Zprávy z CESu: Co by vám nemělo uniknout

V americkém Las Vegas skončil CES, největší veletrh spotřební elektroniky. Ohlédněme se za tím nejzajímavějším, co veletrh letos přinesl.

Je tu sobota a s ní přichází i pravidelný souhrn zpráv z minulého týdne. Dnes v nestandardním formátu bez Lucie a v textové podobě. Věnovat se přitom budeme výhradně veletrhu CES, který se v uplynulém týdnu konal v Las Vegas a přinesl hromadu novinek.

Všechny články z CESu najdete ve speciální sekci CES 2014

Počítače miniaturní a nově ovládané

Premiéru si v Las Vegas odbyl nový čip Tegra K1 od Nvidie. Vlastně jsou to čipy dva, jeden 32bitový a jeden 64bitový, liší se přitom ještě v dalších parametrech. To hlavní mají ale společné – grafický čip architektury Kepler se 192 jádry CUDA. Grafický výkon je neuvěřitelný, převálcuje Xbox 360 nebo Playstation 3, a to při dvacetinové spotřebě. Můžete se těšit na nové supervýkonné tablet, ale třeba také auta. Nvidia předvedla verzi Tegra K1 VCM určenou právě pro palubní počítače automobilů.

Tegra K1.jpg

Silným tématem bylo 4K, tedy vysoké rozlišení s rozsahem přibližně čtyř tisíc bodů na šířku. K vidění zde byly nové modely 4K monitorů, jejichž cena postupně klesá až pod hranici dvaceti tisíc korun (po přepočtu a zdanění). Tím zatím nejlevnějším je nový 28palcový monitor od Dellu. 4K se točilo samozřejmě také kolem televizí a kamer a také kolem obsahu. Ten bude postupně přibývat, tedy v USA. Ale trend odtušil i Google a ještě před CESem uvedl podporu 4K na YouTube.

trikrat 4K.jpg
I takové 4K orgie byly k vidění. Tři panely krmí počítač se čtyřmi grafikami GTX Titan ve SLI. Obraz samozřejmě není jen stabilní render, ale hra Project Cars běžící v rozlišení 11520×2160 bodů

Dočkali jsme se také několika zajímavých počítačů a tabletů, nejzajímavější přehlídka byla k vidění u Lenova, které si připravilo hned několik premiér. Mámej nové verze karbonového ThinkPadu X1, Yogy 2 nebo tabletů s klávesnicí Miix 2. Pozornost si zasloužil i 4K monitor s integrovaným mobilním čipem a Androidem. Tím nejzajímavějším je ale bezesporu ThinkPad 8, malý osmipalcový tablet s Full HD rozlišením, který jde po krku iPadu Mini s Retinou. Nutno dodat, že si mnozí Lenovo dobírají, že úspěšný tablet od Applu de facto okopírovalo, ale nějaké odlišnosti tu jsou – hlavně v systému. V ThnikPadu je Windows 8.1.

Tím hlavním tématem letošního CESu byly ale aplikace miniaturních počítačů, čidel a technologických doplňků. Tahounem byl přitom Intel, který jednu ze svých přednášek věnoval novému miniaturnímu počítači Edison, který se vměstnal do velikosti běžné SD karty. A to je uvnitř procesor, nějaká ta paměť a bezdrátové moduly pro Wi-Fi a Bluetooth.

Edison.jpg
Intel Edison, počítač o velikosti paměťové karty SD

Musíme si asi postupně zvykat, že čipy postupně najdeme všude. Na veletrhu bylo k vidění několik různorodých náramků, hodinek a také více či méně chytrých brýlí. Ale také třeba chytrý zubní kartáček nebo kávovar.

Dalším hojně zastoupeným tématem byly alternativní metody ovládání počítače. Byla zde předváděna vylepšená verze očního ovládání počítače Tobii, nebo hlasové ovládání Dragon. Intel uvedl miniaturní 3D kameru pro integraci do notebooků namísto současných webkamer. Technologii Kinectu tak časem budeme mít v každém notebooku, což otevře možnosti ovládání gesty. A hned vedle by se na vaše oko mohla koukat kamera EyeLock, což je oční skener, který vás může přihlásit do počítače daleko bezpečněji než třeba snímač otisků prstů.

Mobily, tablety, televize... hromady nových hraček

Jedním z nejčetnějších artiklů na CESu jsou televizory. Také v této oblasti jsme se dočkali několika novinek. Nejvíce vzbudila pozornost ohebná obrazovka u Samsungu, ale hlavně se všude inovovalo z hlediska softwaru. Výrobci přicházejí s novými nabídkami služeb a obsahu, ale také s novou podobou rozhraní. V tomto směru zvítězilo LG, které předvedlo televizi se systémem WebOS.

TV.jpg
85 palců, 4K, LED... zatím ještě pekelně drahá ozdoba obýváků od Sony

Bylo toho ještě mnohem víc. Projděte si všechny novinky jak u nás na Živě.cz, tak u kolegů na webu MobilMania.cz, kde se více zabývali novými mobilními telefony a tablety, nebo na AVmania.cz, kde se zas dozvíte vše o nových televizích. Zítra pak ještě probereme další zajímavosti z CESu v Týdnu Živě.

Diskuze (2) Další článek: Wemo od Belkinu ovládne přes internet kávovar nebo hrnec [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,