Žijeme s Windows Live

Téma tohoto týdne nakousneme představením konceptu Windows Live, získáním Windows Live ID a nahlédneme na přizpůsobování domovské stránky.
Kapitoly článku

Registrace Windows Live ID

Pokud jste se nikdy do této služby neregistrovali, stačí zajít na stránku GetLive a zapsat se k vytvoření Live ID. Odkazovaná stránka nabízí na výběr pouze souběžnou registraci nové e-mailové adresy v doménách windowslive.com a hotmail.com. Pro registraci však lze použít jakoukoli e-mailovou adresu.

sshot-2007-11-19-[3].png
Začátek registračního formuláře pro Windows Live ID

Buď si tuto novou vytvořte a později v nastavení účtu přeregistrujte na libovolnou jinou (ano, Windows Live ID umožňuje změnu e-mailové adresy uživatele), nebo jděte na registraci přes stránku MSN Passport, kde budete před zobrazením registračního formuláře dotázáni, zda nechcete použít již existující e-mail. Všechny starší účty služeb Microsoft Passport, Hotmail, MSN Messenger nebo MSN jsou automaticky použitelné jako Windows Live ID.

sshot-2007-11-19-[4].png
Volba použití e-mailové adresy při registraci přes MSN Passport

Pokud přesto potřebujete Live ID vytvořit, neděste se. Je to proces stejně jednoduchý jako registrace na kterémkoli fóru či libovolném elektronickém obchodě. Ve formuláři není žádné pole, které lze podezřívat z problematického chování. Naopak – zadáte-li jako zemi USA, bude vás systém považovat za Američana, tudíž budete mít k dispozici maximální nabídku služeb - včetně případných betaverzí a všech dosud nelokalizovaných aplikací.

sshot-2007-11-19-[2].png
Přihlášení k účtu Windows Live ID - zde na autentizovaném webu ve službě Live Spaces

Domovská stránka

Pokaždé, když spustíte prohlížeč, načítá se domovská stránka. Až donedávna mě to obtěžovalo, nad službami nabízejícími personalizaci domovské stránky jsou ohrnoval nos a mával rukou a do prohlížečů sveřepě nastavoval about:blank. Až dokud jsem nezačal připravovat program tohoto tematického týdne a neobjevil schopnosti domovské stránky na adrese home.live.com.

sshot-2007-11-19-[5].png
Domovská stránka Windows Live zatím bez uživatelských nastavení. Titulek mění odstín podle denní doby.

Ve výchozím nastavení zobrazuje pro uživatele se zadanou zemí Česká republika v horním pruhu aktuální počasí v Praze a datum. Přejedete-li přes informaci o počasí kurzorem, zjistíte, že sledované místo lze velmi snadno změnit.

V hlavní liště najdeme tlačítka odkazující k nejpoužívanějím online službám Windows Live. Jsou jimi Hotmail, Spaces a OneCare online scanner. Odkazy vedou samozřejmě přímo do profilů aktuálně přihlášeného uživatele. Stránky Hotmail i Spaces využívají AJAX, práce s položkami na nich tak je nesmírně jednoduchá. K oběma se ale dostaneme ještě v průběhu týdne. OneCare Online Scanner není nic jiného, než webovský antivirový skener, jaký nabízí snad každý výrobce antivirového softwaru, jakým je, přestože to u nás není příliš známo, i Microsoft.

Hlavní část stránky poskytuje opět rychlý přístup k jednotlivým službám. Dostaneme se tudy do schránky na Hotmailu či do správce kontaktů tamtéž. Zajímavý z hlediska funkčnosti Domovské stránky je z prvního řádku odkaz Messenger, který na lokálním počítači spustí či obnoví z minimalizace program Windows Live Messenger. Chování, které bychom od webové stránky vskutku nečekali. Windows Live Mail, Hotmail a Messenger vám představím již zítra.

Prostřední řádek tabulky nabízí přístup na uživatelův profil na Spaces, kde zaměří pozornost na seznam přátel a zejména novinky v něm. Odkaz Prostor vede do administrace profilu ve Spaces. Na Spaces se později tento týden zaměří Bára Zychová.

Podobně odpovídá názvem i odkaz poslední - Události. Směřuje do administrace událostí, což je dle mého názoru jedna z nejvychytanějších a nejpraktičtějších služeb celého konceptu Windows Live Spaces. Více vám ale prozradí až Lukáš Křovák ve svém článku v druhé polovině týdne. Jakmile všechny zde jmenované sekce naplníte informacemi, změní se jejich popisky na výběr ze skutečného obsahu.

V posledním řádku tabulky odbyjme první dva odkazy. O OneCare jsme již hovořili a Windows Live Gallery známe z našich výprav za miniaplikacemi pro Windows Vista. Přesto se tam ještě podíváme. Ze všech devíti jmenovaných odkazů nás totiž nejvíce zajímá položka Osobní stránka. To je totiž personalizovaná stránka, kam lze naskládat užitečné miniaplikace a kde lze v podobě RSS čteček shromáždit zdroje informací.

Základní ovládání je otázkou několika vteřin osahávání. Každý standardně existující zdroj informací lze zarolovat na titulek, přejmenovat a nastavit mu počet zobrazovaných zpráv. Jednotlivými boxíky lze po stránce pohybovat uchopením za titulní proužek a táhnutím. Chvilku hledání zabere tlačítko Přidat vlastní položky. Napovím: Podívejte se doleva nahoru pod logo Windows Live.

Nabídka možností v češtině bohužel není příliš obsáhlá. Na stránku lze v podstatě umístit pouze vše, co jsme prozkoumali už na výchozí stránce popsané v několika předchozích odstavcích. Nevadí. Klikněte na Možnosti a vyberte jazyk Angličtina (Spojené státy). Nabídka bude rázem několikanásobně bohatší. Jen miniaplikací je k dispozici několik desítek. Stane-li se vám, že svou stránku zaplníte (logiku má plnit ji jen tak, aby nebylo potřeba skrolovat), není problém přepnout se na záložku New Page (1) (Nová stránka) a začít plnit další.

sshot-2007-11-19-[6].png
Domovská stránka dle mého vkusu

Tlačítkem Add a page (Přidat stránku) doplníte další záložky, pokud vám tři nestačí. Záložky samozřejmě lze přejmenovat. Jste-li na některou svou stránku natolik pyšní, že se chcete podělit s ostatními, můžete. Stačí kliknout na tlačítko Sdílet.

Jak jste si mohli všimnout, služby Windows Live jsou velmi provázané. Přiznám se, že mi dělalo problém prosmýkávat se těsnými obloučky kolem Hotmailu či kolem Spaces. Samotná domovská stránka je totiž jen střípkem toho, co lze ve světě webových aplikací Windows Live vyzkoušet. Další střípky však na stránkách Živě.cz najdete až v dalších dnech tohoto týdne.

fsc.jpg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,