Živá diskuze: s Microsoftem o nových Office 2007 (odpovědi)

Budou Microsoft Office zdarma? K čemu slouží Groove? Mohu betaverzi zdarma používat ve firmě? Začne konečně Microsoft podporovat standardní formáty? V čem bude lepší Access? Přečtěte si odpovědi Microsoftu na vaše otázky z živého rozhovoru.
Kapitoly článku

Bude to skor na DC++ ako v obchode? (Bill)

Tomáš Kutěj: Možná znáte odpověď lépe než já.

_______
Plánuje se v MS Office podpora ODF (Open Document Format)? Proč? (Ondřej Holeček)

Tomáš Kutěj: Ano plánuje, jako jejich doplněk.

_______
Bude ve Wordu 2007 pokračovat podpora VBA, která mi dnes běží na Wordu 2000? Jedná se mi o starší sestavy maker, označované také jako CAT tools, nástroje pro překladatele, textová vyhledávání, analýzy textu, výskyt opakovaných textů, porovnávání souborů s databází výrazů apod.). (Jarda Suchánek)

Tomáš Kutěj: Ano, podpora VBA bude zachována.

_______
Neuvažujete o tom, aby další automatický update přidal do současné verze Office možnost načítání nových formátů docx, xlxs atd? Vím, že existuje nějaký konvertor, ale když si ho člověk musí stáhnout sám, je jasné, že ho bude mít jen zlomek uživatelů. Automatická instalace by byla lepší. (OuTů)

Tomáš Kutěj: Nevíme o tom, ale je to dobrý nápad. Předám ho našemu produkťákovi na Office a uvidíme, co se s tím v budoucnu stane.

_______
Co vlastně vedlo k tak velké změně, co se týče vzhledu a obecně ovládání dílčích aplikací kancelářského balíku Office 2007? (Jakub Peprna)

Tomáš Kutěj: Těch důvodů pro změnu bylo opravdu mnoho. Jen pro zajímavost: Ve Wordu 1.0 pro Windows jsme měli dvě nástrojové lišty, proti tomu Word 2003 obsahoval dvaatřicet nástrojových panelů a k tomu ještě jedenáct podoken úloh. Vzhled aplikací a jejich ovládání prostě nebylo navrženo pro takové množství funkcí.

Změně vzhledu předcházelo osm let vývoje tohoto rozhraní. Microsoft uvolnil ve verzi 2003 nástroj, kde se vás hned instalace ptala, jestli máte zájem spolupracovat na programu zlepšení Office. Díky těmto informacím bylo možné zjistit způsob „dostávání se“ běžných uživatelů k funkcím aplikací. Výsledkem je rozhraní, které se snaží reagovat na situaci, ve které se nacházíte, a k tomu vám nabízet relevantní možnosti.

_______
Pro přečtení nových formátů budou pro starší verze Office připraveny patche. Proč ne i pro Office 97? Je jediným důvodem donutit spokojené uživatele přejít na vyšší verzi, přestože ji vůbec nepotřebují, a inkasovat jejich korunky? V technologickou nemožnost nevěřím. (Alex Sisinka)

Tomáš Kutěj: Pro Office 2000 a 97 budou samostatně stojící konvertory doinstalovatelné do operačního systému. Tedy i pro uživatele, kteří nemají vyšší verzi Office, bude připraveno řešení.

_______
V čem bude Office 2007 lepší a „vychytanější“ než předchozí verze? Přibudou k Excelu, Wordu, Accesu a jiným standartním programům nějaké nové nebo vylepšené? Např. vylepšení InfoPath nebo Publisher? Bude změněno uživatelské prostředí, nebo bude stejná grafika? (AniMich)

Tomáš Kutěj: Novinek je v aplikacích skutečně mnoho. Namátkou mohu vybrat v Excelu nové možnosti podmíněného formátování, zvýšení limitů, filtrování podle podmíněných formátů atd.

Co se týká InfoPath, připravili jsme i jeho serverovou verzi nazvanou Forms Server. Formuláře dokáže publikovat do webového prostředí jako DHTML (ne jako ActiveX) a sbírat tak data jiným způsoben než jenom za pomoci „tlustého“ klienta. U Wordu bych jistě vypíchnul nové možnosti galerií a jejich využití, kdy uživatel už při volbě stylu vidí jeho aplikaci na text atd. Opět odpovím pozvánkou na Technet konferenci, pokud máte zájam vidět více.

_______
Vyzkoušel jsem na svém PC nainstalovat beta verzi Office 2007. Takřka při každém otevření dokumentu ve Wordu i Excelu mi program oznámil chybu a restartoval se. Po restartu se vrátil zpět do rozpracovaného dokumentu, nicméně velkou důvěru to nevzbuzuje, a to i když je to „jen“ beta verze. Přehled nástrojů mi ve Wordu i Excelu připadá dost nepřehledný. Po vyzkoušení jsem se chtěl v systému Windows XP vrátit k původně nainstalovaným Office 2003, ale počítač mi to nedovolil. To jsou všechno věci, které mi nepřipadají friendly a odrazují potenconálního zákazníka. (Ivo Eichler)

Tomáš Kutěj: Sice mám od alpha buildů jinou zkušenost, ale doporučil bych vám nový nástroj v menu Office. Jmenuje se Microsoft Office Diagnostic a pokusí se zjistit příčinu vašich problémů. Je to jistě vhodný nástroj pro mnoho správců. Jinak již od verze 2000 podporujeme souběžný chod více verzí Office vedle sebe. Což je mj. i můj případ. S jedinou výjimkou, a tou je MS Outlook.

