Život po smrti: Co se stane s naší internetovou existencí

Od začátku roku se narodilo bezmála třicet milionů dětí, třináct milionů lidí ale také navždy odešlo. Facebook má více než 400 milionů uživatelů a jisté je, že nejsou nesmrtelní.

Na Facebooku je více než 400 milionů uživatelů a toto číslo se neustále zvyšuje. Komunita pomalu roste i v relativně malém Česku. Počet tuzemských účtů na největší sociální síti současnosti už před několika měsíci překonal magickou hranici dvou milionů.

Jak se Facebook nafukuje, mění se i jeho vnímání. Pro mnohé to tedy už není pouze koutek, kde si občas zahrají nějakou tu flashovou hru a napíšou stavovou zprávu, ale místo, kde sdílí veškeré možné informace počínaje fotkami a konče videem s přáteli, které v životě neviděli, i s nejbližší rodinou.

Facebook a vlastně i celý web je mladý, vše tedy zažíváme poprvé a relativně krátkou dobu. Zpravidla si tedy neuvědomujeme – nepřemýšlíme nad tím, že svůj Facebook účet, Twitter, profil na Spolužáci.cz nebo Lidé.cz, vizitku na LinkedIn, no prostě naše kybernetické alter ego nebudeme mít dalších pár let, ale docela možná po celý zbývající život.

Během té kratičké chvíle, než jste přečetli tři první odstavce tohoto článku, zemřelo na celém světě bezmála 130 lidí, globální vesnice se rozrostla o více než dvojnásobek novorozeňat a internet se rozrostl o nějakých 600 nových surfařů. A to vše během jedné jediné minuty. Při pohledu na půlmiliardovou komunitu Facebooku je prakticky jisté, že navždy odcházejí i jeho uživatelé a zanechávají po sobě své vyplněné profily a blogy.A jak bude internetová populace stárnout, stane se toto pravidlo samozřejmostí.

Nejdříve přijdete o e-mail

České účty nejsou věčné

Z podmínek Centrum.cz
V případě, že se Uživatel nepřihlásí ke svému Uživatelskému účtu (tj. nenavštíví emailovou schránku, nepřihlásí se Xchat.cz, apod.) po dobu delší než 6 měsíců (dále jen „Neaktivní Uživatelský Účet“) je Poskytovatel oprávněn zrušit takový Neaktivní Uživatelský účet.

Z podmínek Seznam.cz
Provozovatel si vyhrazuje právo ze systému Služby Email kdykoli bez náhrady vymazat jakýkoli uživatelský účet, který ... který byl vytvořen, ale uživatel se do něj nepřihlásil déle než 1/2 roku.

Mnoho webových služeb se této realitě přizpůsobuje jen velmi pomalu a Facebook je v tomto případě pro ostatní vcelku důstojným příkladem. Takže co se stane s naším kybernetickým „já“, když nás dožene matka příroda, nebo souběh kauzalit, který končí tím nejhorším – smrtí?

Nejdříve zanikne elektronická pošta, většina webmailů má totiž nastavený šestiměsíční limit, v rámci kterého se musíte do služby alespoň jednou připojit. Nepoužívané schránky se po této lhůtě nadobro smažou. V případě českých e-mailů to platí jak o stále největším Seznam E-mailu, tak o Centrum Multimailu.

Mnohem podstatnější je ale to, že si můžete být téměř jisti, že se do vaší schránky nikdo z příbuzných nepodívá, ani jeden z pošťáků totiž nic podobného nedovoluje. Vaše soukromí tedy bude uchráněno i po smrti a jedinou autoritou, která by to mohla prolomit, je rozhodnutí soudu.

Absolutní nárok na soukromí ale může být do budoucna problém, stále více soukromé dokumentace si totiž vedeme v elektronické formě, a tak příbuzní nebudou moci dohledat potřebná lejstra k vypořádání naší pozůstalosti. Namísto složky s dokumenty v zamčeném šuplíku totiž během příštích let docela možná narazí na přihlašovací dialog do dokumentových služeb Google Docs nebo Office Web Apps.

Později se začne rozpadat vaše kyberidentita

Poté, co nadobro ztratíte již nepotřebnou poštovní schránku, přijde na řadu skutečný profil, blog nebo třeba vaše doména a hosting, který po roce neprodloužíte. V případě komunitních služeb to dnes ale už není pravidlem, takže vaše profily na Facebooku, Xchatu, Twitteru a dalších webech mohou bez povšimnutí přežívat dlouhé roky – vlastně navždy. Ve většině případů platí pravidlo, že pokud na profilu máte alespoň něco a je tedy znát, že jste ho budovali a plnili textem, fotkami – prostě čímkoliv, nepřijdete o něj. To se týká i českého Xchatu. Tamní profil sice mohou lidé z Centra po šestiměsíční pomlce smazat, pokud jej ale máte vyplněný a publikovali jste na něm i nějaké fotky, docela možná tam zůstane navždy.

