Živý rozhovor: s René Zahradníkem a Tomášem Vávrou o Lotus Software

Jak si stojí produkty Lotus vůči konkurenci? Existuje Lotus Notes pro Linux? Kdy budou dostupné produkty Lotus Notes / Domino server verze 8? Pokračuje vývoj kancelářského balíku Lotus SmartSuite? A jak je to s podporou otevřených formátů? Nejen na tyto otázky odpovídali René Zahradník, Lotus Brand Leader IBM Czech Republic, a Tomáš Vávra, Lotus Brand Leader IBM Czech Republic.
Kapitoly článku

Jaké má IBM plány s balíkem Lotus SmartSuite? Chystá nějaké obrození nebo se zaměří na podporu některého ze současných (např. OpenOffice.org nebo Microsoft Office)? (Martin Skála)

René Zahradník: IBM se orientuje zejména na podporu ODF a podporu systémů, které umožňují práci s dokumenty. Lotus SmartSuite je dále podporován i vyvíjen, i když už ne v české verzi. Lotus Notes 8 obsahuje vestavěné editory, které vycházejí z projektu OpenOffice.org, ale není to přímá podpora.

Bude k Hannoveru otevřen beta program a bude k dispozici i Designer? (Tomáš Kučera)

Tomáš Vávra: Ano. Hannover je kódové označení pro novou verzi Lotus Notes a Lotus Domino verze 8. Aktuálně běží beta testování pro vybrané zákazníky a start veřejného beta testování je plánován do konce února 2007.

Vývojové prostředí v Lotus Notes (6.5.5, 7.0.2) je utrpení. Kdo okusil freewarové „moderní“ nástroje (Eclipse, NetBeans), je rozhodně zklamán – tedy pokud nevyrostl na Vimu. Verze 8 má být postavena na Eclipse. Bude „user friendly“ jako standardní Eclipse? (Radek Mensik)

René Zahradník: Verze 8 bude letos v červnu a později bude mít i všechny atributy, na které jste s Eclipse zvyklý. Osobně jsem byl překvapený z toho, co jsem viděl v řízené betě.

Objeví se v blízké době plnohodnotný klient Lotus Notes pod Linuxem? (Nemyslím však verzi v Javě, ta je velmi těžkopádná.) (Hondas)

Tomáš Vávra: Lotus Notes 7 pro Linux není řešení napsané v Javě, i když využívá Java vrstvu pro vlastní spuštění. Verze Lotus Notes 8 nabídne plně „javové“ řešení postavené na Eclipse FrameWork.

Existuje možnost u produktu Lotus Notes, aby se aplikace (klient, ne WWW rozhraní) ověřovala vůči Active Directory přímo protokolem LDAP bez nutnosti vytvořeného souboru ID? (Tomáš Marný)

René Zahradník: Ano. Aktuálně můžete využít funkci Directory Assistance a připojit jiný LDAP server, vůči kterému bude probíhat ověření. Ve verzi Lotus Domino 8 je plánovaná možnost ověřování všech uživatelů vůči jinému LDAP serveru.

Proč takový program jako Lotus Notes 6.5 postrádá některé, dnes již základní věci, jako je např. propojení e-mailů? (Když na nějaký e-mail odpovím, chybí mi možnost později tuto odpověď snadno vyhledat.) Dále chybí používání kolečka myši ve všech pohledech, hodnocení důležitosti e-mailů, propojení konkrétních e-mailů atd. (Lukas Augusta)

Tomáš Vávra: Lotus Notes verze 6.5 byla uvedena na trh před více než třemi lety, a proto doporučujeme přejít alespoň na verzi Lotus Notes 7, která většinu vašich očekávání splňuje. S upgradem na verzi Lotus Notes a Domino 7 získáte i další užitečná rozšíření a inovace.

