Živě 2000: doba, kdy jsme taktovali počítačovou myš

Před patnácti lety nám Microsoft oficiálně nadělil ne příliš populární Windows ME. Zároveň jsme psali o netradičním hardwaru i o novinkách mezi českými portály, které tehdy byly v kurzu

Připomeňte si, co se odehrávalo v roce 2000. Rázem si uvědomíte, že se za těch 15 let pohnul vývoj v IT neuvěřitelně rychle dopředu.

Měsíci září roku 2000 dominovaly především dvě události. V Praze se konal summit Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, který s sebou přinesl protesty odpůrců globalizace, ale hlavní světovou událostí byly letní olympijské hry v australském Sydney. I v technologickém světě však najdeme několik zásadních okamžiků – především oficiální oznámení nového operačního systému Microsoftu nazvaném Windows Me. 

Na Živě.cz jsme však před patnácti lety psali také o netradičních experimentech s taktováním, bizarním hardwaru, noteboocích Applu a také o novinkách mezi českými portály.

Boj o nejlepší portál

Portál, to bylo hojně skloňované slovo internetového středověku. Označovaly se tak weby nabízející vyhledávač, katalog a zkrátka jakousi vstupní nabídku internetového obsahu.

Vedle Seznamu, který provozoval fulltextový Kompas, byl hojně navštěvovaným portálem i Atlas (vlastní indexování s pomocí Microsoftu) a Centrum (rovněž s vlastním fulltextem). V září se však přihlásil o slovo Contactel s novým projektem Redbox.cz, který byl chápán jako zadní vrátka pro firmu, která držela takřka monopolní pozici na telekomunikačním trhu.

Do Redboxu, který měl zajišťovat zpravodajství, fulltextový katalog i webhosting investoval Contactel několik milionů. Mezi nimi byly i tehdy tučné částky Googlu, který Contactelu zprostředkovával vyhledávání. Vůbec poprvé tak český uživatel mohl prohledávat globální web na českém portálu. Zbytek konkurence se soustřeďoval pouze na proprietární indexování českého internetu.

Po prvním neúspěšném projektu Red Box, kdy Contactel nabízel počítače s internetem na splátky, však podobně pohořel u druhý Redbox. Ani zdaleka nedosáhl na vytyčený cíl, kdy se chtěl prodrat na třetí místo za Seznam a Atlas a překonat tím tehdy startující Centrum. Za necelé tři roky se tedy Contactel značky Redbox definitivně zbavil a portál postupně umřel.

redbox1.jpgredbox2.jpg
Podoba tehdejšího portálu Redbox.cz s vyhledáváním, katalogem a zpravodajstvím

Centrum, které v září 2000 slavilo první rok existence, nás tehdy překvapovalo kvalitou služeb a bezproblémovým chodem, který o Atlasu nebo Seznamu neplatil. Před patnácti lety však došlo k první velké akvizici, kdy pod portál přešla největší chatovací síť Xchat.

xchat2000.jpg
Xchatu v roce 2000 po převedení pod Centrum unikla databáze uživatelů. Těm tedy byla ještě před přihlášením doporučena změna hesla 

A nákup to rozhodně nebyl ideální. Uživatelé si začali stěžovat, že původní provozovatelé prodali jejich soukromé údaje a navíc došlo i k rozštěpení uživatelských základen. Centrum totiž získalo systém, databázi a doménu, ve smlouvě však nebylo ošetřeno pokračování služby u původních majitelů. Ti tedy spustili X-talk.cz a Xko.cz s totožnou databází uživatel jako na Xchatu. Nakonec se však přece jen prosadil Xchat pod křídly tehdy třetího největšího portálu.

Doba, kdy se taktovala i myš

Ačkoliv by dnes nejeden čtenář nadpis Overclocking myši zařadil do rubriky Apríl, před patnácti lety na Živě.cz opravdu vyšel seriózní článek s návodem na přetaktování myši. Pokud se však vrátíte o těch patnáct let zpět a vybavíte si (ne)fungování kuličkové myši, jejímu softwarovému „tunění“ se vlastně není proč divit.

Celé taktování spočívalo ve změně snímací frekvence, kterou systém používá pro zachycení polohy kurzoru – souřadnice myši. Ve Windows 95 a 98 to bylo pouhých 40 Hz (systém čtyřicetkrát za sekundu dostal informaci se souřadnicemi). To bylo nejen pro hraní, ale i pohodlnou práci v grafických editorech málo. A proto vznikly aplikace, které umožňovaly vytáhnout frekvenci myši až na 200 Hz!

Vedle přetaktované myši vám navíc v roce 2000 mohla na stole ležet HalfKeyboard – klávesnice, která byla určena pro uživatele, kteří potřebují psát jednou rukou.

Výrobce zkrátka klávesnici rozdělil a nechal pouze levou polovinu, která končila písmeny T, G a B. Klávesy však zároveň obsahovaly zrcadlově převrácenou druhou polovinu klávesnice. Pro jejich napsání bylo potřeba zmáčknout mezerník – stejně jako Shift při psaní verzálek. A mimochodem, cena rozhodně nebyla na polovině běžných klávesnic – stála 250 dolarů, což tehdy bylo nějakých 10 000 korun.

Windows ME oficiálně

Microsoft 14. září 2000 představil Windows ME a sám řekl, že by jej měli instalovat uživatelé, kterým nevyhovuje Windows 98 SE. Vylepšení se týkala především jasného zaměření na hry a multidmédia. Novinkou tedy byl přehrávač Media Player 7, webový prohlížeč IE 5.5 a také Windows Movie Maker pro střih domácího videa. Poprvé jsme také v systému od Microsoftu zaznamenali podporu UPnP. Jen škoda, že od původního (ne)fungování se od té doby příliš nezměnilo.

wme.png
Výchozí plocha nového Windows ME

První úsměvným problémem Windows ME bylo příliš rychlé ukončování systému na rychlých strojích (procesor s vyšší frekvencí než 933 MHz a disk připojený přes rychlé ATA 100). Windows se na takových strojích mohl ukončit ještě dřív, než došlo ke korektnímu zápisu všech dat z vyrovnávací paměti. A v takovém případě došlo k poškození dat.

Třetí generace iBooků

Steve Jobs uvedl na AppleExpu v Paříži novou generaci přenosných počítačů iBook a iBook Special Edition. Procesory PowerPC nabídly frekvenci 366 MHz a 466 MHz, operační paměť byla shodně čtyřiašedesáti megabajtová a disk měl kapacitu 10 GB. Navzdory malému displeji (12 palců s rozlišením 800 × 600 bodů) se nejednalo o nijak malé notebooky, vážily totiž tři kila. Z fotek je jasné proč – na dnešní poměry byly rámečky kolem displeje obrovské a notebook v zavřeném stavu spíše připomínal jakousi divnou brašnu.

ibook.jpg
iBook G3 představený v září 2000
Diskuze (13) Další článek: San Francisco: Nové písmo Applu, které nahradilo Helvetiku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,