Živý rozhovor: s Luďkem Kremserem o Windows serveru Longhorn

Bude Longhorn již výhradně 64bitový? Prozradíte datum vydání Longhornu? Bude Longhorn opravdu stát za to? Jak bude nastaveno licencování? Nejen na tyto otázky odpovídal Luděk Kremser, který je ve společnosti Microsoft zodpovědný za rodinu produktů Windows Server.
Kapitoly článku

Jako obvykle – jen reklamní masáž. Nebo myslíte, že ne? (Boubele)

Luděk Kremser: Pokud vím, Žive.cz je zpravodajský server z oblasti počítačů a internetu, který má za úkol informovat čtenáře o novinkách z této oblasti. Uvedení nového operačního systému od Microsoftu mezi novinky jistě patří. Stejně byste mohl argumentovat například u článku dne, který popisuje Mozillu Thunderbird 2.0.

Naše společnost má dvě hlavní internetové přípojky a jednu záložní. Dokáže váš produkt zajistit optimální vytížení a používání v závislosti na aktuálních vlastnostech jednotlivých přípojek a v případě výpadku i okamžité přepnutí na zálohu? Na Linuxu to totiž není problém. (Frantisek Skala)

Luděk Kremser: Z funkcí Longhornu v této oblasti lze zmínit úplně nový QoS (bandwith throttling, prioritizace, Dead Gateway detection), IPv6, nový TCP/IP stack atd. Jinak na platformě Microsoftu vámi zmiňované věci řeší ISA server.

Přibudou další administrativní nástroje v Microsoft Longhorn Serveru, např. další Snap-In moduly? Zkuste vyjmenovat ty hlavní z nich. (dr.Tom)

Luděk Kremser: Server manager – centrální konzole na správu rolí, funkcí a činnosti LHS.

Jaká vylepšení nás čekají v novém Terminal serveru? Dozná nějakých inovativních změn i Active Directory? A jaká bude kompatibilita se stávající 2000 nebo 2003 doménou? (Miroslav Drbal)

Luděk Kremser: Více informací k tomuto tématu naleznete zde: http://blogs.technet.com/technetczsk/archive/2006/10/24/novinky-a-vylep-en-terminal-services-v-serveru-longhorn.aspx

Jaká je podpora protokolu IPv6 v Longhorn Serveru, respektive změny oproti Windows Server 2003 R2? (Jan Šteberl)

Luděk Kremser: V Longhorn serveru je nativní podpora IPv6, vylepšená IPsec, LLMNR, MLDv2, QoS, DHCPv6 atd.

Bude možný upgrade z Windows 2003 serveru na Longhorn? (Tomáš Jartymyk)

Luděk Kremser: Upgrade ze stávajících verzí bude samozřejmě možný. Firmy si mohou buď zakoupit SA (Software Assurance), nebo si počkat na upgradovací balíčky.

Jaké nedostatky Longhorn serveru vnímáte při srovnání se současnými edicemi z rodiny Linuxu? (Rychter)

Luděk Kremser: Na rekapitulaci nedostatků je zatím příliš brzy. Tento týden teprve vyjde veřejná beta a finální verze bude na podzim. Co se týče nových funkcí, stability a bezpečnosti, udělal Longhorn server výrazný pokrok a Microsoft předpokládá upevnění své pozice na serverovém trhu.

Kdy bude připravena ke stažení zkušební verze Longhornu RC1 64 bit? Verze B2/64 totiž dostupná pro všechny není. Budou RC verze k dispozici volně jako Vista/64 B2 a RC? Pokud ne, co je třeba k tomu, abychom si ji mohli důkladně vyzkoušet na zkušebním serveru před ostrým nasazením? Na jaké adrese bude k dispozici image? Bude dostupná i finální zkušební verze jako v případě Windows 2003 serveru 64 bit? Nikdo rozumný přece nenasadí do své sítě nevyzkoušený server. (Milan Rybák)

Luděk Kremser: Verze RC bude představena pár měsíců po uvedení veřejné beta3 (tento týden), a to v 32 i 64bitové verzi. Co se týče dostupnosti, bude si možné zdarma objednat médium s beta3 verzí. V České republice byl zahájen tzv. Rapid Deployment Program (RDP), ve kterém si vybraná skupina firem nainstaluje beta3 verzi do testovacího provozu s výhledem ostrého nasazení. V době uvedení již bude existovat několik desítek vyzkoušených nasazení. Protože Longhorn server obsahuje celou spoustu nových zajímavých funkcí, bude to pro mnohé firmy znamenat pádný důvod pro upgrade.

Poběží jádro na .Net frameworku 3, jak bylo původně plánováno? Nebo bylo od tohoto plánu upuštěno i u serverové verze – stejně jako u Windows Vista? (Petr)

Luděk Kremser: Longhorn server obsahuje .NET framework 3.