Při vydání SW Lotus Organizer firma Lotus slibovala, že jej bude kontinuálně rozvíjet. Vývoj ukončila bez náhrady, ať již finanční, nebo bez zvýhodněného upgrade konkurenčního produktu. Jedná se o jedno z velmi neseriózních jednání, která poškodila reputaci Lotus Software. (Karel Wek)

René Zahradník: Lotus Software se vždy snažil chránit investice zákazníků, jak po stránce zpětné kompatibility, tak i po stránce navazování produktů. Lotus Organizer je stále podporován v rámci balíku Lotus SmartSuite. Poslední verze 9.8 vyšla v dubnu 2006.

Bude mít Lotus Domino 8 již zabudovaný SyncML server, nebo to bude nutné opět řešit jinak – ne zrovna levně přes EveryPlace? To se ale potom dost stírají výhody Express řady pro kancelář s pěti lidmi. (Jan Frölich)

René Zahradník: SyncML není v oficiálním plánu, takže se můžeme nechat překvapit až bude ostrá verze. Lotus Domino 8 může pro zajištění mobilního přístupu využívat služeb otevřeného řešení Lotus Expeditor (zatím jej využívá např. Lotus SameTime server) nebo řešení třetích stran (Sybase, Cadenza). Nebo můžete využít další možnosti, jako je POP3/IMAP pro poštu a WebServices pro aplikace. Obě cesty jsou v ceně Lotus Notes (u takto velké firmy je server Lotus Domino zdarma).

Někde jsem zaslechla, že Lotus Notes má zvládat i videokonference. Jak to tedy je? (Petra Vodičková)

Tomáš Vávra: Lotus Domino samostatně ne, ale s nástavbou Lotus SameTime umožňuje realizaci videokonferencí pomocí webových prohlížečů. Samozřejmostí je chat, VoIP, přenos souborů a mnoho dalších zajímavých funkcí. Protože je především určen pro firemní prostředí, lze řešení modifikovat a rozvíjet, například integrovat s telefonní ústřednou, stejně jako omezovat, např. zakázat přenos souborů. Výsledkem je bezpečné prostředí pro mobilní (obchodní) týmy.

Součástí klienta verze Lotus Notes 8 je úplně nový textový editor, tabulkový kalkulátor a prezentační nástroj s podporou ODF a také Microsoft Office formátů. Na jaké úrovni budou tyto nové možnosti z hlediska funkcionality? Bude to spíš něco jednoduchého jako kdysi Lotus Components, nebo spíš na úrovni balíku IBM Works (který se dodával s IBM OS/2 Warp 4), či na úrovni balíků Lotus SmartSuite, OpenOffice, MS Office? (ITMan)

Tomáš Vávra: Pokud bych měl přirovnat nové nástroje pro práci v kanceláři (textový editor, tabulkový kalkulátor a prezentační nástroj), které budou součástí přímo Lotus Notes 8, přirovnal bych je spíše k balíku OpenOffice, z kterého také vychází. Kromě standardní podpory ODF a formátů MS Office předpokládáme, že nástroj poskytne veškerou funkcionalitu, kterou potřebují ke své práci běžní uživatelé. Nebudou pak nuceni nakupovat drahé kancelářské balíky, které stejně nikdy plně nevyužijí.

Obsahuje Lotus SW něco podobného, jako je SharePoint ve Windows? (Jan)

René Zahradník: Ano. Již několik let Lotus SW umí řešit správu dokumentů a zejména velmi komfortně workflow via web nebo Lotus Notes klienty (Lotus Domino Document manager a Lotus Workflow). Umí také vytvářet intranety pro publikování článků (Web Content Management), osobní blogy a RSS. A umí zajistit integraci různých zdrojů dat/aplikací na základě standardů (WorkPlace/Portal). Co získáte navíc, je vyšší bezpečnost s větší granularitou, offline přístup k informacím, integrovanou správu uživatelů, poštovní služby a hlavně nezávislost na MS Outlook/MS Office a jejich konkrétních verzích. Ještě vás upozorním na zajímavé ucelené řešení v této kategorii s názvem Lotus Quickr, které vyjde v polovině roku.

