Zisk Microsoftu klesl o 18 %, vyhlídky jsou ale výborné

Diskuze čtenářů k článku

avatar
02. 11. 2009 20:33

To vam Steve podekuje, ze jste mu sem dali fotku, kde to vypada ze hajluje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 21:18

taky je to poradnej kus nacka , tak proc si verejne nezahailovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2009 10:22

... v Americe klidně může! U nás můžou jenom komunisti. Čest práci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2009 16:50

Taky mě příjde jako nějaký zapálený soudruh :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 20:21

Musim říct, že Winy 7 vypadají dobře, ale zustanu konzervativní tak jako většina z nás u XPeček :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 10. 2013 12:57

Až budete potřebovat více než 4GB RAM, ono vás to přejde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 17:41

howno kleslo a ne zisky MS !

Realny pokles byl 4% (!). Tech zbyvajicich 14 %, co MS uvadi jako udajne tezke ztraty jsou jen obycejnou danovou optimalizaci.

O co jde? To se zavede akce "kupte vistu a wokna7 dostanete zdarma", ktera zacina v cervnu a konci v lednu pristiho roku. No a protoze zakaznik muze wokna7 pozadovat az v tom lednu, tak se rekne, ze se zakaznikovi prodaly 2 produkty:

- vista

- wokna 7.

No a protoze akce na w7 konci az v lednu, tak se cast prijmu (v tomto pripade 1/2 protoze se prodavaji 2 produkty v jednom baliku) zapocita jako prijem z ledna pristiho roku.

Efekty jsou dva:

(1) realne dane se zaplati az v roce 2011 (za leden 2010) coz jen na urocich hodi par mega

(2) presunou se zisky z velmi bohateho roku (kterym diky dvema OS nepochybne pro MS tento fiskalni rok bude) do roku pomerne chudeho (at vydaj cokoliv, tomuto hype se to nevyrovna).

Takze zadny drtivy propad. Realny propad 4% a zbytek je obycejna danova optimalizace. Jo jo, tomu se rika statistika a hra s cisly v podani MS

Mno byly i horsi pripady - treba eNron

http://i.zdnet.com/blogs/microsoft_earnings_... ...

To co popisuju se projevilo v prvnim radku.

Microsoft deferred $1.47 billion in revenue ahead of the launch of Windows 7. With the addition of that, revenue would have been $14.39 billion...

A tohle je presny duvod, proc musi provadet danove optimalizace. Ty w7 jsou proste velky skok v prijmech i na MS. To pro nej obecne kazdy uspesny OS. Alespon na desktopech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 18:55

Já teda nejsem žádnej študoanej ekonom, ale proč by to asi dělali? Pokud je firma ve ztrátě, tak jí berňák dá peníze? To asi ne, tak proč si uměle snižovat zisky a jít do ještě větší ztráty?

Pokud by W7 měly pro M$ přinést zisk (o čemž pochybuju, ale berme to jako hypotézu), tak to rozhodně nebude letos, kdy se nalila spousta peněz do jejich dokončení a propagace (marketing). Bude to příští rok, kdy se začnou naplno prodávat bez potřeby do nich výrazně investovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 19:35

mno nevím, Visty se dělaly 5 let a náklady včetně marketingu byly okolo 6mld. USD - pokud vím, tak se toto MS v prodaných licencích vrátilo. W7 se dělaly "jen" 3 roky, takže náklady budou nižší...

Jinak daňová optimalizace je běžná praxe prakticky u všech firem, dokonce to "dělám" i já jako živnostník - je výhodnější yt peníze do něčeho "nacpat", protože mi to přinese nějaký užitek - odvést je na daních, to mi nepřinese absolutně nic...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 20:15

Ano, ale pořád nerozumím tomu, co mi přinese na daních, jestli hospodařím se ztrátou 10 mld nebo 20 mld. Když jsem ve ztrátě, tak žádné daně neplatím bez ohledu na to, jak vysoká ta ztráta je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 20:22

Já nerozumím tomu, kde vidíte ztrátu - klesl zisk, to je sice ztráta, ale pouze ze zisku, takže firma je stále v zisku jen je menší než byl v minulém kvartále resp. než se předpokládalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 21:07

On ji vidi ve sve hlave

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 21:15

Myslim, ze na vsechno odpovi tahle tiskovka:

http://www.microsoft.com/presspass/press/2009/oct0... ...

Zkraceny preklad: prijmy 13 miliard byly o 14% horsi nez loni. Bez zapocitani w7upgrade byly primy 14,4 mld. , coz je propad prijmu o 4% proti minulymu roku. Usetrili jsme ale taky, takze celkove zisk klesl na 3,5 miliardy.