_______
Bude v Office 2007 možnost ukládat do PDF? Budou Office 2007 plně formátově kompatibilní s OO? Dokument napsán v OO se na MS Office nikdy nezobrazil správně. (ekim)

Tomáš Kutěj: Podporu pro ukládání do PDF jsme měli připravenou do RTM verze Office. Bohužel právní spory se společností Adobe nám to komplikují, proto bude tato podpora dostupná jako donistalovatelný doplněk, stejně tak i ODF. Přímo v menu bude zobrazena položka umožňující jejich stažení z internetu.

_______
Zaujimalo by ma, ci si dokument vytvoreny v Office 2007 otvorim aj na starsich Officeoch. Kupil som si DVD so skusobnou, ale odporuca sa odinstalovat starsi Office. Ale co ak chcem subor posielat a prijemca nema Office 2007? (Matej Oravec)

Tomáš Kutěj: Ano bude existovat doplněk, viz předchozí odpovědi. Pakliže ale posíláte dokument někomu, kdo nemá Office 2007, doporučil bych vám používat „starý“ formát (97 až 2003).

_______
Dočkáme se produktu Office zdarma? Byť za cenu vložené reklamy? (js.)

Tomáš Kutěj: Obávám se, že v nejbližší době ne.

_______
Chtěl bych se zeptat, jak Microsoft hodlá zlepšit svoji sadu Office? Zda přidá nějaký nový produkt či nějakým způsobem nahradí FrontPage, která již pár let v základním modulu chybí. (Josef Řezníček)

Tomáš Kutěj: Pevně doufám, že zlepšení Office pocítíte okamžitě po jeho instalaci. Jinak FrontPage byla jako projekt zcela zrušena. Nově tu máme produkty dva. Jeden orientovaný na úpravy SharePointu, tedy SharePoint Designer, a druhý na tvorbu webu – Web Expression.

_______
Dostal jsem PC s Office 12 pre-release. Pro tvůrce – poklona. Chtěl jsem využít Betu 2, ale po začátku instalace nejde pokračovat, chce odinstalovat původní verzi. Provedeno pomocí Odebrat programy, i z Office 2003 pomocí odebrat programy. Bohužel, stejný výsledek – znovu požadavek na odinstalaci starších verzí. Poradíte? (Jiří Kadlus)

Tomáš Kutěj: Vlastní instalace by vám měla nabídnout možnost ponechání instalovaných Office. Je to poslední ze tří voleb instalace. Proto bych se asi vydal touto cestou. Pokud ani toto nepomůže, pošlu vám na e-mail svůj kontakt a domluvíme se. Výhradu beru a zkusím ji řešit.

_______
Bude to stejnej shit a ještě dražší než Office 2003? OpenOffice :o) (Milan Nehoda)

Tomáš Kutěj: Přiznám se, že některé otázky jsou skutečně šťavnaté. Tak snad jen pro vaši představu.

_______
Proč je použit formát OpenXML a ne třeba OpenDocument, který už tu je hodně dlouho a je to ISO standart? Vývojaři jiných textových editorů a softwaru budou muset luštit nový formát, i když je otevřený. Bude pro OpenDocument nějaká podpora? Zvlášť když, pokud vím, je OpenDocument oficiálním formátem schváleným pro komunikaci mezi institucemi EU. (Vojtěch Sázel)

Tomáš Kutěj: Docela dlouho jsem studoval oba formáty, OpenXML i ODF. Jak už jsem tu několikrát řekl, ODF formát bude možné v Office použít. Tedy jej otevřít, upravovat, ukládat.

MS Office mají ale celou řadu funkcí, kterou standardní formát ODF nepodporuje. Což je celkem pochopitelné, sami nyní procházíme procesem certifikace a i náš formát je stále upravován na základě podnětů ECMA organizace. Na druhou stranu je ale celá řada věci, které vidíme jako smysluplné a které nám prostě ODF nepovoluje.

Šlo bych jich vyjmenovat mnoho, ale já si vyberu jeden příklad za všechny. V novém OpenXML formátu je možné ovlivnit vzhled aplikace Office, která soubor otevřela. Tzn. můžete třeba říci, že při otevření dokumentu koncový uživatel uvidí pouze tlačítko Tisk. Tohle vložíte jako XML informaci do souboru a víc neřešíte. Žádné skripty atd. Tohle do ODF prostě vložit nemůžeme; pokud bychom to udělali, došlo by k narušení ISO standardu.

Klepněte pro odpovědi na další otázky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,