Zorganizujte si čas pomocí internetu

Na internetu existuje celá řada různých aplikací pro organizaci času, které vám pomohou zvládat běžný pracovní stres. Dnes vám představíme ty nejlepší webové správce úkolů.

Remember the milk

Pokud hledáte internetového správce úkolů lokalizovaného do češtiny, využijte aplikaci s trochu krkolomným, ale výstižným názvem Remeber the Milk (Nezapomeň mléko). Ačkoli má Remeber the milk v názvu uvedeno slovo beta, jde do dokonale funkční stabilní aplikaci. Podobně jako Vitalist umožňuje správu úkolů pomocí nastavené priority a data splnění. Oproti Vitalistu zde kontexty nahrazují tagy (značky).

Zatímco Vitalist dělí úkoly do skupin trochu abstraktněji podle způsobu jejich zpracování (krátkodobé, dlouhodobé, čekající), Remeber the milk nabízí tři názorné kategorie Osobní, Pracovní a Studium. S orientací v úkolech může pomáhat „tag cloud“ – oblak tagů, kde jsou největším písmem zobrazeny ty, kterými je označeno nejvíce úkolů. Mnohem výhodnější je však klasický přehled úkolů seřazených podle data jejich splnění, protože takové zobrazení má svoji logiku – to, co nejvíce „hoří“, musíte udělat nejdříve. Podobně lze ale úkoly zobrazit také podle nastavené priority.

Při vytváření úkolů oceníte chytré zadávání data splnění. Do příslušného políčka prostě napíšete třeba „pondělí“ a aplikace sama přiřadí datum nebližšího pondělka. Podobně lze datum zadávat pomocí slov „dnes“ a „zítra“, nebo anglického „next“. České slovo „příští“ aplikace bohužel nerozliší, angličtinu a češtinu lze ale kombinovat, takže pro zadání data například příští středy napište „next stř“.

rtm.png
Remember the milk rozumí česky a lze jej použít s doplňkem Google Gears

Velmi zajímavou funkcí je přirazení místa konání úkolu na mapě. Remember the milk využívá mapy Googlu, na nich si můžete najít konkrétní lokaci a tu pak úkolům přiřazovat. Samozřejmostí je také sdílení úkolů s ostatními uživateli.

Drobnou výhradu bychom měli ke způsobu zadávání parametrů úkolů, na nějž je nutné si trochu zvyknout. Nejdříve totiž úkol založíte (napíšete jeho znění), pak na něj musíte klepnout myší a ve vedlejším okně pak dalšími klepnutími nastavíte jeho parametry (datum splnění, tagy, lokaci, poznámku, sdílení atd.) Tento způsob je přece jen trochu pomalejší, než obvyklé zadání parametrů ve formuláři s následným uložením celého úkolu. Hlavně při zadávání více úkolů současně, například z poznámek z pracovní porady, vás bude takové zadávání trochu obtěžovat.

Profesionálům na volné noze bude nejspíš chybět možnost práce s projekty, Remeber the milk je proto určen spíš pro domácí použití.

Přes drobné výhrady je ale tento webový správce úkolů celkově přívětivější než Vitalist. Jeho velkým plusem je česká lokalizace, a právě proto bude mezi českými uživateli asi nejoblíbenější.

Verdikt časopisu Computer: 7,7

Remember the milk
Online úkolovník
Zdarma

http://www.rememberthemilk.com

plusy

- nabídka funkcí
- čeština
- spolupráce s Google službami
- spolupráce s mobilními telefony

minusy

- krkolomné ovládání
- pouze předdefinované kategorie úkolů

Kvalitní správce úkolů a jediná aplikace svého druhu lokalizovaná do češtiny. Dobře spolupracuje s mapami Google.

Todoist

Hledáte-li jednoduchou a přehlednou aplikaci pro správu a organizaci úkolů, vyzkoušejte Todoist. Na rozdíl od Vitalistu a Remember the milk nenabídne žádné pokročilé funkce, to však vůbec nemusí být na závadu. Hlavní vlastností Todoistu je hierarchie úkolů. Nejdříve si vytvoříte projekt, který bude obsahovat úkoly, pod jednotlivými úkoly mohou být další, pod nimi zase další atd.

Úkolům lze přidávat tagy, a to tak, že za jejich popisek napíšete znak @ a text tagu. Tagů můžete úkolu přiřadit více, navíc podobným způsobem lze do popisků vložit třeba hypertextový odkaz. Také v Todoistu funguje chytré zadávání data pomocí dnů v týdnu, slov „today“ „tomorow“, „next“ atd.

Jednotlivé projekty lze od sebe odlišit barvou, úkolům můžete přiřadit prioritu, která je také v seznamu odliší barevně. Všechny popisky lze napsat tučně, podtržené nebo kurzívou pomocí známých klávesových zkratek Ctrl + B, Ctrl + U a Ctrl + I. Todoist je samozřejmě přístupný i ve verzi pro mobilní telefony na adrese todoist.com/m.

todoist.png
Pakliže vám nedělá problém angličtina, máte k dispozici i přehlednou nápovědu

Pokud používáte operační systém Mac OS, můžete si Todoist stáhnout jako Widget pro váš Dashboard, je zde také jednoduchá možnost spolupráce s Gmailem. Stačí si jen do záložek instalovat odkaz na speciální stránku, s jejíž pomocí pak snadno do Todositu přiřadíte kterýkoli e-mail jako nový úkol.

Aplikace Todoist je velice jednoduchá a seznamy úkolů jsou v ní přehledné. Její ovládání je však poněkud svérázné. Jakmile se je ale naučíte, zjistíte, že se s aplikací pracuje velmi snadno. Pro běžnou správu úkolů její funkce naprosto postačí, navíc integrace s Gmailem může být velmi užitečná. Placená verze za 3 USD měsíčně nabízí navíc SSL zabezpečení, technickou podporu e-mailem, vylepšené tagování a připomínání úkolů e-mailem, pomocí MSN, Jabberu a mikroblogovací služby Twitter.

Verdikt časopisu Computer: 6,3

Todoist
Online úkolovník
Zdarma

http://www.todoist.com

plusy

- spolupráce s Gmailem
- přehlednost
- možnost hierarchie úkolů
- spolupráce s mobilními telefony

minusy

- svérázné ovládání
- menší nabídka funkcí

Jednoduchý správce úkolů s trochu „technicistním“ zadávání jejich parametrů. Dobře spolupracuje s Gmailem.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,