Vydelali jsme tedy 40 centu na akcii (loni to bylo 48 centu) i pres tezkou hospodarskou krizi bla bla bla. A dale uchcavame do trenek z tech baliku, co cekame ze nam vynesou W7 a server 2008.

Ve ztrate tedy nejsou, tento rok pro ne bude ziskove nadprumerny. Uz v tomhle momente jsou v zisku. Takze jeden velky zisk rozlozi na 2 menzi zisky samostatne zdanitelne a jak jsem napsal jen ty uroky za odklad jim na ucte hodi par peknejch mega.

ORIGINAL (o neco mene zkraceny):

Windows and Xbox exceed expectations due to strong consumer demand; cost discipline drives earnings per share growth.

Microsoft Corp. today announced revenue of $12.92 billion for the first quarter ended Sept. 30, 2009, a 14% decline from the same period of the prior year. perating income, net income and diluted earnings per share for the quarter were $4.48 billion, $3.57 billion and $0.40 per share, which represented declines of 25%, 18% and 17%, respectively, when compared with the prior year

These financial results reflect the deferral of $1.47 billion of revenue, an impact of $0.12 of diluted earnings per share, relating to the Windows 7 Upgrade Option program and sales of Windows 7 to OEMs and retailers before general availability. Adding back the deferred revenue, revenue totaled $14.39 billion, a 4% year-over-year decline, and EPS totaled $0.52 per share, an increase of 8% over the same period of the prior year.

“We are very pleased with our performance this quarter and particularly by the strong consumer demand for Windows,”

“The worldwide launches of Windows 7, Exchange Server 2010 and Windows Server 2008 R2 are exciting milestones for Microsoft, our partners and customers,” said Kevin Turner, chief operating officer at Microsoft. “We are pleased by the early positive response we are receiving for these products.”

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 17:31

Držím MS palce. Kdyby měli Linucháři setinu promile jejich zisků, tapetovali by o tom na Rootu a Abclinuxu metrovými písmeny. Produkty MS byly, jsou a budou žádané, ta firma určitě existenční problémy mít nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 17:38

Já, ač zaměřením na Win, držím linuxu palce. Né že bych kromě pár instalací linuxu rozumněl, ale každá konkurence je dobrá. Čím víc konkurence, tím víc se musí MS snažit a nás si hýčkat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 18:34

Jak někdo nedávno celkem trefně poznamenal, MS se sesype na kvůli Linuxu či Applu, ale zkrátka proto, že se mu rozpadne trh. MS drží na vodou prodeje OS a Office, ve všech ostatních oblastech podnikání propadl. Lidé zatím jejich produkty stále kupují, protože konkurence zatím ještě není na potřebné úrovni a je tu pořád problém s nekompatibilitou starých řešení.

Jenže lidé brzy přestanou psát svoje dokumenty v MS Office, ale začnou si je ukládat a sdílet na internetu pomocí služeb Googlu a dalších. Přestanou mít problémy s kompatibilitou, a v podstatě přestanou potřebovat Windows. Stačí jim totiž počítač, na kterém půjde spustit libovolný prohlížeč. A bude jim úplně jedno, jaký to bude OS a prohlížeč, neuvidí žádný smysl v tom, platit za něco, co můžou mít zadarmo. Krásným příkladem je statistika tuším Dellu, který má na některých netboocích dualboot Windows a ořezaného Linuxu, který startuje extrémně rychle, ale nabízí pouze internet, mail a IM. Lidé prý toto prostředí využívají víc než Windows.

Další problém hrozí MS ze strany opensource SW. Jeho kvalita a hlavně použitelnost pro běžné uživatele je čím dál lepší. Prostředí KDE4 je nádherné a skvěle použitelné. I jednotlivé programy z KDE4 balíku (AmaroK, KOffice, KMail, Kopete) se pomalu dostávají přes porodní problémy a možná už za rok budou plnohodnotnými alternativami k zaběhnutému SW. Nespí ani Gnome a programy používající GTK+ knihovny. Hlavním problémem Linuxu tak zůstávají ovladače HW a proprietární programy (převážně hry). Jak ale roste popularita Linuxu, čím dál méně firem si může dovolit opomíjet vývoj ovladačů pro něj. Je to podobné jako když se objevil FF a měl podíl v řádu procent. Nikdo pro něj stránky neoptimalizoval, dnes si už skoro nikdo nedovolí udělat stránku, která by plně nefungovala ve FF. Jakmile se tedy Linux vyhoupne nad nějakých 10%, jeho plná podpora ze strany výrobců HW bude nutností. Druhý problém řeší Wine. Podpora nových programů a API trvá, ale náskok se daří stahovat, nenavyšuje se.