Bude možné v Lotus Notes 8 snadno pomocí integrovaného textového procesoru vytvářet šablony, do kterých se budou následně načítat údaje z databází? Třeba něco jako automatické vytváření smluv (nacionále z adresáře a další data z vlastní CRM pod Lotus SW)? (František Novák)

René Zahradník: Ano, přesně tohle jsme ukazovali na Lotusphere 2007. Ve skriptu je možné přímo vytvářet obsahy, a to nejen do textového, ale i do tabulkového a prezentačního editoru. Takže můžete míchat pevný text s dynamickými daty, případně využít podmínek. Totéž funguje i s OpenOffice, z něhož Lotus Notes 8 editory vycházejí.

Zajímá mě podpora Lotus Scriptu a @formulí v připravované verzi 8. Bude integrována i do Designera 8? Budou pro verzi 8 ještě pořád klasické .nsf aplikace, nebo už vše ovládne JEE? A co zpětná kompatibilita? (Milan Štěpanovský)

René Zahradník: Ve verzi 8 budou fungovat všechny vaše historické aplikace. Bude podporován LotusScript i @formule. Navíc s využitím Lotus Components Designera budete moci vytvářet plnohodnotné kompozitní aplikace. Zpětná kompatibilita platí pro všechny aplikace vytvořené v předchozích verzích *.nsf a kompozitní aplikace jsou kompatibilní s WebSphere portálovými řešeními (patří do skupiny Lotus SW), Lotus SameTime klientem či Lotus Expeditorem. Kompozitní aplikace můžete provozovat jak na klientových Lotus Notes, tak na serveru Lotus Domino.

Asi od roku 1997 používáme Lotus SmartSuite 96, který ale nefunguje ve Windows XP. Existuje naděje na nástupce tohoto vynikajícího kancelářského balíku, který je i pro domácí použití? I po tolika letech jsme s ním totiž velice spokojeni. (Josef Šmolík)

Tomáš Vávra: Doporučuji přechod na poslední verzi Lotus SmartSuite 9.8, která již Windows XP podporuje. V současné době se IBM orientuje zejména na podporu ODF a podporu systémů, které umožňují práci s dokumenty. Lotus SmartSuite je dále podporován i vyvíjen, i když už ne v české verzi.

Pro jak rozsáhlé projekty je vlastně Lotus Notes určen? Máme totiž poslední dobou nemalé problémy s tímto SW po nárůstu databází. Řekněme, že při velikosti databáze nad 10 GB se odezvy serveru stávají tragickými a při počtu několika stovek uživatelů často nepoužitelnými. Je jasné, že velký podíl na tomhle stavu mohou mít aplikace třetích stran. (Jan Novák)

René Zahradník: Lotus Notes a Domino je škálovatelný pro použití v malých, středních i velkých společnostech. Nemám detailní informace o způsobu implementace ve vaší společnosti. Je nám líto, že situace u vás došla tak daleko. Jsme připraveni pomoci vám s analýzou současného stavu, i k nápravě řešení. Prosím, kontaktujte nás.

Plánuje IBM Lotus Domino rozdrobit Unix stylem? Tedy zahodit SMTP, IMAP, web a jiné a nahradit jej např. Postfixem, Courierem, Apachem a nechat jenom jádro, které bude umět číst více úložišť? (Jaroslav Tvrdy)

René Zahradník: Rozdělení na kompozitní celky se věnuje strategie SOA – v čele s Portálem (také Lotus Software) a integračními službami. U Lotus Domino se další „drobení“ nepředpokládá, protože právě ucelenost řešení je považována našimi zákazníky za výhodu.

Lotus Notes klient představuje vyvážený poměr mezi flexibilitou a přínosem pro týmovou produktivitu, která znamená návratnost investice. Většina zákazníků nepoužívá základní (obecnou) instalaci, ale nechává si dělat úpravy podle vlastních potřeb.

