Zisk Yahoo klesl o 63 procent a firma bude propouštět

Americká internetová společnost Yahoo definitivně potvrdila svůj nebezpečně klesající status i poklesem čistého zisku za poslední čtvrtletí. Finanční krize přispěla k rekordnímu skoku dolů o 63 procent, na což firma mimo jiné zareagovala i masivním propouštěním.

Zisk za posledního čtvrt roku činil 54,3 milionů amerických dolarů. Yahoo je tak jednou ze společností, kterých se probíhající finanční krize dotknula ve veliké míře. Jako všechny internetové společnosti, tak i Yahoo žije především z příjmů z reklamy. Zadavatelé reklamy a inzerenti však v rámci úsporných řešení investují mnohem méně finančních prostředků než tomu bylo před ekonomickou krizí. Plány managementu společnosti o poskytování reklamních prostor formou nájemného konkurenčnímu Googlu, díky kterým by si Yahoo finančně dost polepšilo, prozatím nemohou být realizovány. Projekt, na kterém si vedení Jerryho Yanga hodně zakládá, v současné době prošetřují antimonopolní úřady.

O práci by podle zástupců společnosti mělo přijít kolem 1500 zaměstnanců. Snižování stavů by údajně mělo vést ke snadnějšímu vypořádání se se současným kritickým stavem. Až doposud v Yahoo pracovalo celkem 15 tisíc zaměstnanců. Firma zároveň snížila své odhady do budoucna. Namísto původně plánovaných 7,85 miliard amerických dolarů počítá s příjmy za tento rok ve výši 7,18 miliardy dolarů.

Akcie Yahoo klesly na historicky nejnižší hodnotu za posledních pět let. V současné době se cena pohybuje okolo 13 dolarů za akcii. Někteří vlivní investoři sdružení pod fondem Mithras Capital proto oslovili Microsoft s novou odkupní nabídkou. Ta stanovuje kupní cenu 22 dolarů za akcii, což se mnohým odborníkům vzhledem k nejistému růstu do budoucna zdá příliš mnoho a obchod nedoporučují realizovat. Tomuto tématu jsme se více věnovali v samostnané bleskovce a později i v pravidelném týdenním souhrnu.

Diskuze (3) Další článek: Weby Google: služba Google Sites česky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,