Takže shrnuto - na MS se valí pohromy ze všech stran. Trh, který ho živí, se mu začíná po rukama rozpadat a navíc mu z něj ukusuje konkurence. A kromě Linuxu a OS X se začínají hlásit Andoid, ChromeOS a další. MS je ve ztrátě a pochybuju, že se mu podaří se z ní vyhrabat, Windows 7 to nezachrání. Velké firmy si nasazení nového OS rozmyslí a rozhodně nezačnou kupovat licence na existující HW s WinXP. Domácí uživatelé to moc řešit nebudou, nový počítač bude mít místo Vist W7, ale že by majitelé XP běželi koupit W7, o tom silně pochybuju. Jedině zoufalci, kteří si pořídili Visty, budou mít důvod zainvestovat do nového OS. To bude ale krátkodobá záležitost, rozhodně ne spása v budoucnosti. Dávám bolševikovi 5 let, dýl ta firma bez kompletní restrukturalizace nemůže vydržet. Mají obrovský zásoby kapitálu a vydobytý pozice, který jim umožní dlouho se držet, ale na druhou stranu to zamezí včasnému varování, že je firma nad propastí. Možná už tam je teď, akorát to zatím ještě neví....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 19:29

já jsem majitelem XP a W7 si koupit půjdu.. doufám, že se Vám teď nezhroutil svět, když ta Vaše analýza, kterou jste jistě prováděl na základě všech obchodních dat z MS je opravdu špičková...

Víte, když držíte téměř 100% trhu, tak je celkem logické, že už jaksi není kam růst a je logické, když se konkurence snaží, že ten podíl se Vám zmenšuje. Je však otázkou "jak" - ubývají Vám současní zákazníci nebo noví přibývají "pomaleji"? Myslím, že v případě Windows je to spíše ta druhá varianta...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 21:13

to si pobezite koupit OS ktery zere vice nez XP a na kterem bezi mene aplikaci nez na XP?

Je fakt ze W7 je pokrok oproti wiste ale XP svym vykonem nepredci i kdyz je XP 9 let stary, neoptimalizovany,deravy shitt

Widle 7 maji vyhodu v bezpecnosti (nemely by mit tolik der jako XP-ale o tom se da diskutovat az pul roku po ostrem nasazeni) a dale maji new DX ktery pry na XP nebude ...

suma sumarum :widle 7 jsou pro tupe hrace her kteru maji benu nasvicenou neony jak bordel a o praci na PC v zivote neslyseli

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 21:43

Ano poběžím si koupit systém, který sice žere více, ale také více umožňuje - 4GB RAM na XP asi moc nevyužiji. To, že na něm běží méně aplikací mi nevadí, protože všechny aplikace, které jsem používal a používám na něm běží.

Co se bezpečnosti týče, tak osobně jsem nikdy bezpečnostní problémy nepociťoval ani na XP - asi to bude tím, že dokážu "své" windows "ovládat" jako Vy Linux (možná i lépe).

Suma sumárum windows se dají kvalitně a efektivně používat a pro tupé hráče her jsou jen pro zakomplexované linuxáky, kteří mají bednu nasvícenou neony stejně jako linuxoví rádoby geekové...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 19:45

Docela slušně napsaná humoreska. Opravdu jsem se pobavil. Děkuji.

Snad jen pár nejvtipnějších si dovolím okomentovat, nemám tolik času :

snižení zisku není ztráta

linux už tu je 18 let, takže jeho vzestup porovnávat s FF je mimo mísu

Jinak možná souhlasí to tvoje "dávám bolševikovi 5let", možná by to mohlo korelovat s realitou, v případě že vezmeme v potaz, že pan Kodet ve filmu tuto větu pronesl v roce 1968 a bolševik nás opustil za dvacet let. Takže lehkou matematikou se dostávám do doby, kdy mě už nějakej Microsoft nebude zajímat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 20:13

Pokud, jsem to z článku pochopil dobře, tak MS je ve ztrátě a jeho příjmy ještě dál klesají. Pokud má firma příjmy 110 mil. a výdaje 100 mil., je v zisku. Když jí ale příjmy klesnou na 90 mil., dostává se do ztráty. To není zase až tak složitá matematika...

Nesrovnával jsem vůbec tempo růstu FF a Linuxu. Tady je úplně jiná situace. Srovnával jsem začarovaný kruh nízkého podílu na trhu a špatné podpory, ze kterého se FF dokázal prokousat. Myslím si, že Linuxu se to může podařit taky.

