Zykon K1 a TT Flare Board: Zastřelíte i Santa Clause

Obyčejná klávesnice není na hraní praktická. Dva herní speciály pod stromečkem potěší hlavně příznivce akčních her.
Kapitoly článku

Obě klávesnice fungují i bez ovladačů stejně jako klasická USB klávesnice. Kvůli absenci vlastních ovladačů ale nemají žádné pokročilé funkce. Hráče zúčastňující se potemnělých lanparty může od obou klávesnic odradit absence podsvícení kláves – u Flare Board lze jen lehce přisvítit okolí, což se jednak zdaleka nevyrovná světlu, které vrhá monitor, druhak to v okamžiku zatmění stačí stova na rozeznání barev na klávesnici.

Kolik kláves najednou to...

Tak začíná populární otázka pod většinou klávesnic. Jenže je to podle všeho o něco složitější. Obě klávesnice zvládají minimálně tři klávesy najednou. Záměrně říkáme minimálně, závisí na tom, co zmáčknete. Jsou-li to tři klávesy QWE, A nebo S k nim už nepřiberete. Ale takový Shift ano, a podobně je tomu i v případě, že sáhnete na čtyři od sebe vzdálená tlačítka. Proto se to dost špatně testuje. Znáte-li nějaký jednoduchý způsob, jak to zjistit (myšleno diagnostický program, který pod Windows zobrazí, jaké klávesy jsou stisknuté, nikoliv to běžet v Crysis šikmo dopředu, poskakovat u toho a zároveň střílet a házet granáty), dejte prosím vědět v diskuzi.

Další oblíbená je „Kolik takových klávesnic můžu připojit?“. Jednoduše tolik, kolik je funkčních USB portů. Ale s ohledem na funkci u těchto konkrétních lze uvažovat o dvou až čtyřech hráčích pohromadě. Jelikož je operačnímu systému jedno, ze které z mnoha klávesnic při principu „funguje to jako obyčejná klávesnice“přišel stisk klávesy F, a bere to jen jako stisk klávesy F, na víc lidí už by se asi u složitějších her nedostávala volná písmenka.

Rozhřešení

Zykon K1 má blíže ke klasické klávesnici s nízkým zdvihem. Je vhodná pouze pro praváky, coby levák jsem ji pochopitelně zkoušel i v pravé tlapě, ale po dvou hodinách marného snažení jsem to vzdal a raději přivykl myši v pravačce.

Wolfking Warrior i Zykon 1 je oproti druhé testované klávesnici výrazně dražší. Díky klasickým klávesám potěší spíše zatvrzelé příznivce hraní na běžné klávesnici. Pokud ale nejsou abnormálně šikovní, budou muset zkousnout delší zácvik. Prsty se po hmatu nezorientují, pokud člověk přesně neví, kam uhodit. Klávesnice se tedy moc nehodí pro méně trpělivé a občasné hráče – riskujete, že během pár dní skončí někde v šuplíku. A na to je to příliš drahá hračka, to už je lépe sáhnout po něčem o trochu dražším a o poznání užitečnějším.

S Flare Board lze stejně dobře hrát pravou i levou rukou. Tlačítka jsou snadno rozlišitelná a zapamatovatelná, nedochází k tolika překlepům. Mají příjemný stisk, který je oproti normální klávesnici trochu tužší. Díky polstrované předložce a větším tlačítkům pro ovládání pohybu je i o něco pohodlnější. Jasným pozitivem je výrazně nižší cena. A budeme-li vzájemně srovnávat obě koncepce, je pro většinu lidí jasně lepší volbou.

Pokud člověk hraje i hry, ve kterých užije programování maker, nelze než doporučit poohlédnout se jinam. S ohledem na to, že jsou tyto pokročilé funkce záležitostí softwaru, je velká škoda, že na ně výrobci těchto klávesnic většinou kašlou. Naprogramované makro může hraní často velmi zpříjemnit.

Zykon K1

plusy

velký počet kláves

příjemný stisk

minusy

špatná rozlišitelnost kláves

absence pokročilých funkcí

nemá podsvícení kláves

Thermaltake Flare Board

plusy

vhodná pro pravou i levou ruku

dobrá ergonomie

vypínatelné osvětlení

minusy

absence pokročilých funkcí

špatné odlišení funkčních kláves

nemá podsvícení kláves

A když chcete něco užitečnějšího?

Další možností, kterak potěšit hráče bez výčitek svědomí, že jsme mu dali něco, kvůli čemu jeho mysl strádá a co využije jen při zabíjení času, je obdarovat jej hráčskou verzí klasické klávesnice. Tou je starší model G15 či G11 od Logitechu. G15 se dá používat nejen k hraní, ale výrazně usnadní i práci v případě, že často používáte nějaké sekvence kláves. Dají se u ní totiž velmi snadno po stisku klávesy rychle naprogramovat makra hned pro osmnáct kláves ve třech režimech - celkem tedy čtyřiapadesát maker.

G15 má i mladší příbuznou, kterou Logitech představil letos při smršti novinek – ta je dražší, má mnohem modernější vzhled, menší rozměry, sympatičtější displej, ale jednu obrovskou vadu – těch programovatelných tlačítek už je jen šest. Jestli o ní přemýšlíte právě kvůli programovatelným klávesám, berte starší G15, dokud jsou.

Kombo pro hráče

Samozřejmě nejsou jen herní nebo jen klasické klávesnice – existují i hybridy, které kombinují herní a klasickou, lehce ochuzenou, klávesnici. Takovým je třeba Zboard Merc, který jsme loni srovnávali právě se starší G15.

Pořádnou myš...

Asi nejluxusnější herní myší je dnes Logitech G9. Má jen jednu „drobnou“ nevýhodu – tou je cena. Pokud se obdarovaný ve světě myší moc neorientuje, protože doposud mastil hry s Geniuskou za dvě stovky, asi jeho hodnotu nedocení. A nehodí se pro leváka. Pozor si dávejte také na zatvrzelé příznivce jiných značek a tradičních tvarů, vyznavač Razerů by vám ji mohl otlouct o hlavu. Těm pořiďte raději nejnovější Lachesis.

Nebo zábavnějšího?

Zejména odrostlejší jedince, kteří rádi autíčka, potěší luxusní volant Logitech G25. Jeho recenzi jsme na Živě zveřejnili už před rokem, a od té doby se prakticky nic nezměnilo – bohužel včetně jeho ceny, která z něj dělá snad nejdražší běžně prodávaný herní ovladač. Kdo si jej půjčil na vyzkoušení, nechtěl jej vracet – narozdíl od plasťáků za patnáct stovek je zkrátka návykový.

Za zapůjčení produktů do testu děkujeme společnosti TN Trade, spol. s r. o.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,