Firefox | Aktualizace | Mozilla

Zkuste čerstvý Firefox 73. Má nové funkce, které usnadní prohlížení a čtení obsahu stránek

Mozilla tento týden vydala další stabilní verzi svého webového prohlížeče. Firefox 73 přináší dvě novinky, jejichž cílem je zjednodušit a vylepšit procházení webu, zejména pak usnadnit čtení obsahu. Vývojáři informovali o změnách v poznámkách k vydání.

„Dnešní verze Firefoxu obsahuje dvě funkce, které uživatelům umožňují snadnější a rychlejší prohlížení a čtení obsahu webových stránek.“ uvádějí vývojáři. „Tyto funkce, stejně jako všechna vylepšení přístupu, zlepšují procházení pro všechny.“

Novinky ve Firefoxu 73

První novinka se týká možnosti změny velikosti stránky, kterou Firefox nabízí ve víceméně stejné podobě již více než deset let. Ta však až dosud fungovala na úrovni jednotlivých stránek – tedy pokud jste si například zvětšili písmo u článku na Živě, na Mobilmanii jste to museli udělat také.

Řada uživatelů ale ocení zvětšení obsahu na všech navštívených stránkách, což Firefox dosud neuměl. Verze 73 přichází s možností určení výchozí úrovně zvětšení pro všechny weby. Najdete ji v možnostech na kartě Obecné v sekci Jazyk a vzhled, kde lze podle potřeby nastavit výchozí zvětšení či zmenšení, jež bude platit pro všechny navštívené stránky.

Velikost stránky¨
Velikost stránky

Volitelně je možné pomocí přepínače Pouze velikost textu určit, že se změna bude týkat pouze textu, zatímco ostatní prvky zůstanou v původních rozměrech. Pochopitelně nadále zůstává ve hře možnost nastavení zvětšení na aktuálně prohlížené stránce.

Další vylepšení

Mnoho uživatelů se slabým zrakem spoléhá na režim s vysokým kontrastem. Pro zvýšení čitelnosti textu v tomto módu Firefox deaktivoval obrázky na pozadí, což ale verze 73 mění – nově bude mezi text a obrázek na pozadí vkládat barevný blok. Webové stránky tak budou v režimu vysokého kontrastu čitelnější, aniž by musely být deaktivovány obrázky na pozadí.

Kromě výše uvedených změn, zaměřujících se na snadnější prohlížení a čtení obsahu, bylo opraveno také několik bezpečnostních chyb, z nichž čtyři byly hodnoceny jako velmi vážné. Další vylepšení se týkají kvality zvuku při zrychleném nebo zpomaleném přehrávání a výzvy k uložení přihlašovacích údajů, pokud dojde k jejich změně.

Další větší aktualizace na verzi 74 bychom se měli dočkat 10. března. Zbývá dodat, že webový prohlížeč Firefox je k dispozici zdarma pro všechny podporované platformy: Windows, Linux, MacOS, Android i iOS.

Diskuze (9) Další článek: Čip do plen dokáže poznat, zda je potřeba dítě přebalit. Je přitom extrémně levný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,