Za pět let uvidíme a jsem si dost jistý, že si na mě vzpomenete a řeknete, sakra von ten kluk měl pravdu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 20:26

Vy pořád nechápete, že když má MS dneska podíl na trhu řekněme 96% což čítá dejme-tomu 1mld. platících zákazníků, tak za pět let i když bude mít třeba jen 80% podíl na trhu, tak to pořád může znamenat 1,5 mld. platících zákazníků...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 20:52

Nedělal jste ekonoma americkým automobilkám? Dost mi to připomíná jejich přístup. Oni si taky mysleli, že když prodali v Americe 100 milionů aut, tak jich každých dalších 5 let prodají dalších 100 milionů. Jenže se třeba může stát, že jejich zákazník nové auto nechce. Stejně tak se MS může stát, že jejich zákazník, majitel WinXP nebude chtít koupit nový OS. Zákazníci MS neplatí paušálně, zaplatili jednou a znovu platit nebudou, pokud je něco nepřesvědčí nebo nedonutí koupit novou verzi. Tohle si uvědomte!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 21:06

On asi ne, ale jak vidim, ty asi ano.

MS mel za 3 mesice ZISK pres 3 miliardy dolaru a on si mysli, ze je ve ztrate.

OMG!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 21:52

Ano, já si také koupil XP, ale nikoliv Vistu a budu kupovat až W7, ale to neznamená, že jim ubude zákazníků. Vy byste si měl uvědomit, že nějaký masivní přechod k Linuxu je jen snem Linuxáků - jistě bude k nějakému docházet, ale v intervalu pěti let to nebudou takové masy, které by v další "pětiletce" znamenaly bankrot MS...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 21:04

MS je ve ztrate? Odkdy

Nechapu, jak jsi z vety "Microsoft za tříměsíční období končící v září tohoto roku vykázal zisk ve výši 3,6 miliardy amerických dolarů" mohl vydekukovat, ze MS je ve ztrate.

Chapes vubec vyznam slova "ZISK"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 21:51

By me zajimalo tech 7 lidi, kteri doted kikni na Nesouhlasim

Tech 7 lidi ma zrejme I-Q pod 40 bodu, jinak nevim...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 21:44

Microsoft za tříměsíční období končící v září tohoto roku vykázal zisk ve výši 3,6 miliardy amerických dolarů, přičemž příjmy klesly o 14 procent na necelých 13 miliard dolarů.

Kde v tomto jsi přečetl, že MS je ve ztátě. Ať čtu jak čtu, tak je prostě v plusu

Ano, když klesají příjmy a neklesají náklady. Dojde ke ztrátě. To se však nestalo a nestane. Ani za pět let. Chtěl bych mít takovou paměť abych si to pamatoval a za pět let ti poslal připomínku na dnešní debatu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
03. 11. 2009 14:27

Omlouvam se, blbě jsem četl a myslel jsem si, že těch 3,6 je ztráta, nikoliv zisk. Ale ta ztráta přijde brzy...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 20:24

"..Krome Linuxu se zacinaji hlasit Andorid,ChromeOS...L

rofl pan je odbornik :>

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 20:47

Dovolil jsem si tohle zjednodušení, normální člověk to pochopí. Mám telefon s Androidem, takže vím, jaké tam je jádro. V tomto případě jsem to myslel spíš jako marketingové značky....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 21:02

a me vcera na chodniku srazila ruska jaderna ponorka...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 10. 2013 12:58

Neměla na sobě napsáno "Zemák"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 15:49

Zajímavé, že zisk RedHatu zatím vesele roste. Navíc cena akcií RedHatu se v tomto měsící dostala na vyšší úroveň než cena akcií Microsoftu. Asi holt někdo umí prodávat, krize nekrize.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 17:16

Jestli nebude taky mít vliv to, že je rozdíl mít těch akcií vydaných do placu milión nebo miliardu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 17:46

to nebude. Investory vzdy zajima _relativni_ posun. Jestli dalsich x majitelu vydelalo a kolik tech dalsich majitelu bylo muze byt konkretnimu majiteli akcii celkem fuk.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 17:56

Chápu, reagoval jsem na prostřední větu. Chtěl jsem jen upozornit, že cena akcie nemusí být relevantní vzhledem ke změně stavu daří/nedaří

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 20:54

no ona by prave mela.

Na zcela efektivnim trhu musi cena akcie obsahovat veskere dostupne informace. A to vcetne predikci budouciho vyvoje. Muzeme se bavit o redhatu, ale MS je tak velka firma, ze tam se to zcela efektivnimu trhu bude blizit. Mozna ze neco zkresli penzijni fondy, nebo tak, co to berou jako depozitni certifikat a ne jako investici, ale to neudela tolik. A navic by to MS spis pridalo, nez uskodilo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 21:52

Ok myslím, že jsem tomu porozumněl. Díky za poučení. Chápal jsem to z jiného hlediska.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 22:06

sorry, ale myslim, ze ne.

Tohle neni debata jestli je neco cerveny, nebo oranzovy. Tohle je o tom, kolik je 5*15-6*10. A to je vzdy stejny cislo.