Proč bych měl platit za nákladná serverová řešení Microsoftu, pokud reálně nepřinášejí vyšší užitek než linuxová řešení dostupná zdarma? Navíc s dostupnými zdrojovými kódy k lepšímu přezkoumání bezpečnosti. (Vítek Martin)

Luděk Kremser: S tímto argumentem se setkávám často. Měl jsem ve své praxi možnost pracovat s Windows, Novellem, Linuxem a Solarisem. Každý dnes ví, že Linux není zadarmo a fundované posouzení bezpečnosti z jádra systému umí zhodnotit jen málokdo. Pro nasazení OS do firmy je potřeba započíst celkové náklady na vlastnictví (TCO), které jsou ve většině případů u Linuxu vyšší, byť je na počátku volně ke stažení. Čas znamená peníze a firmy to dobře vědí.

Kdy se u Microsoftu dočkáme serveru, který půjde nainstalovat bez GUI, na jeho ovládání bude stačit CLI a po instalaci nebude potřebovat 512 MB jen na systém? (Vetrak)

Luděk Kremser: Při instalaci Longhorn serveru se budete moci rozhodnout, zdali nainstalujete pouze tzv. Server Core ovládaný z příkazové řádky, nebo systém včetně GUI. Server Core bude obsahovat následující funkce: DHCP, DNS, File server, Domain controller, AD LDS (Lightweight Active Directory Services), Media Services, Print a Windows Virtualization Service. Pro úplnost doplňkově podporuje technologie: Failover Clustering, Network Load Balancing, Subsystem for UNIX-based applications, Backup, Multipath IO, Removable Storage Management, BitLocker Drive Encryption a Simple Network Management Protocol (SNMP). Doufám, že jsem na nic nezapomněl.

Jaké bude grafické rozhraní? Něco jako ve Windows Vista nebo jako Windows 98? (Filip Czermack)

Luděk Kremser: Grafické rozhraní má blíže k Vistě, samozřejmě bez Aera. Jak vypadá, se můžete podívat tady.

Uvažujme, čistě hypoteticky, že existuje nějaký libovolný OS pro servery, který je ve všech ohledech lepší než vaše nejlepší Windows server řešení. Můžete potom bez obav veřejně deklarovat skutečnost, že zde existuje lepší řešení než vaše? (Tamburýna z okolý Rýna)

Luděk Kremser: Neexistuje žádný server, který by byl ve všech ohledech lepší než Windows Server. Nejdůležitějšími hráči na trhu serverových operačních systémů jsou Windows, Linux a Unix. Všechny tyto platformy jsou velmi kvalitní a mají své výhody a nedostatky.

Kdy bude dostupná verze nahrazující SBS server? (Mirek Pašek)

Luděk Kremser: Nové SBS bude k dispozici na podzim příštího roku a bude pouze v 64bitové verzi. Základ bude tvořit Longhorn a Exchange 2007.

Jak se zlepší spolupráce Longhornu a SQL databáze? (Ján Chovanec)

Luděk Kremser: Hlavní výhody při provozu SQL databáze přinese lepší správa pomocí nástroje Server Manageru, klastrové služby a IIS 7.0.

Plánujete vydání embedded verze (storage server) Longorn serveru? A jestli ano, tak kdy? (Milan Svoboda)

Luděk Kremser: V této chvíli nemám o novém Windows Storage Serveru žádné informace. Tento krok je však logický a dá se předpokládat, že tomu tak bude.

Je v plánu možnost vybrat si lokalizaci systému při instalaci? Myslím, že by nebylo špatné vybrat si jazyk v průběhu instalace, nebo dokonce možnost mít pro každého uživatele jiný jazyk. (Honza)

Luděk Kremser: To by bylo skvělé, hlavně u nás. Ale musím vás zklamat, bude buď anglická, nebo česká verze.

Na co nového se můžeme těšit v oblasti PKI a CA? Bude existovat registrační autorita? (Karel)

Luděk Kremser: V této oblasti se můžete těšit na tzv. Enterprise PKI (PKIView) – vychází z nástroje PKI Health. Jedná se o MMC (Microsoft Management Console) snap-in, který bude součástí jádra Longhornu. Po instalaci serveru budete moci začít PKIView využívat jeho přidáním do MMC. PKIView umožňuje analyzovat stav certifikačních autorit (CA) a zobrazovat detaily CA certifikátů publikovaných v AD AS (Active Directory Certificate Services).

Jak bude nastaveno licencování? Budou stále licence na server a licence na uživatele, nebo se bude licencovat na CPU? A bude nutné dokupovat terminálové služby jako v předchozích verzích? (Vladimír Zeman)

Luděk Kremser: Přesný způsob licencování ještě není znám. Nicméně systém se nebude výrazně lišit od předchozích verzí.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,