Zrychlení počítače flash diskem: Windows ReadyBoost v praxi

Dnešním článkem navážeme na náš nedávný test 29 flash disků. Jen několik z nich Windows Vista přijala pro podporu funkce ReadyBoost. Co je ReadyBoost již ze stránek Živě.cz víte, podívejme se proto na praktický dopad použití této technologie při každodenní práci se systémem.
Kapitoly článku

Jak používat ReadyBoost?

Použití je velmi snadné. Flash disk stačí zasunout do USB portu. Pokud systém zjistí, že dané zařízení je dostatečně výkonné, nabídne možnost použití ReadyBoost přímo v nabídce automatického přehrání.

Zvolíte-li položku Zrychlení systému pomocí funkce ReadyBoost systému Windows, otevře se karta vlastností USB flash disku, kde lze použití aktivovat a nastavit místo ReadyBoostu vyhrazené.

Několik okamžiků po potvrzení nastavení začne systém vytvářet datový soubor. Tento proces trvá několik minut a jeho výsledkem je soubor ReadyBoost.sfcache v kořenovém adresáři flash disku.

Lze disk Windows ReadyBoost odpojit?

Ano. Disk používaný pro Windows ReadyBoost lze bez obtíží odpojit. I když se systém čas od času netváří nadšeně na bezpečné odpojení prostřednictvím ikonky v oznamovací oblasti u hodin (nepovolí jej), můžeme risknout zdraví svého zařízení a v době neaktivity (většina flash disků ji indikuje blikáním LED) jej odpojit. Nebude tím nijak ohrožena stabilita ani bezpečnost systému. Data v ReadyBoost.sfcache jsou totiž komprimovanou redundantní kopií dat, která systém za všech okolností uchovává i v jiném umístění. V každém případě tak data uložená na flash disku najdeme buď v RAM či v souborech (včetně swapu) na disku.

Výkonnostní testy

Ačkoli někteří zahraniční kolegové naměřili při použití ReadyBoost zrychlení startu systému, v našich testech se toto nepotvrdilo. Z principu práce technologie toto ostatně ani není možné. V současné verzi totiž Windows vždy po zapojení flash disku vytváří nový soubor, do nějž ukládají ReadyBoost data. Děje se tak proto, že systém nemá žádnou možnost zjistit, zda se data na flash disku od posledního použití nezměnila. Stejný proces nastává i při vypnutí (nebo jen hibernaci) a opětovném zapnutí počítače. Skutečnost je taková, že systém s ReadyBoost startuje v průměru o cca 1,5 sekundy déle než bez. Toto zdržení způsobuje letmá kontrola obsahu flash disku. Samotný několikaminutový proces tvorby datového souboru proběhne až krátce po spuštění Windows.

Výkonnostní testy jsme zaměřili na prostý důkaz faktu, že ReadyBoost funguje a změření jeho přínosu. Ten by byl pravděpdobně vyšší na počítači s menší operační pamětí, takový však bohužel nemáme k dispozici. Subjektivně lze říci, že dojem z práce s Windows Vista je při použití ReadyBoost lepší, odezvy systému jsou svižnější. Jelikož ReadyBoost se z části využívá jako cache pro funkci SuperFetch (přednačítání často používaných aplikací do RAM), nejvíce je zrychlení patrné právě na spouštění aplikací. Jde také o jediné místo, kde je prakticky měřitelné. Vyzkoušeli jsme několik běžně používaných aplikací. V seznamu níže vidíte sami, že ReadyBoost opravdu funguje. Je pak na každém uživateli, jestli mu takovýto přínos stojí za investici do flash disku. Podle našeho názoru se jistě vyplatí u počítačů, kde není možné rozšířit nedostatečnou RAM, je přítomen pomalý pevný disk, či uživatel hledá příležitostné zrychlení systému pro občasné (podmínkou ale je pravidelné) činnosti náročné na práci s daty, především pak malými soubory.

Každý test jsme záměrně provedli s aktivním i neaktivním ReadyBoostem vždy ve dvou sadách. První sada proběhla po čisté instalaci systému, druhá pak po několika dnech používání. Rozdíl mezi oběma sadami ukazuje dopad funkce SuperFetch, ale především dokazuje skutečnost, že do značné míry provázané technologie SuperFetch a ReadyBoost se učí a jsou na základě minulých zkušeností schopny vytvořit ReadyBoost cache právě z dat, o nichž předpokládají, že je uživatel použije. U některých aplikací se rozdíl stavu s vypnutým ReadyBoostem oproti stavu s ReadyBoostem zapnutým a podpořeným SuperFetchem pohybuje okolo 50 %. To lze považovat za velmi dobrý (až nečekaný) výsledek.

Spuštění Microsoft Office Outlook 2007

  • bez ReadyBoost - 4,39 s / 4,5 s
  • s ReadyBoost - 3,31 s / 2,7 s
Spuštění Microsoft Expression Web
  • bez ReadyBoost - 7,9 s / 5,0 s
  • s ReadyBoost - 3,9 s / 2,2 s
Spuštění Corel Draw X3
  • bez ReadyBoost - 12 s / 8,3 s
  • s ReadyBoost - 11,3 s / 6,8 s
Spuštění Windows Live Messenger 8.1 Beta
  • bez ReadyBoost - 2,5 s / 1,2 s
  • s ReadyBoost - 0,9 s / 0,9 s
Spuštění Mozilla Firefox 2.0
  • bez ReadyBoost - 5,2 s / 3,1 s
  • s ReadyBoost - 3,1 s / 2,0 s
Spuštění AMD Catalyst Control Center 0122.1848.2579.33475 (Catalyst 7.1)
  • bez ReadyBoost - 30,5 s / 14,0 s
  • s ReadyBoost - 9,9 s / 4,0 s

Start systému

  • bez ReadyBoost - 41,4 s / 45 s
  • s ReadyBoost - 43,9 s / 44,1 s

Test vznikl ve spolupráci s firmou Czech Computer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,