Vim co jsi myslel puvodne - ze MS ma obrovskou kapitalizaci, takze je pro nej tezky z toho velkyho baliku triskat takovy obrovsky zisk. Tudiz ze jsou to vesmes chytri hosi investorsti, ale proste ridi prilis velkou firmu. Jenze tak to NENI.

MS utapi miliardy na (relativne) nizko urocenych uctech. MS tyto penezni prostredky spravuje jako uplny investorsky hovado. Tedy spatne. Nespravuje je tak proto, ze by to byli idioti, ale protoze zde prevazuji manazerske zajmy nad zajmy vlastnickymi. Z hlediska investora je tedy spravuji spatne. Pokud maji moc kapitalu, optimalni reseni by bylo dat ho investorum, kteri za ni dostanou TRZNI urokovou miru (zatimco MS za ni dostava BANKOVNI urokovou miru). MS si tedy bere od investoru penize a dava je na bankovni ucet. To neni chytre investovani. To je ... vsichni vime co.

Suma sumarum Redhat jsou proste lepsi hospodari. Prinejmensim z hlediska investora kupujiciho jejich akcie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
03. 11. 2009 09:52

To už jsme dál, než jsem potřeboval. Mě stačilo vysvětlit to s tou cenou jedný akci . Já software dělám, ekonomickým záležitostem rozumím jen pramálo. Taždopádně dík za poučení. Člověka vždycky potěší když se nechá poučit od někoho bez zbytečnýho napadání ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 20:30

Investora primárně zajímá, kolik mu investice vynáší. Relativní změny hodnoty akcií zajímají hlavně spekulanty. Red Hat má slušně našlápnuto, ale zatím svým investorům nepřináší ani zdaleka takovou hodnotu jako Microsoft a to ani v relativním měřítku! Stačí se podívat na ukazatel P/E. Zatímco investor Red Hatu musí investovat 57 dolarů, aby získal jeden dolar na dividendech, investorovi MS stačí na jeden dolar pouze 18 dolarů. To je realita.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 20:51

mno, pokud si spravne pamatuji teorii, tak cim nizsi hodna P/E tim lepsi zitrky pro danou spolecnost.

Alespon tedy podle ocekavani trhu.

Ono to jde totiz otocit: MS musi obetovat dolar na kazdych 18 dolaru kapitalu. Redhat za dolar vlastniho zisku dostane 57 dolaru vlastniho kapitalu.

Tudiz investori kupuji redhat i kdyz jim nenabizi takovy _soucasny_ zisk, protoze ocekavaji, ze v budoucnu zisky redhatu porostou (relativne proti ziskum MS).

A tu narazku na spekulatny nechapu - dalsi utok na fuj fuj kapitalisty? Spekulanti plni v kapitalismu pomerne dulezitou funkci _ZA_NORMALNICH_PODMINEK_ (to aby nekdo neargumentoval s "lidumilem" Sorosem, co malem polozil Bank of England). Tou funkci je stanovovani "spravne" hodnoty.

"Spekulanti" si nyni mysli, ze redhat ma vetsi potencial nez MS. "Spekulanti" tento svuj nazor podlozili penezi. A to je funkce trhu - odlisit kvalitu nazoru. Narozdil od komunismu, kde je dulezitejsi vyrecnost a tedy prioritu ma nazor prumernyho tluchuby. (prosim nevztahovat na nikoho - jde o charakteristiku komunismu).

A relativni zmena hodnoty zajima kazdeho investora, protoze on za tu akcii neco zaplati a neco za ni v budoucnu dostane (bud dividendy + kapitalovy vynos nebo dividendy + likvidacni hodnotu v dobe likvidace).

Proste nekdo cpe vynosy do dividend, nekdo do ceny akcii. Z hlediska investora je to ale jedno. Dolar jako dolar.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 19:12

zajímavé je, že lidi pořád nechápou, že stálý růst je nesmysl a stagnace není důvod k bankrotu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 19:26

Umi nekdo konecne pochopit, ze cena 1 akcie je naprosto irelevantni ???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 21:01

Nastuduj si ekonomii

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 12:55

Od roku 2001, kdy odešel Gates z postu CEO, jde MS od deseti k pěti. Ballmer byl sice schopen vyždímat zlaté prase do mrtě, ale na co MS v posledních 5-ti letech (ne)sáhnul, tak zmrvil.

Desktop? Doteď hledají náhradu za WinXP. A budou se těžko sbírat po knock-outu nazvaném Vista.

Telefony? iPhone i Android nechali PocketPC daleko za sebou.

Internet? Google, Myspace/Facebook, Twitter ... to všechno vytvořilo Internet "druhé generace" bez sebemenšího podílu MS.

