Zraje jako víno: Miranda 0.7

Komunikační klient Miranda během mnoha let svého vývoje pomalu zraje k dokonalosti. Královnu kecálků každý zná, představme si však novinky v aktuální verzi 0.7.
Kapitoly článku

Představovat Mirandu, královnu kecálků, by bylo mlácením prázdné slámy. Byla jednou z prvních alternativ klientům mnoha komunikačních sítí. A že byla alternativou funkční nejlépe dokazuje její obliba. Ti uživatelé, kteří měli vyšší nároky na rychlost, kompatibilitu, použitelnost, konfigurovatelnost, přenositelnost, univerzálnost, hospodárnost se systémovými prostředky a jistě celou řadu dalších vlastností hromadně opouštěli klienty jimi používaných sítí a přecházeli na Mirandu. Není asi překvapením, že v Česku, zemi „izraelského paradoxu“ (nejvyšší penetrace ICQ mezi obyvateli na světě), byla Miranda primárně vnímána jako alternativa vůči programu ICQ.

Vývoj Mirandy je záležitost zdlouhavá. Vydání každé desetinkové inovace se vleče po dlouhé měsíce, ne-li roky. Projekt byl již dokonce jednou přerušen a následně obnoven. Aktuální verze 0.7 byla dokončena a vydána včera, tedy 2. října 2007.

sshot-2007-10-03-[2].png
Hlavní okno Mirandy se nezměnilo

Použitelnost aneb baví se s každým

Nová verze pochopitelně nepřináší omezení použitelnosti. Mirandou lze stále komunikovat v základních sítích AIM, Jabber, ICQ, IRC, MSN, Yahoo a nově také Gadu-Gadu. Prostřednictvím pluginů lze tento seznam dále rozšiřovat. Ani verze 0.7 však nemohla přinést kompletní podporu všech jmenovaných protokolů, s Mirandou tedy i nadále budeme moci využívat pouze omezených služeb. Chceme-li využít veškerého komfortu, který dané sítě nabízí (jako například přenosy hlasu, videa, souborů či sdílení pracovní plochy ve Windows Live Messengeru), musíme pro ně využít originální klienty.

Můžeme stahovat

Novou Mirandu najdeme na známé adrese www.miranda-im.org. Pokud jste netestovali žádnou alfaverzi verze 0.7, bude pro vás upgrade z 0.6.8 a starších poněkud pracnější. Kvůli významným změnám v databázi Mirandy je potřeba při upgradu ze starších verzí použít nástroj Database Tool (dbtool.exe), který je součástí instalace Mirandy. V Database Tool je potřeba aktivovat možnost Convert old Unicode messages to UTF8.

sshot-2007-10-03-[3].png
Miranda 0.7.0 Unicode

Při upgradu rovněž nesmíte přepsat svůj soubor mirandaboot.ini, jinak Miranda nedokáže najít existující uživatelský profil. Vzhledem k dokončení přechodu na unicode a vylepšení jeho podpory oproti předchozím verzím je rovněž žádoucí aktualizovat vámi používané pluginy na jejich unicode verze, v případě pluginů pro zasílání zpráv (např. Tabsrmm) přímo na verze kompatibilní s Mirandou 0.7.

Nejdůležitější změny

  • Vylepšení podpory unicode
  • Uživatelsky přizpůsobitelná menu aplikace
  • Podpora protkolu Gadu-Gadu bez externího pluginu
  • Přepracována podpora protokolu IRC, přidána podpora unicode
  • Přepracován systém práce s avatary
  • Podpora zasílání zpráv offline uživatelům v síti MSN

O jednotlivých více čí méně důležitých změnách si můžete podrobně přečíst v druhé kapitole článku.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,