Zemětřesení u Comforu

Většina Com4 CZ patří Autocontu a Comfor začne vyrábět u AT Computers - to je stručně, oč tu běží, plány do budoucna jsou ale zatím under construction.
Většina Com4 CZ patří Autocontu a Comfor začne vyrábět u AT Computers - to je stručně, oč tu běží, plány do budoucna jsou ale zatím under construction.

Abych se dostal k tomu, co se vlastně stalo, musím popsat předchozí stav. Společnost Comfor se před časem rozhodla k restrukturalizaci, jejíž základem bylo oddělení aktivit spojených s maloobchodem a systémovou integrací. Vznikla tak společnost COM4 CZ s. r. o., která sdružuje prodejní a servisní střediska sítě Comfor. Když tedy zajdete do prodejny Comforu, ta patří ve skutečnosti COM4 CZ a Comfor je její značka. Stejně tak pod COM4 CZ patří i internetový obchod Comfor C-Store.

Kromě toho existuje Comfor s.r.o., který dělá vše ostatní (systémová integrace a další), kromě výroby PC. Tu doposud dělala pro Comfor firma Comfor PC Mail. PC Mail dle tiskové zprávy vyrobil loni 17 000 počítačů.

Nyní došlo k následujícímu. Většinový podíl ve firmě COM4 CZ získal Autocont, ten tak nyní má retailovou, servisní a internetovou část dřívějšího velkého Comforu. Většinový podíl v COM4 CZ neznamená automaticky většinový podíl v Comforu. Autocont, který je úspěšný se svou sítí poboček a jeho internetové obchody shop.autocont.cz a www.svethp.cz patří mezi vysoce hodnocené, tak získal především síť poboček a internetový obchod C-Store. Podle dostupných informací budou zatím C-Store a internetové obchody Autocontu vyvíjeny paralelně, přičemž budoucí podoba vzájemné spolupráce zatím krystalizuje. Jde tedy jen o to, za jak dlouho se všechny obchody vzájemně spojí do jednoho. Podstatné pro budoucnost značky Comfor je to, že nezaniká. V síti prodejen COM 4 CZ budou nadále prodávány počítače Comfor.

Druhou zprávou je, že AT Computers bude vyrábět počítače Comfor a Comfor Face místo firmy Comfor PC Mail. AT Computers a Autocont jsou mezi sebou provázány podobně jako firmy ze strany Comforu, liší se samozřejmě v jinak rozdělených pravomocích, ale jedná se prostě o tábor Autocontu a tábor Comforu. AT Computers v Ostravě rozšířila výrobní kapacity a tak bude schopna pojmout dřívější výrobu z Comfor PC Mail. Navíc má také certifikaci ISO 9001, takže s převodem výroby nebude problém ani tady. K budoucnosti Comfor PC Mailu, který tak přišel o značnou část pracovní náplně mi Oldřich Hrádek, marketingový ředitel COM4 CZ napsal: "V souvislosti s tím, že dohoda byla uzavřena teprve nedávno, jsou některé procesy teprve na počátku. Další kroky, které budou uskutečněny nejsou ještě natolik přesně specifikovány, aby bylo možné je zveřejnit". Do společnosti AT Computers se přesouvá i prodej počítačů Comfor dealerům včetně servisní podpory.

Z hlediska koncového zákazníka, tak při pořízení počítače Comfor v obchodě Comfor, získáte počítač vyrobený v AT Computers, který si koupíte u firmy s většinovým podílem Autocontu. Naopak(?) při pořízení počítače Autocont v prodejně Autocontu, získáte počítač vyrobený v AT Computers, který si koupíte v prodejně s většinovým podílem Autocontu. Rozdíly budou v síti servisních středisek, které v případě Comforu padají do jeho sítě. Pochopitelně budou i rozdíly v podobě počítačů a případně konfigurací sestav. Rozdíly mezi samotnými firmami Comfor a Autocont tu ale pochopitelně budou nadále, ovšem na jiných úrovních.

Stav ohledně této dramatické změny na českém počítačovém trhu budeme samozřejmě nadále sledovat a v blízké době přineseme podrobnější komentář.

Diskuze (39) Další článek: X-Files aneb IBM ThinkPad X

Témata článku: , , , , ,