V téhle chvíli nemá MS nic, co by zaujalo investory do budoucnosti (a tzv. Windows 7, interně označené jako verze 6.1 {6.0 je Vista }, jsou rychlou záplatou za ten průser, který by jinou firmu položil), takže jedou z podstaty, tj projede licencí na zlaté tele v podobě WIndows + Office.

Všimli jste si, že desktopový office je z hlediska inovací mrtvá věc?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 14:02

Promiň, ale téměř vše co jsi napsal lze jednoduše vyvrátit

Desktop - právě z toho se jim ze sedmičkama bude zdvihat poměřně lehce, patrně jsi zaspal všechny prognózi, které byly zveřejněny

Telefony - zaspali, ale makají, koukni se na preview WM 7, budeš koukat - pozice těžká, ale jde o zlepšení

Internet - Bing - pozice těžká, ale jde o zlepšení

Takže bych s tím Ballmerem na tom MS není zas tak špatně ...

Kromě 96% podílu OS jistě nic dalšího nezaujme . To že znáš čísla Major a Minor verze neznamená, že rozumíš jejich podstatě. Ano všimli, to je ale obecný problém. Obecně užívaná funkcionalita (úředničina) je pokryta již od officů 97

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 15:04

Moc nesouhlasím, s názorem, že MS je tak silný v kramflecích. MS je z podstaty stará zkostnatělá firma, praotec, zakladatel atd. Jejich produkty a vliv těží právě z této minulosti a vytvoření obrovského tržního podílu, resp. monopolu. To jak bylo a je definován desktop je jednoznačně jejich hlavní práce, bohužel pro MS se s příchodem internetu tohle všechno rozdrobuje do stále dílčích ostrůvků a MS připomíná jen slona v porcelánu - generuje a ještě dlouho bude obrovské peníze a těmi látá jen díry a dohání konkurenci, přičemž jej drží právě jen ta samotná podstata práce na desktopu. Cokoliv MS vytvořil mimo OP a Office, nemělo nikdy masovou oblibu - pokud bylo na výběr. Rozdíl mezi MS a Googlem je právě tahle "maličkost" Google vytvoří produkt který funguje, je zdarma a pro všechny, MS pak jen dobíhá vlak a nikoho neoslní. Ukazuje se tady křišťálově jasně, že to není ani tak v peněžních, ale ve vizi a strategii. Dnes se ukazuje, že Gates to v přelomu milénia podělal a MS ustrnul, dnes už může být vše jinak, ale tenhle zásek je vyšel draho - prohrály internet, hardware atd. - průser na průser, přesto fabrika na peníze. Myslím, že MS bude nadále jedníčka a to ještě dlouho, ale budeme za 5-10 let potřebovat klasický OP, office atd. už nejsou třeba nyní? Nebudeme na cloudu provozovat jen nějaký lehký vstupní desktop/klient virtualizovaný do x dalších přístrojů. MS musí přijít s další generací s revolucí, evoluce už přestává stačit a W7 je Vista se servis. packem a lepším marketingem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 15:20

Hmm jenže nesouhlasíš s něčím co jsem neřekl. Já jsem rozporoval trvzení Gates vs Balmer a na to jsme se vlastně shodli v kom byl problém.

O kloudovým OS od MS tady myslím minulý týden proběhla zprávička. S čím se MS vytasí, to uvidíme.

S čím nesouhlasím je tedy poslední věta.

Service packům se nedává nové jádro a s tím marketingem, nevím. Lepší ano. Větší mazáš spíš ne. Pokud bych to mohl nějak definovat, tak chytřejší ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 15:44

OK - souhlasím. Ale jde hlavně o to, co podstata MS. Za tak velké peníze, mají žalostně málo nových úspěchů - jakou mají silnou novou značku (poslední byl možná X-box). Jejich rozložení cena/výkon je dost žalostné. Ano jsou tu plány s WM-7, cloud atd., ale to jsou jenom plány. Realita je někde jinde. Možná je lepší si najít informace několik let staré od Gatese ale i Ballmera. Tam ve všech styčných bodech střelili pouze ideu, nebo vedle. Přemýšlím, co je špatně na někom kdo ovládá trh desktopů a přitom není schopen adekvátně reagovat na trh? W7 jsou sice s novým jádrem, i když vycházejícím z Vist. Marketing je lepší ve smyslu naklonění si inter. komunity, která měla největší vliv na potopení Vist (nehledě na fakt, že v době vydání to byl nedodělek).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 17:21

V tom případě si rozumíme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 14:10

