Virtuální realita

Žijeme v simulaci podobné Matrixu? Je to dost možné, říkají analytici Bank of America

Analytici Bank od America si dali pauzu od předpovídání finančních výhledů světa a zapřemýšleli nad tématem, které je jak vytržené ze sci-fi knihy. Podle nich existuje 20 až 50procentní možnost, že žijeme ve velké virtuální realitě a všechno, co zažíváme, je jen simulace. Stejně jako v Matrixu.

Stojí to ve zprávě, kterou banka rozeslala svým klientům. O záležitosti informuje server Independent. Analytici dokonce dospěli k názoru, že kdyby celý svět byl iluze, nikdy bychom to nezjistili. Svá tvrzení doplnili o komentáře uznávaných filozofů, vědců a jiných velikánů.

473945130
Možná je všechno jen simulace podobně jako ve filmu Matrix, tvrdí analytici Bank of America

„Je třeba si připustit, že díky pokroku v umělé inteligenci, virtuální realitě a výpočetní síle počítačů mohli členové budoucí civilizace vytvořit simulaci svých předků,“ stojí ve zprávě.

Názor analytiků sdílí inovátor a zakladatel SpaceX Elon Musk, který věří, že je tu vysoká pravděpodobnost, že celý svět je jen součástí umělé inteligence vytvořené budoucími civilizacemi. Taktéž si to myslí profesor filosofie z Oxfordu Nick Bostrom, jenž v roce 2003 vyřkl domněnku o možnosti života v simulaci. Astrofyzik Neil DeGrasse Tyson označil tuto možnost jako velmi vysokou.

Myšlenky na toto téma se přitom datují až k filosofům 16. století, kdy René Descartes naznačil, že nemůžeme při posuzování světa spoléhat na naše smysly. Film Matrix z roku 1999 tedy možná nakonec nebude tak nereálný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Myslí to minimálně Bank of America a řada jiných osobností.

Každopádně nelze brát prohlášení firmy až tak vážně. Stačí si uvědomit, co by tak asi mohli zmiňovaní analytici zkoumat... Ve finále jde spíše o anketu, zda jsou lidé ochotni na tuto myšlenku přistoupit. A především je to způsob, jak se zviditelnit.

Diskuze (72) Další článek: V Rusku zase řádí cenzura, úřady zablokovaly stránky YouPorn a PornHub

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,