Tolik tedy obecná pravidla, jak na tom jsou ale konkrétní české i globální služby? Komu dají přístup k našim datům a co se stane s našimi profily, pokud je náhle přestaneme spravovat?

Google

Google nabízí Gmail, fotogalerii Picasa, úložiště webových stránek, dokumentové úložiště a hromadu dalších služeb.I když je ale přestanete na delší dobu používat, měly by bez problému vydržet. A i kdyby došlo k jejich smazání, existuje formulář pro obnovu (přinejmenším) Gmailu a Google identity. Formulář se ostatně hodí i pro případ, kdyby se vám náhodou někdo vloupal do Gmailu a pohrál si s nastavením.

formular google.png
Co je třeba udělat aby se cizí osoba dostala na váš účet

Dostanou se na mé Google služby příbuzní?

Ano, už nějaký pátek totiž mohou zákonní zástupci nebo pověření správci závěti požádat Google o vstup na váš účet. Budou k tomu ale potřebovat úmrtní list a doklad, že s touto poštovní schránkou už měli něco do činění – tedy že jim z ní někdy dorazil alespoň jeden e-mail. Vzhledem k tomu, že se stále jedná o docela exotický požadavek, zapomeňte na českou podporu, budete se totiž muset spojit přímo s centrálou Googlu v Kalifornii.

Facebook

A jak to tedy funguje na Facebooku? Pokud se na svůj účet delší dobu nepřihlásíte, nic se nestane a váš profil bude zvesela a bez povšimnutí „žít“ dál. Většina uživatelů má nicméně povoleno psaní cizích zpráv na svou Zeď, v případě úmrtí se z ní tedy zpravidla stane jakási „kondolenční nástěnka“. Záleží pouze na počtu přátel a jejich nátuře.

facebook formulář.png
Z účtu na Facebooku lze udělat speciální památník

Dostanou se na můj Facebook účet příbuzní?

Ano i ne. I Facebook má od loňského roku speciální formulář, ten ale neslouží k tomu, aby je vpustil na účet zesnulého, ale spíše k potvrzení, že majitel účtu už nežije. V takovém případě se Facebook profil změní v jakousi památku, zmizí z veřejného vyhledávače a budou si ho moci prohlížet pouze přátelé a rodina. Správci Facebooku zároveň smažou případné důvěrné stavové zprávy na profilu.

Microsoft

Podobnou sbírku služeb jako Google nabízí i Microsoft, zde bude ale jedinou cestou k přístupu cizích osob na účet soudní rozhodnutí.Zároveň se připravte na to, že pokud se ke svému účtu nepřihlásíte po celý rok, jednoduše nenávratně zmizí.

Twitter

I v našich končinách se pomalu rozmáhá Twitter. Vzhledem ke své otevřenosti ale žádná „post mortem“ pravidla nemá. Pokud na něj náhle přestanete psát, nic se s vaším profilem ani po letech nestane.Twitter nemá ani žádná speciální pravidla pro přístup cizích osob na váš účet. Jedinou cestou by tedy bylo pouze nařízení příslušného americkou soudu.

Seznam

Pokud se šest měsíců nepřihlásíte na svůj Seznam (E-mail) účet, správce jej přesune do jakési karantény. Zde setrvá ještě další měsíc a pak jej Seznam definitivně smaže. Stejný osud potká i ostatní služby vázané na Seznam účet včetně profilu na Lidé.cz aj.

Dostanou se na můj  Seznam účet příbuzní?

Ano, Seznam totiž pužívá podobná pravidla jako Google. "Na e-mailu evidujeme případy zemřelých uživatelů tak dvakrát do měsíce. Schránku aktivně nemažeme, zůstává u nás až do té lhůty 6 měsíců, kdy je neaktivní a teprve pak se maže. Pokud nás kontaktují příbuzní s jakoukoliv žádostí, musí nejdříve prokázat, že dotyčný zemřel (úmrtní list) a také svůj vztah/příbuznost k němu. K tomu ověřujeme také datum posledního přihlášení do schránky apod., " napsala nám Rita Gabrielová ze Seznamu.

spoluzaci.png
U zesnulých spolužáků na stejnojmenné službě se zobrazí černý křížek

Případné úmrtí má dobře zajištěn web Spolužáci.cz. Správce třídy totiž v takovém případě může upravit profil zesnulého, u kterého se pak bude návštěvníkům zobrazovat černý křížek. Spolužáci.cz nicméně neobsahují žádná soukromá a citlivá data.