Otázka je, co chceš pořád inovovat. Třeba zmíněný Office - mám 2003, troufnu si říct, že jsem pokročilý uživatel, ale v 2007 jsem značně neproduktivní, prostě než tam najdu co potřebuju, tak uběhne věčnost. Podobně Windows - miluji jejich inovace Ovládacích panelů, nejspíš si vždy náhodně vyberou pár nastavení a inovativně je přesunou jinam (pravděpodobně opět na náhodně vybrané místo). Nebo také zmíněný Facebook (který osobně nepoužívám) - neustále inovace, na které uživatelé reagují leda peticemi za návrat k předchozímu stavu. To jen k těm inovacím, jinak že MS dost věcí zaspal je pravda, třeba "Zune HD phone" by patřil k mým favoritům, pač mé přání splňuje jen předražený iPhone, zbytek je polopoužitelné, většinou mizerně zpracované, případně pak čistě na business orientované.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 15:05

Oni ty lidi nademnou sice s tím nesouhlasí, ale já musím dát zapravdu. Nesouhlasím že by se MS nesnažil, ale něco je rozhodně špatně. Pamatujete jak jsme okolo roku 2000 vtipkovali jaký je MS hegemon a BG si koupí nějakou zemičku za chvíli? Bylo to protože finační výsledky Microsoftu byli astronomické v porovnání se světem (a byla to největší firma na světě, ne největší technologická). Bill mohl dávat desítky miliard na charitu, přesto s přehledem trůnil boháčům. A teď si porovnejte současnou situaci s Applem - před 10 lety mrňavá firma, před 3 lety 1/3 hodnota MS a při posledním skoku akcii applu (které se tam zase vrátí nejspíš) dosahovala 3/4 hodnoty MS!

Jde o to, že z produktů microsoftu se stala naprostá masovka, které zákazníci kupovali protože nebyl jiný výběr (resp. 95% ani nevědělo, že něco jiného existuje) - proto se jim absolutně nepodařil vstup na nové trhy jako hudební přehrávače nebo vyhledávač, kde MS drtí apple a google.

A radši ani nemluvit o Win Mobile - když jsem poprvé viděl v roce 2003, tak jsem byl naprosto uchvácen - protože člověk mohl mít doslova počítač v kapse, od té doby se nezměnilo skoro nic a i některé dumb "i" telefony ho dohnaly a předehnaly raketovou rychlostí.

Jde o to, že MS už nedokáže vytvářet "pojmy - značky" které by lidi dychtivě chtěli a dostali se do povědomí mainstreamu (97% lidí) - dneska jsou to věci jako: Youtube, Blackberry, iPhone, Google(vyhledávač), Twitter, iPod, Facebook, Wii, rapidshare či wikipedia - A takhle silné značky prostě MS už nemá...teda abych nekřivdil tak dvě úspěchy měli - a tím je "Xbox" a "Halo", ale to rozhodně nejsou klíčové produkty a je to na tak velkou firmu málo.

p.s. Ještě že se po roce 2001 nedostal ke kormidlu někdo jako Jobs - kdyby zvětšila hodnotu 20x tak dneska už máme United Microsoft States

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 15:50

zřejmě máte na mysli hodnotu jedné akcie, nikoli hodnotu celé firmy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 19:17

Ne, Apple má hodnotu 169 mld. Dolarů (a ve skoku měla 185mld.) a Microsoft 245mld. dolarů - konkrétně googlem s applem se teď předhánějí o pozici dvojky - zatím vede apple o trochu.

Hodnota akcíí je irelevantní, protože každá firma má jiný počet akcii ("částí" na které je firma rozdělena) , důležité je procentuální růst a pád v období - pro zajímavost od "konce" HK (9. března, nejnižší index na US burzách) zvýšily tyto tři společnosti svoji hodnotu takhle : MS - 81%, GooG - 71%, Apple - 120%

Uvidíme jak si apple povede, kritický je podle mě příští rok tablet a (předpokládané) zrušení ATT exkluzivity na iPhone

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 16:36

... a ak Windows 8(*1) neporusia tradiciu o neuspesnych produktoch, tak to moze byt este velmi zaujimave

*1 - Ak dobre pocitam, tak od W95 bol v priemere uspesny len kazdy druhy desktopovy windows, W95->W98->WXP->W7->W9(?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 10. 2013 13:03

Nemůžete moc míchat W9X a systémy s jádrem WinNT.

Osobně jsem měl vnímal Windows dobře, některé více, jiné méně.

Pozitivně: W3.11, W95 (OSR2), W98 (SE), WNT4, W2K, WXP, W7, W8

Negativně: WMe,WVista

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 17:03

Apple a prtava firma? A kedy v jej 30+ rocnej historii prosim? :)

Tak „prtavu“ firmu s obratom miliardd USD (aj pred par rokmi) by myslim chcel kazdy ;)

To, ze sa do povedomia v nasich zapadlych koncinach dostali az poslednu dobu je vec ina…

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 19:03

Prťavá v porovnání s dneškem a v porovnání s tehdejším microsoftem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 06:13

Dobrá služba/produkt/cokoli nepotřebuje reklamu, lidé si ji najdou sami a budou spokojení.

