Zprávy Živě: Týdenní souhrn novinek ze světa IT

Diskuze čtenářů k článku

14. 04. 2009 20:49

Tak neviem či taký Avast alebo AVGfree ochráni PC tak ako NOD od esetu či kasperský od rusov :D Mal som avasta aj avg a PC som mal v kuse zavírené a začervované, stačí mať plne nakonfigurovanú distribúciu od linuxu a k tomu wine a nie je čo riešiť, keby som mohol tak niekomu strčím do vrecka aj pár € za to aby mi rozbehal na noťase všetok hardwer, lebo to je utópia linuxových distrier, na jednej rozbehám to a zas heno nejde a na druhej opačne, toľko čo do inštalácie integrujú ovládače na grafiku, z nejakého dôvodu sa vyserú na konfiguráciu wifikariet, proste som nenarazil až na tak user friendly distribúciu(určite to nie je ubuntu-oni majú iba dobrú reklamu? ALEBO moto?), furt musím brovsovať po zahraničných a domácich fórach, a hľadať samozrejme pre mňa na nič nefungujúce riešenia.

ale to je na dlho.........

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 04. 2009 19:52

kdyby byla moderatorka v podobnem duchu - bylo by to vynikajici - takto je to porad to same

http://www.youtube.com/watch...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 19:43

dnes to bolo vynikajuce. az na tu prilisnu kratkost.. nestihol som pri tom zdlabnut ani polku vecere :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 06:02

Myslim, ze vacsina ludi co to vracala boli daky imidzaci a wannabe hackri co zistili, ze na tom nevedia robit Linux je super tool a OS na vsetko a ked tomu clovek rozunie tak sa nema co pokazit. Aj keby tak s tymi vsekymi tty to date dokopy. Jedine co je horsie je, ze nepodporuje komercne softwary (developerske), takze je nevyhnutne mat aj win, ale pokial clovek robi to co 80% ludi na pocitaci tak by mal mat linux a neplatit tipkovy v okuliaroch. Neviem preco to ludia stale beru ako rivalstvo... aj tak ziadny seriozny programator nema len linux a len windows. To je taky urban legend. Su to jednoducho nastroje, ktore sluzia na to co prave clovek potrebuje. Mam rad Linux, VLC, Firefox a OpenOffice, pretoze su lepsie ako hocico od microsoftu a pritom su zadarmo, ale pokial potrebujem nieco co na linuxe naozaj nenajdem, tak nemam vycitky restartnut comp a pouzit okienka. Napriek tomu si myslim, ze pokial windwos neprejde na free tak do 10 rokov zanikne, lebo pouzivat ho sa stava coraz viac zbytocne a coraz viac ludi zistuje, ze OS ako ubuntu je este viac user-friendly a hlavne wallet-friendly ako win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 08:12

Měli včera v hospodě dobré pivo, že jo?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 08:36

Docela silna sifra :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 08:39

Jestli ti to vyhovuje proč ne... Ale co máš dělat třeba, když děláš webdesign, nebo kreslíš v Cadu, tak musíš použít MS , si psal komerci, ale co máš jinak dělat ...NA PSD jde vlastně použít Apple. Tak linux není špatný, akorát pořád řešit návody, mě nejde tenhle program, takže hledáš, pak hledáš kde je ten balíček s programama uložený atd.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 09:52

Souhlasím s Furcino. V současné době je opravdu nejlepší kombinace Windows a Linuxu hlavně v domácnosti s více počítači se dá hodně ušetřit za licence a programy. Ale to nemění nic na tom, že kdo si zvykne na Linux tak pro něj pak může být práce ve Windows docela utrpení (můj názor).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 10:03

Nějaký zásadní důvod proč používat v domácím prostředí, kde již je koupený počítač s Windows, Linux? Nový počítač do domácnosti stojí cca od 15 000 Kč vč. OEM licence. Office pro celou domácnost stojí 1000 Kč.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 10:10

Pro mě byl tento zásadní důvod touha nebýt závislý jen na jedné platformě. Proto teď koketuju s OpenSolarisem. Sice jen ve VirtualBoxu, ale klidně bych jej i nasadil do ostrého provozu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 10:28

Hned několik. Jednoduší rozdělení na samostatné účty pro každého člena domácnosti, není nutné dokupovat antivirový program, zvláště v případě, že i s plně aktualizovaným bezpečnostním programem je pravděpodobně Windows zranitelnější než Linux bez, OEM licence Office pro domácnost je k smíchu (stačí mít děti na škole a hned zjistíte, že se učí pracovat s databázemi které tam nejsou / no nevím třeba to změnily/ a pokud některý z rodičů začne podnikat tak si musí stejně pořídit pinou verzi), děti vám nezboří systém instalací programů od kamaráda, často nelegálních, přeinstalace Windows s aktivací a všech programů několik hodin. Mnohem nižší náročnost na hardware ve srovnání s Vistami. Co se týká ceny počítače tak za ušetřených 3000 kš se dá pořídit i 22` LCD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 10:56

Pár argumentů nechápu:

1) některé antivirové programy jsou k domácímu použití zdarma - Avast!, AVG, ...