Centrum

Stejně jako Seznam i pošťák na portálu Centrum.cz počítá s šestiměsíční lhůtou. Pokud se během této doby nepřihlásíte, o svůj účet přijdete. V tu chvíli podle podmínek služby může Centrum smazat i váš profil na Xchatu včetně vyplněných fotografií a dalších informací, jak nám ale sdělil Jiří Hájek z Centrum Holdings, zpravidla se to neděje.

České služby se samozřejmě řídí naši legislativou a zvláště pak zákonem č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. To v praxi znamená, že do poštovních schránek nepustí nikoho blízkého včetně zákonných zástupců nebo správců závěti. Jedinou možností je tak soudní rozhodnutí, ani to se však nevydává na požádání.

Legacy Locker – elektronická závěť za 300 dolarů

S příchodem počítačů a elektronizace své kontakty a komunikaci přenášíme na web. To má své výhody i vážné trhliny. Sice jsou v relativním bezpečí a chráněné heslem, o našem úmrtí se ale také nikdo z našich blízkých nemusí vůbec dozvědět – ostatně kdo z vás nosí papírový notýsek s kontakty na nejlepší přátele. Za bezpečným heslem ale můžeme mít ukryta i mnohem citlivější data obchodní povahy včetně přístupů na nejrůznější účty, o kterých se případní dědicové také nemusí nikdy dozvědět – a pak pro pozůstalé teprve začíná detektivní práce.

Této elektronizace všedního života si začínají všímat i autoři několika služeb. Držím sobě i vám palce, aby je nemuseli vaši blízcí v dohledné době využít. Jsou to totiž jakési internetové závěti. Některé jsou placené a poměrně sofistikované, jiné se naopak chovají jako bezpečnostní tlačítko v lokomotivě – pokud se do nich čas od času nepřihlásíte nebo neprovedete nějakou jinou kontrolní činnost, rozešlou vašim blízkým e-mail s informací, jak se mají dostat do vašeho internetového mráčku. Zatím sklízí „úspěch“ za oceánem, jak ale bude stárnout internetová populace i u nás, dozajisté najdou své místo pod sluncem i v srdci Evropy. Jsou totiž jednoduché a univerzální.

legacylocker.png
Prostředí Legacy Locker, který se orientuje především na americkou klientelu

Tou nejjednodušší a bezplatnou službou je Dead Man’s Switch, která v případě, že opakovaně neklepnete na kontrolní odkaz, usoudí, že už nejste mezi živými a rozešle určeným osobám speciální zprávu – třeba s hesly do služeb, nebo alespoň informací, kde je mají najít. V Americe se ale rodí i skutečné internetové testamenty. Zářným příkladem je Legacy Locker. V omezené míře je k dispozici zdarma, pokud ale často létáte nebo hodláte strávit letní dovolenou prohlídkou iráckých starověkých památek, stojí za to si připlatit jednorázovou částku 300 dolarů. V případě smrti pak vaši blízcí předají autorům služby doklady úmrtí a dostanou se na váš profil, kde jim můžete vystavit video, dokumenty, hesla a služba ještě rozešle zprávu libovolnému množství osob.

Žijeme v informačním věku, který v sobě kloubí dva pardoxy. Informace jsou všude a doslova se v nich topíme, zároveň jsou ale mnohem prchlivější než dříve. Zatímco pět set let starou knihu jen tak snadno nezničíte, vaše roky budovaná elektronická identita, tisíce fotografií a stovky zápisků na blogu mohou nadobro zmizet po stisknutí toho špatného tlačítka, po ukončení provozu služby kdesi ve vzdálené Americe nebo prostě proto, že se ke službě delší dobu nepřihlásíte. Současný majitel digitálního fotoaparátu vytvoří mnohonásobně více snímků než majitel analogového fotoaparátu za celý život. Naše děti točíme a fotíme od útlého mládí a budujeme jim skutečnou digitální kroniku, kterou naše generace a generace našich rodičů nepamatuje. Pokudchcete mít jistotu, že s vámi neodejdou ani tyto gigabajty digitálního „já“, možná stojí za to se občas zamyslet na onou morbidní otázkou, co bude až my nebudeme.

Diskuze (50) Další článek: Smutná zpráva: Botnety se daří lividovat, spamu ale neubývá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,