Vesmír | Česko

Zlaté české ruce na cestě ke hvězdám. Tyhle české projekty pomáhají při průzkumu vesmíru

Letos v září zahájila v Praze Agentura EU pro kosmický program (EUSPA). Z ČR se tak nově bude řídit podstatná část evropských vesmírných aktivit. Projděte si i některé další zajímavé startupy, projekty a instituce, díky kterým máme na mapě světového kosmického výzkumu rozhodně své místo.

EUSPA

V Praze sídlí od roku 2012 Agentura pro evropský globální navigační družicový systém (GSA), která má na starosti správu evropských družicových systémů Galileo a EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service). Letos se transformovala do Agentury EU pro kosmický program (EUSPA) a v Praze se tak řeší takřka všechny vesmírné záležitosti EU.

Kromě zmíněných navigačních platforem je to třeba projekt Copernicus pro družicové snímkování nebo připravovaná telekomunikační služba GOVSATCOM a systémy na sledování vesmírného počasí. Agentura má v neposlední řadě také podporovat podniky zajímající se o vesmírný byznys.

image.png

Největším projektem řízeným z Prahy je ale každopádně unikátní autonomní družicový systém Galileo, který poskytuje přesné navigační služby. Evropa se díky němu má zbavit závoslosti na americké GPS. Aktuálně jej tvoří šestadvacet družic ve výšce přes 23 000 km nad povrchem Země, které jsou společně s povrchovými stanicemi schopné určit polohu s přesností jednoho metru (u GPS jsou to metry tři). Galileo je tak nejpřesnějším civilním navigačním satelitním systémem současnosti.

Aktuálně ho využívá více než 2,3 miliardy lidí a je dost pravděpodobné, že polohu díky němu zjišťuje i váš telefon. Dozvědět se to můžete na webu www.usegalileo.eu. Systém EGNOS pak ještě díky dalším pozemním stanicím dokáže polohu určenou Galileem, ale třeba i pomocí GPS, dále zpřesnit.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Připomíná SSD, ale je to netradiční síťovka s 10Gb/s ethernetem do slotu M.2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,