WhatsApp | Fake News

Zprávy na WhatsAppu už je možné přeposlat jen pětkrát. Opatření má zabránit šíření fake news

S novinkou, která má zabránit divokému šíření nejrůznějších dezinformací a fake news na internetu, přišel v pondělí WhatsApp, informuje agentura Reuters. Zprávy bude možné přeposlat jen pětkrát z původních dvaceti.

Opatření představila na akci v Jakartě viceprezidentka komunikace společnosti Victoria Grandová. Pět je podle ní limit, při kterém člověk zvládne oslovit své blízké přátele, ale zároveň nemůže bombardovat veškeré své kontakty s potenciálně nebezpečnými zprávami.

Potenciálně nebezpečné zprávy se totiž na WhatsAppu skutečně vyskytovaly. Limit pěti přeposlání byl jako první představen loni v červenci v Indii poté, co kvůli falešným informacím, které si lidé mezi sebou rozesílali, došlo k lynčování několika osob.

Ne že by k podobnému davovému chování v Indii nedocházelo bez WhatsAppu, ale snadné šíření těchto zpráv k tomu dopomohlo. Komunikátor je v zemi velmi oblíbený. Ve zbytku světa byl tehdy představen limit dvaceti přeposlání.

WhatsApp v té době také začal viditelně označovat, zda je zpráva přeposlaná a odstranil z dohledu u obrázků, videí a audio záznamů tlačítko k této akci. Podle společnosti to mělo pozitivní efekt, přeposílání zpráv se snížilo o 25 %. V Indii ještě více.

Snadné přeposílání bylo častým tématem kritik směrem k aplikaci. Text, až na světlejší barvu, se nijak nelišil od klasické zprávy a lidé si nemuseli uvědomovat, že pochází bůhví odkud. Kritizován byl také Facebook, majitel WhatsAppu, že s záležitostí nic nedělal.

I proto nyní WhatsApp limit pěti přeposlání zavedl globálně. Zda to ale bude mít nějaký efekt, je otázka, zprávy se stále dají přeposílat do skupin, které mohou obsahovat až 256 lidí. Jeden člověk tak snadno může jednu dezinformaci i přes nové opatření rozeslat skoro 1300 osobám.

Diskuze (17) Další článek: Stavění z Lega ve velkém: Chevrolet postavil své Silverado v měřítku 1:1, potřeboval 334 544 dílků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,