Žijeme s Windows Live

Téma tohoto týdne nakousneme představením konceptu Windows Live, získáním Windows Live ID a nahlédneme na přizpůsobování domovské stránky.
Kapitoly článku

Dvě svíčky na narozeninovém dortu ještě nestihly ani pohasnout a služby Windows Live jsou stálicí světa internetu. Když je prvního listopadu roku 2005 Bill Gates představil, byla vize Microsoftu zcela odlišná. Mělo jít o online zrcadlo populárních desktopových aplikací stejného výrobce. Čas plynul a zdržení rostla. Nakonec byla v průběhu času představena či přejmenována řada služeb a portfolio značky Windows Live se uspokojivě rozrůstalo. Alternativy desktopových aplikací však rostou až v současnosti a to ještě velmi, velmi pomalu. Rodina Windows Live je i přesto největší nebo alespoň jednou z největších skupin podobných bezplatných služeb, jaké můžeme na současném webu najít.

Témata, která jsme vybrali pro tento tematický týden, nepokrývají celou nabídku Windows Live. Představují však to aktuálně nejnovější, nejzajímavější či převratné. Dnes si portfolio Windows Live ve stručnosti představíme a nahlédneme pod pokličku jedinému klíči ke všem službám - Windows Live ID a navážeme službou přizpůsobení domovské stránky. Co nabídnou další dny?

  • Pondělí 19. 11.
    Windows Live ID, personalizace domovské stránky (home.live.com)
  • Úterý 20. 11.
    Komunikace má jméno Windows Live... Messenger, Mail, Hotmail
  • Středa 21. 11.
    Jiný prostor: Windows Live Spaces, Spaces Události; Windows Live Writer
  • Čtvrtek 22. 11.
    Popfly; Windows Live Search
  • Pátek 23. 11.
    Silverlight; Windows Live Fotogalerie

Snad každý, kdo se pohybuje po internetu, využívá nějakou službu z portfolia Windows Live, případně alespoň nějakou službu, která by v tomto portfoliu našla konkurenci. Neznám nikoho, kdo neumí spustit ten internet, dvojkliknout na modrý éčko a zároveň nemá ýmejl na nějakém freemailu.

Českou specialitou je pak až chorobná závislost na instant messengerech, speciálně pak na ajsýkjů. Jmenoval jsem jen dvě služby a přesto už vím, že pro přístup k nim budou potřeba nejméně hesla... Tedy samozřejmě ne pro uživatele z tohoto případu, ten si i tak zadává všude jméno svého psíka bez diakritiky. Pohleďme však alespoň o stupínek výše.

Windows Live ID

Jediný přihlašovací účet zvaný Windows Live ID využijete pro řadu různých služeb. Na světě je zřejmě jen málo osob, které jsou schopny sestavit kompletní seznam. Ještě před samotným přehledem nabídky Windows Live uvedu alespoň nasazení na místě někdejšího MSN passportu, čili pro přístup k downloadům na webu Microsoftu a také například k programu Microsoft Connect. A teď již ke všemu, co Žije.

  • Windows Live Messenger – světová dvojka v zasílání rychlých zpráv. Pište si, volejte si, vyzkoušejte si videohovory. Síť je stabilní, přihlašování bezproblémové a přenosy souborů bezchybné. Zahrajete si také online hry, případně si můžete od robotů vyžádat informace například z Encarty či internetu.
  • Windows Live Hotmail – moderní webovský e-mail. Za léta své existence se vyvinul v jednu z nejlepších služeb svého druhu. Aplikace podporuje klikání pravým tlačítkem i přetahování objektů. Bohužel, doména hotmail.com je dosti neoblíbená kvůli spamu. Snad to alespoň trochu kompenzuje nabízený prostor o velikosti 5 GB.
  • Windows Live Spaces – vlastní prostor v pavučině. Jenom a jenom vaše vlastní webová stránka, geniální plánovač akcí, sdílení fotografií či blog. Snadno a rychle.
  • Windows Live Writer – online editor obsahu. Online editor, který využijete třeba právě při přípravě svého webu na Live Spaces.
  • Windows Live Search – nejen webovský vyhledávač. Mladá vyhledávací služba, která integruje vyhledávání z ostatních aplikací a vyhledávání přímo na webu.
  • Windows Live Mail – nový desktopový klient. Univerzální e-mailový klient. Lepší a hezčí než Windows Mail. Podporuje více účtů, vyhledávání na základě indexů Windows Desktop Search (jako Outlook), neopomíjí ani diskuzní skupiny. Nelíbí se vám už strohý Thunderbird?
  • Windows Live Fotogalerie – aplikace s krkolomným dvoujazyčným názvem. Vyspělejší sestřička známé Windows Vista Fotogalerie. Prohlížejte, upravujte a vyhledávejte fotografie a videa.
  • Windows Live Suite – vše na svoje místo. Všechny desktopové aplikace Windows Live v jediném instalačním balíku.
  • Domovská stránka Windows Live: Otočte stránku...

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,