Facebook | Sociální sítě | Aféry

Zuckerberg před senátory vyvracel některé konspirace. Třeba tu, že nás Facebook poslouchá přes mobil

Mark Zuckerberg včera vysvětloval americkým kongresmanům, jak funguje Facebook, přičemž „výslech“ začal omluvou všem uživatelům za to, že více nepohlídal to, k čemu všemu mohou přistupovat aplikace třetích stran. Jako zakladatel a majitel největší sociální sítě za tento malér převzal hned v úvodu veškerou zodpovědnost.

Zuckerberg dále prohlásil, že ochrana osobních dat na Facebooku se rodila postupně a síť od počátku funguje v dobré víře. To znamená, že na úplném počátku bylo naprosto vše povoleno a Facebook teprve podle námitek postupně reagoval, zpřísňoval podmínky a tak dále. Reaguje tedy i nyní.

Během slyšení padaly i dotazy na některé konspirační teorie – třeba to, zdali mobilní aplikace Facebooku poslouchá vše, co říkáme a podle toho nám servíruje reklamu. Ačkoliv to manažeři v minulosti už několikrát oficiálně dementovali, nyní to před kamerou a pod přísahou odmítl i Mark Zuckerberg s tím, že mikrofon se na mobilu používá výhradně k nahrávání videí.

Podívejte se na záznam slyšení:

Šéf Facebooku dále zrekapituloval, co síť oznámila v posledních dnech. Tedy že inženýři zapracují na tom, aby uživatelé v ještě přehlednější formě věděli, jakým aplikacím třetích stran dávají svolení k přístupu ke svým datům. Zároveň informují všechny členy sítě, jejichž data použila Cambridge Analytica. Facebook nakonec zpřísní podmínky svých aplikačních rozhraní pro vývojáře a znova zkontroluje oprávnění všech aplikací, které mají přístup k osobním údajům.

Opět je však třeba zopakovat, že aplikace převážně dolují veřejně dostupná data, která o sobě uživatelé sítě dobrovolně vyplňují a jsou snadno dohledatelná. Zodpovědnost je tedy v prvé řadě na každém člověku, který se na Facebook zaregistruje. Musí si být vědom, že pokud o sobě něco napíše a to buď veřejně, nebo k těmto datům umožní přistupovat nejrůznějším aplikacím, údaje mohou jejich autoři jakkoliv využít.

Diskuze (7) Další článek: Ikea má vlastní Bluetooth reproduktory do „králikárny“ Kallax. V Česku je ale zatím neprodává

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,