2) žádný plně aktualizovaný systém není samozřejmě zcela bezpečný.

3) OEM licence Office je podle vás k smíchu, pokud děti ve škole dělají s databázema, které Home verze Office nemá ..., nainstalování Linuxu, kde Office ani není, mě v tomto spasí? Navíc v případě rodiče podnikatele, tak budou mít k dispozici plnou verzi Office, kde si udělají i databáze do školy. Opět podotýkám, že na Linuxu by ty Office ani nejeli ...

4) přeinstalace Windows, vč. aktivace a nainstalování základních programů, zabere několik desítek minut pomocí ''přeinstalace z obrazu disku''.

5) náročnost na HW? Můj notebook (HP 530) má Celeron M, 2 GB RAM, 5200 rpm HDD a integrovanou grafickou kartu Intel. Používám Windows Vista Basic a příjdou mi velice svižné ...

6) LCDčko za 3000 Kč jistě nebude moc kvalitní. Navíc při ceně nového počítače si myslím, že 18 000 Kč, vč. OEM a LCDčka, není moc rozdíl oproti 15 000 Kč bez OEM, vč. LCDčka. Domácí počítač se kupuje jednou za hodně velký čas, zvláštně v dnešní době, kdy lidi šetří.

To jen tak, na zpříjemnění nedělního odpoledne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 04. 2009 13:19

On měl pravdu OEM licence jsou na nic jak Windows tak i Office (hardware).

Pro domácnost je 100%ně výhodnější Linux. Pokud potřebujete na práci PC budete mít jedno PC s Woknama. No a pro děti na hry konzoli stejně je na ní většina her (beru-li bohatší lidi, ale já si nedovolím utrácet zbytečné prachy za software, když vím, že to "samé" budu mít i zadarmo)!! A jak už jste napsal lidi šetří a tak nebudou utrácet zbytečný prachy za licence, jelikož ty 3000 Kč se projeví docela dost a ruku na srdce pokud budu chtít mít doladěné PC tak 3000Kč ani náhodou stačit na software nebudou!! Ael lidi si stejně koupí Windows a k tomu výrobce doporučený Office, jelikož neví o konkurenci, ikdyž openOffice docela jede :D !! :D Jo a každej nemá bohatý rodiče aby mu kupovali Ultimate a kdo ví jakou verzi office. Téměř každý si vystačí s OOo. ;)

Čuzz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 13:30

V něčem s Vámi souhlasím, ale ne, že je 100%ně lepší Linux v domácnostech. To by jsme se tu teď ale hádali, prostě si uživatel vybere za OS, co se mu líbí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
11. 04. 2009 17:49

Jo jasně 100% ne, ale to jsme se jenom nepochopili!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 13:47

OEM není špatný. Nevidím důvod mít nějaký notebook s oem windows na práci a k tomu konzoly na hry. Provozní náklady malé (elektřina), pořizovací náklady rovněž a spolehlivě plní svůj účel. Co se týče Office, OpenOffice.org je perfektní volba pro domácnost a sám je používám. Pokud děcko potřebuje Office do školy, tak má možnost školní licence, nebo si udělat úkol ve škole ... Já se čistě bavil o Windows nebo Linux v domácnosti. Doprovodné programy používám většinou freeware a opensource, s tím problém nemám. Jediný komerční soft na mém notebooku je Windows. Proto nevidím důvod dát 2500 Kč navíc, při koupi notebooku na X let.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 14:22