Jinak se chci zeptat, podle reklamní kampaně jsem tedy pochopil, že dosud si MS dělal Windows pro sebe a jen tak mimochodem je i prodával, nyní je už tedy dělal pro uživatele? Chápu to správně?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 07:18

navíc pokud by Live někoho zajímaly, tak nepotřebují to, aby je vám je někdo bez ptaní cpal do počítače, prostě kde není kvalita, tam nastoupí hrubá síla

BTW: chápeš to správně, vždyť si ve straších windows vývojáři windows vytvářeli své adresáře v systému pro porno, fotky a hudbu (a když jste jim nějaký ten adresář my cokoliv smazali, poznali to a vytvořili si jej znovu.... )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 09:12

Mno, tebe bych jako obchodníka nezaměstnal ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 09:41

ne, i dobra sluzba, produkt, cokoliv potrebuje v dnesni dobe reklamu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 11:03

Přesně tak, pan "Mrkvosoft" je evidentně z úplně jině oblasti, jinak by nic takového nemohl napsat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 10:29

tohle platilo v dobách, kdy dobrá služba = jediná služba. určitě chápeš, ke kterému historickému období odkazuju

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 11:20

Kazdy produkt potrebuje reklamu.

Ostatne, Linux je urcite skvely produkt , jenze, ehm, doma ho prakticky nikdo nema...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 12:40

Zbytečný flejm špatně vystihujíc problematiku malého zastoupení (lin)uxových systému na domácích PC. Obecně v dnešní době je kvalita na "druhé" koleji. Navíc "prakticky nikdo" budou řádově milióny nebo desítky miliónů lidí ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 15:36

Á Niky, no ono to tak s tím Linuxem žhavé nebude ve tvém podání. Kdo si ho našel sám, pochopil ho, tak je to úplně něco jiného a řekl bych mnohem lepšího než nějaký Windows. Ale musíš pochopit styl, kterým je Linux vytvářený. Už jsem ho nasadil na několik stanic, kde je klasika - net, office, hudba a v pohodě s méně dotazy, než když tam byly Windows. Nasadil jsem ho i jednomu pařmenovi, kterej to tak trochu pochopil a je nadšen´.

Tady se potvrzuje, co je psáno výše - kvalita na druhé koleji a reklama vítězí nad kvalitou produktu. Čekám, co "úžasného" odpovíš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 20:58

Nevim jako co ti mam odpovedet.

"kvalita na druhé koleji a reklama vítězí nad kvalitou produktu"

To jsem psal. Tak nechapu, co se tady certis.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 17:35

Jojo, komunita nemůže pochopit, že i kdyby nám to svoje dobro cpala násilím - viz nátlakové akce na státní správu a podobně - tak my tvrdošíjně chceme a chceme za MS platit a platit. Asi víme za co. Už židé říkali že teuer ist billig (drahé je levné). Zaplatím si za produkt ale mnohokrát se mi to vrátí v uživatelské přívětivosti a jiných pozitivních vlastnostech které požaduji. Na linuchu jsem jel v práci a vím, co je to za bastl. Kdybych si nenosil vlastní NB s WIn, a nejen já, neudělali bychom skoro nic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 11. 2009 18:08

Tak tebe zde čeká lynčování ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 18:14

Lynčovat tě nebudu, ale: "viz nátlakové akce na státní správu a podobně"

Takže ty jsi takový dobrodinec, co svým NTB s Win zachránil svého zaměstnavatele před krachem, hmmm... a přidali ti za to aspoň něco na prémiích?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 18:39

No, myslel jsi to asi ironicky, ale - ano. Měl jsem hotovo, data byla kompatibilní tam, kde býti měla, vše šlapalo, takže jsem byl sice mírně, nicméně kladně ohodnocen. Na rozdíl od některých, kteří se pokoušeli nainstalené OO.org 2.4 přizpůsobit MS Office 2007 a nešlo jim to a nešlo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
06. 11. 2009 09:50

W7 RC jsem testoval cca 4 měsíce, ale tu zvýšenou uživatelskou přívětivost oproti linuxu, která by měla cenu několika tisíc, tak tu se mi objevit nepodařilo. A to musím říct, že bývám vůči linuxu hodně kritický

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 18:28

trefně řečeno

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 21:39

Problém zde je právě ta komunita - ti, co to všem cpou. Linux nepotřebuje žádnou reklamu, nic podobného, jeho kvality zjistí uživatel sám, když to pochopí, tak zůstane, když to nepochopí nebo nechce pochopit (pochopí, že je lepší, ale linux přece nemůže být lepší než windows).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 11. 2009 03:47

Mít zisk skoro 30 % tržeb, tomu říkám sakra dobrý byznys.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor