Zítra se koná protest proti SOPA. Připojí se Wikipedia [aktualizováno]

Aktualizováno v úterý – Wikipedie se zúčastní 

Ačkoliv se v minulých dnech tak trošku obrátila karta v neprospěch návrhu SOPA, komunita je ostražitá a to včetně webů. Wikimedia tedy nakonec potvrdila, že se protestu zúčastní i encyklopedie Wikipedie,

Protestní text se už nezobrazí pouze Američanům, ale bude mít globální dopad. K anglické Wikipedii se zároveň nějakým způsobem připojí také německá mutace a případně i další, které na stránky umístí banner.

Vše by mělo začít zítra okolo šesté hodiny ranní středoevropského času a protest bude trvat přesně 24 hodin. Z aktuálního prohlášení také není zcela jasné, jak vlastně bude protest vypadat. Podle hlasování komunity, které probíhalo na sklonku minulého týdne, zvítězila varianta, podle které se měl na stránkách Wikipedie zobrazit protestní text, který musel čtenář odklepnout, aby se dostal k cíli, nyní to však vypadá, že by mohla být anglická Wikipedie skutečně „vypnuta“ s tím, že se bude zobrazovat pouze jeden varovný text s odkazy na stránky s tématikou legislativy SOPA a PIPA.

wikipedia blackout.png
Informace o „blackoutu“ se už zobrazuje na všech stránkách angické Wikipedie

Aktualizováno v pondělí – SOPA má na kahánku?

Šéf klubu republikánů Eric Cantor přislíbil, že kauza SOPA bude odložena na neurčito, což by v tuto chvíli mělo znamenat v podstatě konec kontroverzního návrhu v jeho současném znění. Bude zajímavé sledovat, jak zareagují weby a jestli se tedy ve středu opravdu uskuteční nějaký protest. Vedle návrhu SOPA tu totiž je ještě kontroverzní PIPA


Tuto středu se bude v americkém Kongresu konat slyšení několika odpůrců připravovaného protipirátského zákona SOPA (Stop Online Piracy Act). Slovo v minulosti před zákonodárci získal jen Google, jeho námitky však byly shozeny ze stolu jako okrajové.

O co odpůrcům jde? Těch sporných míst v návrhu je několik, nejčastěji se však weby obávají převzetí zodpovědnosti. Praxe starší legislativy DMCA (Digital Millenium Copyright Act) byla totiž taková, že weby musely mazat závadný obsah (videa na YouTube porušující licenci aj.), nicméně samy o sobě byly relativně v bezpečí. S přijetím SOPA by však mohl federální soudce bez milosti přikázat jejich zablokování. Druhou kontroverzí bylo blokování přístupu Američanů na zahraniční problematické weby, na které nemají americké úřady žádné jiné páky, a blokování jakéhokoliv podnikání s těmito weby včetně poskytování služeb (na webu nesmí být třeba reklama od amerického poskytovatele (AdSense), nesmí mít účet na PayPalu aj.). Toto pro změnu zavánělo rizikem tichého vybudování Velkého amerického firewallu a internetoví odborníci se obávali, že by to bylo ve větším měřítku nemožné. Bod s blokováním zahraničního závadného internetu by ale mohl nakonec vypadnout.

Přesto všechno se 18. ledna pravděpodobně uskuteční velká protestní akce. Nikdo o ní moc neví, protože se většina amerických webů bojujících proti SOPA zatím vyjádřila pouze v tom smyslu, že se možná připojí. V čele „odboje“ stojí web Reddit.com (velikostí podobný českému Seznamu), který ve středu na několik hodin zavře krám a na jeho stránkách se zobrazí protestní text. Jeden z jeho spoluzakladatelů tou dobou bude také na kongresovém slyšení.

Spekuluje se ovšem i o dalších a mnohem větších hráčích. Do protestu by se totiž měla s největší pravděpodobností zapojit i Wikipedie, což už nějaký pátek prosazuje i její zakladatel Jimmy Wales. To je ten pán, co vás skrze reklamní pruh každý podzim prosí o bakšiš.

Na sklonku minulého týdne se komunita na Wikipedii radila a radila a zdá se, že by měl být protest nakonec docela mírný. Američané při návštěvě anglické Wikipedie uvidí protestní hlášku, kterou budou muset odklepnout, ostatní návštěvníci anglické Wikipedie uvidí alespoň reklamní pruh. Skutečný „blackout“ se ovšem konat nebude. Nicméně toto vše je pouze doporučení z komunitního jednání, realita tedy nakonec může být i taková, že se nestane zhola nic. Pokud jste častými návštěvníky anglické Wikipedie, schválně na tento web zabrouzdejte ve středu odpoledne.

A v čem vlastně vadí SOPA Wikipedii? Dle svých správců by na ni bylo pohlíženo jako na vyhledávač, což by v praxi znamenalo, že by musela projít všechny odkazy na svých stránkách, které by mohly vést na některý z problematických webů (reference na stránky v článku o službách ke sdílení dat aj.). Při její velikosti by to bylo prakticky nemožné, nebo přinejmenším velmi nákladné.

Diskuze (118) Další článek: Seznam nabízí betaverzi svého e-mailu. Pokud ji chcete, pospíchejte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,