Živě T-10: když Athlon válcoval Pentium III

Podíváme se zpátky časem na to, jak probíhal boj AMD a Intelu, a dostane se i na další zajímavosti, o kterých jsem vás před 10 lety informovali.

Rozjíždíme nový seriál Živě T-10, ve kterém se budeme ohlížet za důležitými událostmi, o kterých jsme na Živě.cz psali před deseti lety a zpětně budeme sledovat, kam směřoval jejich vývoj. Ne nadarmo se říká, že se historie stále opakuje, proto může být tento seriál paradoxně i pohledem do budoucnosti.

AMD Athlon vs Intel Pentium III

Společnost AMD přibližně před 10 lety uvedla nový procesor Athlon (K7), který měl být konečně pořádným konkurentem pro tehdejší Pentium III. Tento procesor vyráběný 250nm technologií (později 180 nm) byl určen do slotu A a v prodeji byl postupně od 500 MHz. Intel měl v podobě Athlonu soupeře, který dokázal podat vyšší výkon na srovnatelné frekvenci.

k7-p3.jpg

AMD si věřilo, do té doby se cenově drželo zpátky, ale s příchodem výkonného Athlonu nastavilo cenu nejvýkonnějšího modelu s frekvencí 600 MHz stejnou, jako měl v té době procesor Intel Pentium III na shodné frekvenci 600 MHz, tedy 699 USD (kdysi kolem 28 000 Kč s DPH). Válka o zákazníky tak mohla konečně začít.

Než se podíváme na ukázku výkonu, řekneme si něco o sestavách. Testovací sestavy obsahovaly obvykle jednu operační paměť SDRAM s kapacitou 128 MB PC100, v lepším případě se jednalo o ECC modul s frekvencí 133 MHz (3,3 V).

Používala se samozřejmě nejvýkonnější grafická karta do AGP v podobě Diamond Viper V770 Ultra s čipem Nvidia Riva TNT2 a jádrem o „vysoké“ frekvenci 150 MHz, takže je jasné, že již nešla příliš přetaktovat. Karta zvládala akceleraci DVD filmů, podporovala DirectX 6 a měla úctyhodných 32 MB paměti. V případě testů na serveru Firinsquad byl použit pevný disk Western Digital Caviar 26400 EIDE HD s kapacitou 6,4 GB. Operačním systémem byly Windows 98 nebo NT4 SP5.

Diamond_Viper_V770_Ultra_Rev_C.jpg 
Tehdy nejvýkonnější grafická karta, dnes takto vypadá low-end

Testování proběhlo pomocí v té době první verzi 3DMark99 Max, oblíbený byl také Quake 2 a Quake 3. Mezi syntetický programy se vyskytoval například Sysmark98 či CpuMark99.

Malý náhled srovnání výkonu si můžete udělat z grafů i ze serveru TomsHardware:

3dmarkcpu.gif  3dsmax.gifq2.gifsysmk98.gif
 q3-fast-640.gif cpumark.gif
 

Díky nečekanému výkonu Athlonu přišel Intel se snížením cen, o čemž vás informoval Tomáš Holčík v bleskovce. S tím souvisí i zpráva o tom, že společnost IDT přestává vyrábět své x86 procesory WinChip, která se svými levnými a nevýkonnými procesory nedokázala konkurovat oběma největším výrobcům AMD a Intel.

IBM i další tušili, že přijde „cloud computing“

Již v létě roku 1999 IBM předpovídalo, že web postupně nahradí Windows. Zatím ještě stále používáme operační systém pro spouštění většiny aplikací, pomalu ale jistě se však přesouvají nejpoužívanější programy přímo na web. Chystá se dokonce i hraní nejnovějších her přes internet přímo v prohlížeči (Gaikai, OnLive), takže nebudete potřebovat ani výkonnou grafickou kartu.

Cloud computing není ničím novým, ale největším problémem je zatím stále pomalé připojení pro datově náročnější aplikace a programy. Nicméně za nějakých 10 až 20 let se už budou používat úplně jiné technologie přenosu dat a rychlosti budou jistě několikanásobně vyšší.

Uvolněte 4 MB místa na disku

Menší raritou je bleskovka s názvem „Smažte nepotřebné zálohy registrů, uvolníte 4 MB“, která popisovala postup nastavení, který vám uvolnil na disku 4 MB. To by se v té době, kdy byly v prodeji i pevné disky s kapacitou přes 10 GB, mohlo zdát jako zbytečné, nicméně většina uživatelů měla ještě starší a menší disky a v případě nutnosti tak hrálo roli i několik MB.

Otázka do diskuze: podělte se o vaše zážitky týkající se prvních procesorů Athlon, Pentium III či grafických karet s čipem TNT2. Také jste neustále něco mazali na disku kvůli nedostatečnému volnému místu?

Diskuze (54) Další článek: Kingston představil největší flash disk na světě s kapacitou 256 GB

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,