Zoner Photo Studio 11: kompletní nářadí na fotky

Nové Photo Studio přináší hromadu nových funkcí a také volání pro práci s vrstvami bylo vyslyšeno. Podívejte se, co všechno nového umí a jak se s programem nově pracuje.
Kapitoly článku

Editor Zoner Photo Studia postupně získává pokročilejší nástroje a přibližuje se tak například Photoshopu, tedy editoru určeného na hutné úpravy samostatných obrázků. Photo Studio je ale nástroj pro katalogizaci a úpravu fotografií a od počátku jeho tvůrci poukazovali, že z editor nechtějí dělat tak složitý nástroj, jako je třeba zmiňovaný Photoshop. To byl také jeden z hlavních argumentů na připomínky pokročilejších uživatelů Photo Studia, kteří se domáhali funkcionality vrstev. U Zoneru to nakonec vyřešili kompromisem – Photo Studio 11 nabízí dočasnou vrstvu pro úpravy s možností vytvoření masky. Tím dává možnost aplikace nejčastějších efektů spojených s vrstvami, které se uplatňují u fotografií.

ZPS11_21.jpg ZPS11_22.jpg ZPS11_25.jpg
S vrstvou a maskou se dá vyhrát, například s klasickým efektem barevného prvku v černobílé fotografii

Práce je to jednoduchá a intuitivní. Vyberete efekt z nabídky a rázem se vám fotografie zduplikuje do nové vrstvy a na tuto je efekt aplikován. Můžete si nastavit krytí této vrstvy a režim prolnutí s vrstvou základní (pravá část panelu) a aktivaci masky (vlevo). Masku lze následně vybírat všemi možnými způsoby výběru, včetně nového magnetického lasa. Po aplikaci se vrstvy sloučí. Krokem zpět se dostanete do předchozího stavu, přičemž po výběru některého z efektů dojde k obnovení výběru masky. Můžete si tak snadno hrát a zkoušet různé efekty nebo krytí vrstvy.

ZPS11_26.jpg ZPS11_27.jpgZPS11_19.jpg
Nebo lze aplikovat klasický fígl s rozostřením pro vyhlazení pleti či šumu, opět s maskou pro zachování ostrosti vybraných prvků • a co takhle obraz vystupující z rámu?

Řešení s dočasnou vrstvou a maskou se mi osobně velmi zamlouvá. Většinu rutinních postupů pro úpravu fotografií lze tímto vyřešit.

Jednou z malých, ale velmi užitečných novinek, je automatické rolování obrazu s nástroji (autoscrolling) – pokud se myší přiblížíte k okraji okna, obrázek se automaticky posune.

Kamarád s Google Earth

Zoner Photo Studio je ale především kompletní správce fotografií. Proto byly posíleny i funkce archivování a třídění. Nově lze vedle popisu a známky aplikovat barevné značky k fotografiím. Ty lze libovolně nadefinovat. Dále si uživatel může přidat další položky do EXIF informací k fotografiím. Podle všech možných kritérií lze pak fotografie filtrovat, řadit nebo v nich vyhledávat.

ZPS11_29.jpg
Horní pás ikon u náhledu obrázku poukazuje na přítomnost doplňkových informací (EXIF, popisek, GPS, typ souboru), spodní řádek patří barevným štítkům a hodnocení. Přidávání popisků a hodnocení je rychlé, vše vyřešilo jedno okénko.

Nová je funkce pro automatické roztřídění obrázků. Opět je doprovázena širokými možnostmi nastavení a umožňuje z jednoho velkého guláše fotek vytvořit roztříděný archiv podle stanovených kritérií, například podle dnů nebo fotoaparátů, kterými byly fotky pořizovány. Osobně považuji za daleko zajímavější novou funkci pro určení statistik. Ta vám prozradí, jak využívané máte své objektivy, jaké je vaše neoblíbenější ohnisko, kolik fotografií kdo nafotil apod. Údajů pro zhodnocení je celá řada.

ZPS11_30.jpg ZPS11_31.jpg
Širší objektiv mám evidentně radši

Vylepšena byla také podpora tagování fotografií, neboli přiřazování zeměpisných souřadnic. Nově je možné souřadnice fotografiím dodávat dodatečně prostřednictvím aplikace Google Earth. Tuto funkci si Zoner „půjčil“ od Picasy a funguje úplně stejně – v Google Earth vám přibude plovoucí okno s řadou fotek a terčík. Terčíkem kliknete na mapu, ta se na okamžik přiblíží, jakožto potvrzení volby, a automaticky přeskočíte na další fotografii. Za chvíli je otagováno.

V Google Earth je následně možné fotky zobrazit, Photo Studio nově umí exportovat GPS informace včetně odkazů na obrázky do souborů KML a KMZ.

ZPS11_33.jpg
Promítnutí fotografií do Google Earth

Vylepšení se dočkaly i webové galerie. Přibyly nové šablony, samozřejmě plně nastavitelné, a také animované využívající flash. Podívejte se na ukázky:

Inovovány byly také šablony pro kalendáře. Postrádám ovšem funkci pro přímý export na Flickr a spol. HTML šablony pro export jsou sice hezké, ale dnes už se většina uživatelů obejde bez placeného hostingu a své fotografie sdílí právě na některé ze služeb jako je Flickr nebo webová alba Picasa. Zástupci Zoneru na tiskové konferenci naznačili, že se v tomto směru chystá novinka, která již brzy bude uvedena. Hádám nějaký modul do Photo Studia, který export umožní, případně nabídku nové webové služby pro sdílení fotografií přímo od Zoneru, která bude s Photo Studiem propojena.

Prostě dobré

Zoner Photo Studio 11 překvapilo, protože nezůstalo jen u kosmetických změn a několika málo funkcí navíc. Na jednu stranu je to jednoduchý a přehledný nástroj pro správu a úpravu fotografií, na druhou umožňuje nebývalé možnosti nastavení.

Program se bude nabízet ve dvou základních edicích – Professional a Home. Verze Professional se bude prodávat za cenu současné verze, tedy 1999 Kč, a bude obsahovat všechny nové funkce. Je určena především hobby fotografům, pro které práce s fotografií nekončí stiskem spouště. Edice Home, prodávaná za 1199 Kč, je orientovaná na širší skupinu méně zkušených uživatelů, kteří chtějí rychle a snadno zpracovat své fotografie. O některé pokročilé editační funkce budou ochuzeni, ale neměli by je postrádat. Připraveny jsou rovněž výhodné upgrady ze starších verzí.

Zoner Photo Studio 11 se začne prodávat 6. října a zájemci mohou očekávat speciální ceny při příležitosti veletrhu Interkamera (Invex, Digitex) v Brně. Zde bude mít Zoner svůj tradiční stánek, na kterém budou prezentovány praktické ukázky z nového Photo Studia, a bude tu i možnost popovídat si s tvůrci tohoto programu.

fsc.jpg

 


 

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,