Software | Fotografování | Zoner Photo Studio | Grafický editor

Zoner Photo Studio X: Umí vrstvy, vyrobí fotoknihu a získáte jej za roční paušál

  • Je to největší aktualizace za poslední roky
  • Konečně umí vrstvy, vyrobí fotoknihu i obraz
  • Nově pouze jako předplatné s průběžnými upgrady
Kapitoly článku

Dva programy v jednom

Když začal Zoner před lety vylepšovat svůj vyvolávač snímků RAW, v podstatě začal vytvářet dva různé programy v jednom. Na jedné straně tu je klasický rastrový editor s lištou nástrojů a vrstvami – takový malý Photoshop, no a na druhé opět propracovanější modul Vyvolat, který stále více připomíná spíše Photoshop Lightroom.

249243856
Karta Vyvolat už dávno nevyvolává pouze RAW, ale popere se i s bezztrátovými úpravami JPEG, které můžete kdykoliv vrátit zpět

Je tedy určen k bezztrátovým fotografickým úpravám snímků, přičemž veškeré změny s fotografiemi RAW či JPEG se provedou až při vyvolání – uložení právě do JPEG apod. Oproti loňské verzi se však modul Vyvolat naučil nové funkce, takže je zase o něco samostatnější.

772711642
Pokud máte grafickou kartu s podporou CUDA/OpenCL, hromada operací nad rozměrnými daty bude akcelerovaná

V praxi to znamená, že i v režimu Vyvolat nechybí nový nástroj Srovnání linií, Přechodový filtr a pak prakticky všechny nástroje z editoru pro práci s barvami. Novinkou je posuvník Odstranění oparu v sekci Expozice, který potlačí bílý mlžný závoj a zvýší kontrast.

336669327
Modul Vyvolat disponuje desítkami šoupátek prakticky na všechno

Suma sumárum, pokud nebudete potřebovat vrstvy a lokální úpravy, modul Vyvolat by vám měl stačit a už vůbec nemusíte vstupovat do editoru.

Je libo fotoknihu nebo obraz přímo ze Zoneru?

Ještě nekončíme, první verze ZPS X totiž přináší ještě jednu specialitu – novou kartu Vytvořit, která v sobě integruje starší nástroje pro tvorbu tiskových sestav, videa, koláže, ale nově i možnost vytvoření tištěné fotoknihy, kalendáře a obrazu, které vám poté dorazí poštou od smluvního partnera z Prahy (Piklio).

37841714
Panel Vytvořit nově nabízí editor tištěných fotoknih, obrazů a kalendářů, které vám poté dorazí poštou

Každý produkt má k dispozici několik rozlišení a šablon, stále však máte nad vším docela slušnou kontrolu – zejména u fotoknih, kde můžete pomocí myši snadno přetahovat fotografie, posouvat je a díky kvalitnímu náhledu budete mít poměrně dobrou představu, jak to bude celé opravdu vypadat. Editor vás zároveň upozorní, pokud budete chtít použít fotografie, které mají pro dané tiskové rozlišení nízkou kvalitu.

945395889 450037569
Příprava fotoknihy a tištěného fotoobrazu
505874101 530307354
Příprava fotokalendáře

Až budete mít hotovo, elektronicky zaplatíte a data fotoknihy, obrazu nebo kalendáře se odešlou ke zpracování.

Fotokalendáře

  • A3 jednoměsíční: 349 Kč
  • A3 dvouměsíční: 299 Kč
  • A4 jednoměsíční: 299 Kč
  • A4 dvouměsíční: 199 Kč

Fotoknihy

  • Formát A4, 24 stran: 609 Kč
  • Formát 20×20 cm, 24 stran: 549 Kč
  • List (2 stránky) navíc – lze přidat až 38 listů: 14 Kč

Fotoobrazy

  • Formát 40×30 cm: 639 Kč
  • Formát 40×60 cm: 849 Kč
  • Formát 30×90 cm: 999 Kč

V ceně není zahrnuto balné a poštovné

Hromada skvělých novinek, několik šotků a změna koncepce plná rizik

Takže jak to celé shrnout? Jaké je Zoner Photo Studio X? Odvážné. Na jednu stranu autoři mile překvapili podporou vrstev, které posouvají celý program o úroveň výše a v ZPS X uděláte i náročnější práci, ke které jste doposud potřebovali něco většího. Pak tu je hromada praktických vylepšení – třeba seskupování fotek v katalogu, řazení podle místa a vyrovnání linií. Nakonec je tu ale i ta odvaha. Odvaha přejít na systém předplatného za software pro domácnosti, což není v Česku příliš rozšířené a může to být určité riziko.

A také odvaha uvést na trh produkt, ve kterém kvůli rozsáhlým změnám chybí některé funkce z předchozí verze 18 – především efekty vrstvy (stín, záře, obrys) a jednoduché vektorové tvary – zejména tvarovatelné šipky. Prý se ale jedná o okrajové funkce. Nevím, já je používám prakticky denně, takže Zoner Photo Studio 18 ještě rozhodně odinstalovat nemohu a počkám si, dokud nebude Studio X opravdu stoprocentní.

V Zoneru se tedy budou muset snažit. Chtějí-li zákazníky opravdu přesvědčit, že se pronájem softwaru namísto jeho trvalého vlastnictví opravdu vyplatí, musejí dodržet slib a ještě na podzim přispěchat s další várkou novinek. V opačném případě by si totiž mohl leckdo říci, že mu už ZPS 18 vlastně stačí a jeho nástupce X přes všechny jeho speciality až tak nepotřebuje.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,