroje pro vývoj, tvorbu webových stránek, atd.). Nás zajímalo, jak pohodlně se bude pracovat se samotným prostředím.

Jednou z novinek, na které je výrobce distribuce nejvíce pyšný, je program Beagle. Jde o desktopový vyhledávač podobný Google Desktop Search. Běží na pozadí, kde nenápadně indexuje vaše dokumenty (z OpenOffice.org i MS Office), multimediální soubory, seznam navštívených webů, zdrojové kódy programů a mnoho dalšího. Pokud budete potřebovat cokoli najít, stačí stisknout klávesu F12. Ihned se zobrazí dialog, kde zadáte hledaný výraz a počkáte na zobrazení nalezených položek.

Rychlý desktopový vyhledávač Beagle v akci

Každý uživatel má na ploše ikonku Tento počítač. Po jejím spuštění se zobrazí okno, kde najdete rychlý přístup ke složkám dokumentů, do hlavních adresářů a do sítě. Je zde také informace, zda jste připojeni k síti, jaký používáte procesor, jak je využita operační paměť, nechybí informace o diskových oddílech, operačním systému a grafickém prostředí.

Základní informace o počítači

K nastavování systému slouží již tradičně program YaST2. Je rozdělen do několika částí, umožňuje přidávat a odebírat balíčky, provádět aktualizace systému, nastavovat hardware, měnit různé konfigurace systému a podobně.

Řídící středisko YaST2

Správce programů

Nastavení grafické karty

Bezpečnostní nástroj AppArmor

Občas to skřípe

Přestože je na první pohled všechno sladěno a připraveno k používání, najdou se v SUSE Linuxu ještě malé nedostatky. Jako běžný uživatel si chci bez problémů prohlížet lokální síť. Z Windows se do notebooku připojím během chvilky. V novém SUSE je zástupce pro prohlížení lokální sítě, ale při pokusu o vyzkoušení se dozvím, že „LISA démon není spuštěn“. Pro zkušeného administrátora Linuxu to není žádný problém, pro zkušeného uživatele to znamená menší zdržení, všem ostatním to připomene, že ne vše je v Linuxu jednoduché, jak vypadá.

Pomůcky k prohlížení sítě

Při práci se sítí jsem narazil na ještě jeden drobný problém. Po prvním spuštění si počítač nerozumněl s DHCP serverem a síť byla nefunkční. Spravil to jednoduše restart počítače a od té doby je to vše v pořádku. (ano vím, šlo to vyřešit zajisté i jinak, než restartem). Bezproblémová je podpora USB disků. Stačí je připojit k počítači a začít používat.

Zajímavou novinkou v SUSE Linuxu 10.1 je XGL. Díky němu je možné docílit zajímavých efektů na obrazovce, jako ve přepínání mezi aplikacemi v prostorovém zobrazení, průhlednost a jiné. Bohužel tato vlastnost vyžaduje ovladače pro grafické karty ATI nebo nVidia, které nejsou součástí instalace. Také zprovoznění XGL není triviální záležitost.

Aplikace z Windows

Řadu uživatelů, kteří by Linux chtěli vyzkoušet bude zajímat, jak je to s podporou windowsových aplikací. Ty samozřejmě není jen tak možné spouštět v tak rozdílném operačním systému. SUSE Linux 10.1 obsahuje podobně jako jiné distribuce nástroj WINE, který umožňuje běh stále většího množství windowsových aplikací. Ne vždy je to bez problémů. Pokud v souborovém manažeru v SUSE poklepete na spustitelný soubor EXE, zobrazí se dialog, ve kterém se vás systém dotáže, v čem program otevřít. Do editačního políčka stačí zadat „wine“ a pokud půjde vše bez problémů, aplikace se spustí. Pro hry a složitější aplikace je nutno si pohrát s konfiguračními soubory WINE.

Total Commander jde spustit bez problémů

Součástí SUSE Linuxu je také aplikační rozhraní Mono. Jde o prostředí umožňující vyvíjet a spouštět aplikace z části kompatibilní s .NET Framework.

Pokrok je znát

SUSE Linux 10.1 vznikl spoluprací Novellu s open source komunitou vývojářů openSUSE. Přestože jde o plnohodnotný systém, Novell jej (zřejmě z marketingových důvodů) nedoporučuje do firemního prostředí, kam patří spíše jeho další distribuce. Nicméně i tato distribuce má veškeré kancelářské programy, nabízí rychlé vyhledávání dokumentů na disku, práci s internetem, grafikou atd. Jde o více než zdatnou konkurenci pro MS Windows. Je samozřejmě rozdíl, pokud se budeme bavit o legálním softwaru za přijatelnou cenu (nebo zdarma) a nelegálních kopiích Windows. Poté mizí zásadní výhoda Linuxu, a to pořizovací náklady.

Nová distribuce je velice povedená a je dalším krokem na cestě k domácím uživatelům. Pokud se budete pohybovat pouze v rámci distribuce, pracovat s kancelářskými aplikacemi, prohlížet si internet, přehrávat hudbu, video a prohlížet si obrázky, nenarazíte na větší problémy. Pro některé činnosti, které ve Windows zvládne většina uživatelů bez problémů, ale budete potřebovat více zkušeností.

Linux jako takový má pro mnohé uživatele jednu zásadní nevýhodu. Nespustíte na něm aplikace z Windows, aniž byste nemuseli nějakým způsobem nastavovat WINE nebo podobné. Ano, je to nevýhoda, ale ne chyba. Linux je zkrátka jiný. Určitě již není horší než Windows a bude zajímavé sledovat, jak si povede v konkurenci s Windows Vista. SUSE Linux 10.1 doporučuji každému, kdo má stále představu o tom, že pro práci s Linuxem je potřeba znát velké množství příkazů a upravovat stovky konfiguračních souborů.

Jelikož většina předchozích obrázků byla pořízena v prostředí KDE, přikládám ještě několik snímků z prostředí Gnome.


Diskuze (556) Další článek: Ke stažení: Podívejte se na družice pomocí počítače!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,