Zotac Blu-ray Zbox: nettop stvořený pro filmy

Nová verze nettopu Zbox od Zotacu obsahuje nejen dvoujádrový procesor Atom, ale také grafiku Nvidia ION včetně interní Blu-ray mechaniky pro snadné přehrávání filmů na televizi.

Společnost Zotac již na začátku roku představila svůj inovovaný nettop ZBOX, který nabídl nejen nové komponenty, ale také velkou rozšiřitelnost. Tentokrát se však vrací s upraveným modelem, který se chlubí hlavní předností – interní Blu-ray mechanikou, díky které si můžete snadno přehrát nejnovější filmy ve vysokém rozlišení.

Zotac ZBOX: první nettop s Blu-ray mechanikou

Nové modely Zotac ZBOX HD-ID33 a HD-ID34 jsou založeny na platformě s dvoujádrovým procesorem Intel Atom D525 (45 nm), který pracuje na frekvenci 1,8 GHz (TDP 13 W) a díky podpoře HyperThreading technologie si bez problému poradí až se čtyřmi vlákny současně. Integrovaný grafický čip v procesoru je však velmi slabý a nezvládne plynulou akceleraci videa s vysokým rozlišením.

ZBOXHD-ID33_image6.jpg

Pro tento případ je ale k dispozici samostatný grafický čip Nvidia ION Next Generation, který samozřejmě podporuje většinu nejnovějších technologií a kromě plynulé akcelerace různých formátů videa s vysokým rozlišením obrazu (o přepínání se stará Nvidia Optimus) si poradí i s některými hrami, tedy pokud nebudete potřebovat nejvyšší možné nastavení kvality textur nebo vyhlazování. Čip má celkem 16 CUDA procesorů (unifikované shadery) a disponuje celkem 512 MB DDR3 paměti. Samozřejmostí je podpora specifických technologií od Nvidie, jako je například CUDA, PureVideo nebo PhysX, z obecných pak DirectX 10.1 (Shader model 4.1) či OpenGL 3.2.

ZBOXHD-ID33_image1.jpg ZBOXHD-ID33_image10.jpg ZBOXHD-ID34_image7.jpg
 

USB 3.0 i eSATA

Díky pokročilejšímu grafickému čipu lze monitor či spíše větší LCD televizi připojit pomocí HDMI (včetně osmikanálového prostorového zvuku i HDCP), DVI-I a VGA výstupu. Do sítě je možné se připojit pomocí rychlé WiFi 802.11n nebo gigabitovým ethernet portem. Na přední straně se kromě slotu pro Blu-ray média nachází dva USB 2.0 porty, přičemž jeden je kombinován s eSATA portem, který umožňuje plnohodnotně připojit externí disk se stejnou rychlostí, jako kdyby byl připojen přímo pomocí rozhraní SATA 3.0 Gb/s.

ZBOXHD-ID34_image11.jpg ZBOXHD-ID34_image12.jpg

Přístroj má také dvojici nejnovějších USB 3.0 portů, které dosahují teoretické propustnosti až 5 Gb/s a i v případě praktických testů lze docílit vyšší rychlosti než u klasického SATA 3.0 Gb/s rozhraní. Pro interní rozšíření lze využít volný miniPCI Express slot. Nechybí čtečka paměťových karet 6v1 (SD, SDHC, MMC, MS, MS Pro a xD) či analogový i optický výstup zvuku.

ZBOXHD-ID33_image4.JPG 
Snadný přístup do vnitřku nettopu

Vybere si každý

Zatímco model ZBOXHD-ID33BR je určen především pro náročnější uživatele, kteří si sami vyberou a koupí 2,5" pevný disk dle libosti, včetně operačních pamětí (dva volné sloty), verze ZBOXHD-ID34BR je již plně vybavena 2 GB operační paměti DDR2 s frekvencí 800 MHz a 250GB pevným diskem s rychlostí ploten 5 400 otáček za minutu. Interní Blu-ray mechanika zvládá přehrávání Blu-ray médií s 4× rychlostí, běžná DVD pak 8×. V balení dostanete i Blu-ray verzi programu PowerDVD 8 zdarma.

ZBOXHD-ID33_image9.jpg

Díky podpoře VESA standardu je možné nettop snadno připevnit i na zadní stranu většiny LCD monitorů. O napájení se stará externí zdroj, podobně jako u notebooku.

  • Procesor: Intel Atom D525, 1,8 GHz, dvě jádra
  • Grafický čip: Nvidia ION Next Generation, 512 MB DDR3
  • Operační paměť: až 4 GB (dva sloty)
  • Pevný disk: SATA 2,5"
  • Výbava: WiFi 802.11n, gigabitový ethernet, 2 × USB 2.0 (eSATA combo), 2 ×USB 3.0, HDMI, DVI, VGA, S/PDIF, Blu-ray (4×), čtečka paměťových karet 6v1, podpora VESA

Koncová cena zatím nebyla zveřejněna, vzhledem k integrované Blu-ray mechanice lze ale pochopitelně očekávat mírně vyšší cenu, než v případě předchozích modelů, které začínaly již na ceně kolem 5 500 Kč s DPH (bez výbavy a operačního systému), respektive 10 000 Kč s DPH (včetně paměti, disku i systému).

Diskuze (19) Další článek: Seznam.cz spouští novou verzi fulltextového vyhledávání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,