Co vás potěší, je, že v rámci Domino serveru dochází ke standardizaci jednotlivých komponent s cílem lepšího využití pro aplikace třetích stran a zákaznických implementací. Také podpora úložiště DB/2 bude od verze Lotus Domino 8 pro všechny (zatím je dostupná jen vybraným zákazníkům se zkušenostmi s DB/2 databází).

Projde změnou i rozhraní SameTime, integrované přímo do klienta Lotus Notes 7.0.2? Co vše je potřeba pro propojení SameTime serveru s ICQ sítí? Lze to? (Lubomír Černý)

Tomáš Vávra: Ano, rozhraní projde velkou změnou. V nové verzi Lotus Notes 8 bude rozhraní kompletně přepracované a bude velmi podobné rozhraní plného Lotus SameTime klienta 7.5. Připojení na jiné IM sítě (včetně ICQ) lze, ale IBM strategií je integrace na úrovni serverů (bezpečnostní a provozní hledisko). Propojení je možné pomocí IBM Lotus SameTime Real-Time Collaboration Gateway. Propojení na úrovni klienta ponecháváme na komunitě vývojářů okolo Eclipse FrameWork a obchodních partnerů IBM.

Proč byl zastaven vývoj Lotus Components? Vznikne nějaká náhrada či podobný doplněk?

René Zahradník: Zastavení produktu Lotus Components bylo strategickým rozhodnutím, které bylo podloženo výsledky průzkumu u našich zákazníků. Components částečně nahrazují právě integrované editory v Lotus Notes 8. Strategicky přebírají funkci Components kompozitní aplikace a Portály.

Budou Lotus Notes 7.0.1 fungovat na Windows Vista? (Milan Svoboda)

Tomáš Vávra: Verze 7.0.1 vyšla v roce 2006, kdy OS Windows Vista nebyl v prodeji. Lotus Notes klienti budou certifikováni na tento OS postupně v rámci pravidelných čtvrtletních updatů. Zatím tedy MS Windows Vista není oficiálně podporovanou platformou.

Existuje produkt Lotus Software, který by šlo srovnat s webovými konferenčními službami typu GoToMeeting nebo Webex Meeting? (ITMan)

René Zahradník: IBM Lotus SameTime obsahuje i řešení pro webové porady (web konference), které je kvalitní a bezpečnou alternativou vámi zmiňovaných služeb. IBM nabízí jak pronájem licencí, tak možnost prodeje licencí „navždy“ pro počet maximálně současně pracujících uživatelů.

Jaká je podpora Lotus komunity v Čechách? Existují vysoké školy, které by používaly produkty Lotus Software ve výuce? (Martin)

Tomáš Vávra: Snažíme se o maximální podporu obchodních partnerů a zákazníků, pořádáme např. pravidelně Lotus sympózium, věnované pouze Lotus Software, a několik menších lokálních akcí. Dokonce existuje i několik nezávislých (na IBM) webový stránek a blogů o Lotus Software.

Co se škol týče, existuje. Jedná se například o VŠE v Praze nebo Západočeskou univerzitu v Plzni.

Zajímá mě, jak je to s podporou videokonferencí na platformě Lotus Notes, a to nejen v LAN, ale i vzdáleně. Které produkty je možno využít? (Ivo Adámek)

Tomáš Vávra: Lotus Notes samostatně videokonference nepodporují, ale s nástavbou tohoto produktu – Lotus SameTime – Lotus Notes umožňuje realizaci videokonferencí pomocí webových browserů. Samozřejmostí je chat, VoIP telefonování, přenos souborů a mnoho dalších zajímavých funkcí. Protože je Lotus Notes i Lotus SameTime především určen pro firemní prostředí, lze řešení modifikovat, rozvíjet, ale i omezovat. Výsledkem je bezpečné prostředí pro mobilní (obchodní) týmy, které nemusí být v rámci jedné organizace nebo jedné LAN.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,