Tak jo - Antivirové programy zdarma jsou, ale ne moc aktualizované a AVG byl zdarma pouza v angličtině (nevím současný stav). Co se týka Office tak jsem měl na mysli, že OpenOffice pro domácnost plně vyhovuje, mnoha lidem stačí i Abiword takže vyhazovat 1000 kč za půlprogram nemá význam. Co se týká přeinstalace pomocí obrazu je krásná idea, ale opravdu používáte stejnou verzi programů i po roce anebo 2 letech a co aktualizace Windows. A jak víte který obraz je jěště v pořádku a co ostatní soubory (smazat ty co už nechci a vytvořit znova ty co jsem vytvořil nový), navíc programy které to umí dobře nejsou zadarmo. Není to několik desítek minut zvláště pokud jsou třeba 4 uživatelé jako u nás doma s kterými musíte prodiskutovat co tam chybí a co tam už smazali. Jediná možnost je zálohovat mimo. Používal jsem Windows 2 roky zkoušel jsem to různě a pokud má mít přeinstalace smysl nezbyde než formátovat a nová instalace komplet. LCD za 3 tisíce opravdu není žádná špička, ale když jsem viděl jeho obraz tak jsem byl překvapen, že je stejně kvalitní jako na našem o půl roku starším za 6 tisíc a nesrovnatelně kvalitnější než na monitorech ve většině domácností se staršími počítači. A ano lidi dnes šetří a tak ty co na počítači nechtějí hrát hry a vystačí si s Linuxem a integrovanou grafickou kartou se vejdou do 10 tisíc což už je oproti 18 tisícům rozdíl, za srovnatelný výkon. Tím ovšem netvrdím, že je to pro všechny nejlepší řešení. Nejrozumnější je právě kombinace obou, což znamená koupi počítače s Windows a originál instalačním mediem (co ovšem není zdaleka samozdřejmost) a pak už záleží na každém jak si rozdělí disk a případně nainstaluje oba systémy. My doma máme original Windows XP Profi (OEM) za asi 4700 a stejně je prakticky nepoužíváme a k Internetu je nepouštíme (absence antiviru) Druhý počítač je pouze Linux. Mimochodem nevím jak by si Vista rozuměla se 4 roky starou integrovanou kartou Intel Extreme Grapfic 2 (64 MB) obávám se, že moc ne, XP v pohodě. Pro mě druhý operační systém (Linux) znamené velké usnadění udržení obou počítačů ve funkčním stavu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 17:26

Pokud Vam deti bori instalaci Windows jednou za jeden nebo dva roky tak si myslim ze tech nekolik hodin ktere budete venovat instalaci Windows a novych verzi programu neni moc. Pokud Vam bori instalaci jednou mesicne ci casteji tak je instalace pomoci image vyborne reseni.

"děti vám nezboří systém instalací programů od kamaráda, často nelegálních"

Tim chcete rict ze na Linuxu toho moc nejde spustit nebo ze spolehate na to ze vase deti neznaji Linux a tak nemaji sanci vam system zhroutit?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 18:36

Dobrý pokus, pramenící ze zvyklostí na Windows, ale jak mi děti mohou zbořit Linux když neznají heslo Administrátora. V Linuxu totiž mohou dělat pouze jako uživatelé, ale na rozdíl od Windows je to nijak neomezuje. Smazání uživatelského účtu a vytvoření nového je v Linuxu hračka zrovna tak zablokování v případě zlobení. A možná jsem to nevyjádřil přesně, ale skutečně největším problémem když jsme používali Windows byly různé demoverze které děti instalovali ani nevěděli jak, stačilo si prohlížet různé přílohy k časopisům kde je spousta takovejch - klikni na mě. Pokud odjedete na týden do práce a nějaký milý program vám mezitím přepíše nějaký systémový soubor a něco co potřebujete přestane fungovat, máte po návratu hroznou radost. Hledání jehly v kupce sena a jěště je ta kupka neznámo kde. To nemluvím o asociaci souborů, ta taky potěší u demo verze. A těch otravnejch hlášení (měl by jste aktualizovat, a jak často to chcete připomenout, u hodně programů neexistuje varianta nepřipomínat). Defragmentace, čištění disku mě teď netrápí. No ještě by jste mi mohl poradit , že mohu přeci vrátit systém zpátky na některý bod obnovení, ale ten nepořádek který se potom objeví na disku za to nestojí. Vážně nevím proč dělat věci složitě, když to jde mnohem jednodušeji. A co se týká toho co jde a nejde spustit v Linuxu tak mám spíš opačný problém, jak spustit u někoho na Windows to co běžně používám ( řeším to přenosnými aplikacemi na flešce !Velká chvála jim!) neboť spousta uživatelů Windows má poměrně holý systém a nedokáže otevřít ani dokumenty Microsoft Office, OpenOffice, PDF, 7zip apod..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 18:40

Děláte tady chytrého, ale asi jste nikdy v ruce neměl Vistu. Tam totiž můžete nastavit omezená práva pro jiné uživatele. Takže, když něco chcete změnit, tak tam na Vás vyskočí heslo, není to UAC, v UAC totiž pouze povrzujete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 04. 2009 19:05

Pravda prakticky neměl, neb bych jí musel koupit a je mi líto peněz. Stejně by mi nešla na počítači viz výše, pokud jste to četl. Jediná moje skušenost s Vistou je u známého na noteboku za 28 tisíc, několikrát výkonějším než náš počítač. Vypadá hezky ve srovnání s XP ale stejně bych neměnil (Linuxu se nevyrovná, můj názor). A otázka omezených práv jiných uživatelů, proč bych měl něco nastavovat když to za mě může dělat systém a nemusím to vůbec řešit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor