Zvukové hody: Test 14+3 sluchátek

Vybrat sluchátka není jednoduché. Hezký vzhled nic neznamená. Poradíme vám, která sluchátka jsou dobrá a kterým se vyhnout.

Vybrat vhodná sluchátka je věc ošemetná. Že vypadají hezky, nic neznamená. Zda vybraný model skutečně hraje a nevydává jen „nějaké zvuky“ ukáže až zkouška poslechem.

Většina z nás má rozpočet bohužel omezený a do poslechového komfortu příliš investovat nemohou. Nicméně i za poměrně malé peníze se dají pořídit sluchátka k počítači nebo zkrátka pro běžné domácí účely, jež mají dobrý zvuk.

Šeptání do ouška

Důvodů pro pořízení sluchátek je celá řada. V klidu si můžete vychutnávat hudbu, filmy či hraní her aniž byste tím rušili své okolí, často je taková investice i méně nákladná. Navíc sluchátkový přednes není závislý na typu místnosti, sluchátka prostě hrají všude stejně. S nerušeným poslechem je to ale trochu složitější – závisí na typu konstrukce sluchátek. O tom ale více v samostatném článku, který se sluchátkům věnuje podrobněji.

Relativně dobrá sluchátka pro filmy či hry se dají pořídit už za několik stokorun, ale pokud chcete zvukový prožitek s dostatečným množstvím efektů a prokreslenou scénu, budete si muset připlatit více. Specialitou jsou sluchátka typu 5.1, která v mušli obsahují větší počet (celkem 6 a více) reproduktorků pro navození pocitu prostorového zvuku. Výjimkou nejsou ani modely s osmi reproduktory, přičemž ty „dva navíc“ mají na starost dodávat efektům vibrace. Sluchátka s vibracemi nemusíte hledat jen u typů 5.1, najdete je například i u sluchátek Raptoxx RT-700MVI. Efekt vibrací je ale rozporuplný, někomu může přijít zajímavý, mnoho posluchačů po čase omrzí. Ne zrovna každý stojí o to, aby mu při výbuchu vibrovala hlava.

Rozporuplná univerzálnost

Další specialitou jsou sluchátka, která místo klasických konektorů jack obsahují konektor USB. Jejich výhoda spočívá v jisté univerzálnosti, protože nevyžadují zvukovou kartu v počítači – mají totiž obvykle vlastní. Z praktického hlediska v nich ale velkou výhodu nevidíme z několika důvodů. Nadají se totiž využít jinde než na počítači a také pro kvalitnější zvuk vyžadují i vlastní kvalitní zvukový kodek a zesilovač, což bohužel není samozřejmostí.

Pohodlí se nevyplácí podceňovat

Komfort a pohodlí je u sluchátek ještě důležitější. Rozhodně by mělo být jejich nošení bezproblémové a měla by být pokud možno co nejlehčí. Také přijde vhod, pokud mají sluchátka regulaci hlasitosti v podobě drátového ovladače a v případě headsetů i s možností vypnutí mikrofonu.

Problém, který použití sluchátek jistě znepříjemňuje, je pocení uší. Toto riziko je vyšší u sluchátek s koženkovými náušníky, ale mnohdy se ho nevyvarujete ani u jiných provedení. Záleží i na konstrukci, nicméně obecně pocení hrozí více u sluchátek těsně obepínajících ušní boltec (tzv. circumaurální). Někomu se uši potí více, někomu méně a proto je dobré (ač trochu problematické) si zvolená sluchátka předem vyzkoušet.

Je dobré se zaměřit i na tak zdánlivě nepodstatnou záležitost, jako je přívodní kabel. V nevýhodě jsou sluchátka, která mají po celé své délce kabel zdvojený (dva vedle sebe) a ne jednoduchý (více drátů v jednom obalu) – zdvojený kabel se velmi rád kroutí.

Poslech hudby nutně neznamená vyšší investici

Pokud mají být sluchátka určena primárně pro poslech hudby, je lepší se orientovat na výrobce, kteří se v tomto oboru skutečně vyznají. Takovými jsou AKG, Beyerdynamic, Koss, Sennheiser a další. Ne všechna tato sluchátka seženete v headsetovém provedení a také u nich obvykle nenajdete regulaci hlasitosti na kabelu. Rozhodně ale neplatí, že pokud jsou vhodná na hudbu, nejsou vhodná na hry a filmy. Nemusí mít sice některé speciality „pro-gamingových“ modelů, ale dokáží vás zahltit bohatými efekty, množstvím detailů a zřetelnými dialogy. A také se to těmto testovaným sluchátkům skutečně podařilo.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama
www.sluchatka.net - Nejlevnější sluchátka na netu. např. Koss UR/40 za 1450 Kč (běžně 2450) či slavná sluchátka s mikrofonem Koss SB/40 za 1460 Kč (běžně 1990).