Ze světa: testy nových hybridních čipů AMD Kaveri

Nová generace hybridních čipů APU je venku a k dispozici jsou testy výkonu i spotřeby procesoru a integrované grafiky, Jak si vede proti Haswellu od Intelu?

Na konci minulého roku jsme vám přinesli článek o nových hybridních čipech AMD Kaveri (APU), které budou na začátku roku 2014 dostupné pro desktopy, teprve později se objeví i mobilní varianty.

Nová generace přináší o trochu vylepšenou architekturu procesorových jader Steamroller a samozřejmě novější generaci integrovaného grafického čipu Radeon R7. Nejzajímavější novinkou je ale hybridní forma HSA (Heterogeneous System Architecture), která už patří mezi důležité milníky v rámci konceptu „Fusion“ - procesor i grafika spolupracují společně a data jsou zpracovávána dle jejich formy.

AMD Kaveri pro desktop: tři čtyřjádra

AMD zatím představilo tři modely čipů, všechny jsou vyráběné 28nm technologií, mají čtyři procesorová jádra (dva moduly) a grafický čip Radeon R7.

AMD_Die_Super_Imposed_Labeled-592x600.jpg
Pohled na rozložení čipu AMD Kaveri, grafický čip tvoří 47 % tranzistorů

Nejvýkonnějším modelem je A10-7850K, který má procesor na frekvenci 3,7 GHz (Turbo až 4 GHz), grafiku s 512 stream procesory a celkové TDP 95 W. AMD A10-7700K je na základní frekvenci 3,4 GHz s Turbem až do 3,8 GHz a TDP 65 W. Třetím modelem je A8-7600, který disponuje konfigurovatelným TDP 65 W nebo 45W, což znamená základní frekvenci procesorových jader 3,3 GHz nebo 3,1 GHz.

Screen-Shot-2014-01-15-at-4.52.40-PM-copy.jpg
Přehled modelů - tři čtyřjádrové modely s různým TDP a frekvencí jader

Čipy mají celkem 2,41 miliardy tranzistorů, 47 % velké plochy ale zabírá grafický čip (1,1 miliardy tranzistorů). Poměry obou odlišných částí jsou tak už poměrně vyrovnané, takže lze vidět pokrok a směr do budoucnosti, kdy jednotlivé formy budou pracovat společně i na odlišných datech. Grafický čip už se totiž nestará pouze o vykreslování grafiky, ale použitá architektura vycházející z GCN 1.1 (jako u nejvyšších desktopových grafik Radeon R9 290/290X - Hawai).

03 - HSA Features.jpg 11 - Mobillty Roadmap.jpg AMD Tech Day  - January 14 NDA-11.jpgAMD Tech Day  - January 14 NDA-152.jpg AMD_Kaveri_IOMMU_Channels.jpg Screen-Shot-2014-01-15-at-4.57.08-PM.jpg

Čipy jsou určené pro socket FM2+, procesor podporuje FMA4/3, AVX, AES, nebo XOP. Grafická část podporuje DirectX 11.2, API Mantle, Eyefinity Technology2, Displayport 1.2 a rozlišení 4K Ultra HD. Pro zvýšení grafického výkonu lze integrovanou grafiku spojit s desktopovou v PCI Express slotu. Podobně jako některé nové desktopové grafiky i čipy Kaveri podporují technologii TrueAudio pro akceleraci prostorového zvuku.

Testy ze světa

K otestování nových čipů se dostalo několik zahraničních redakcí, k dispozici jsou tak podrobné testy nejen z pohledu procesorového, ale i grafického výkonu a nechybí ani detailní porovnání spotřeby oproti minulé generace a především proti konkurenčním modelů od Intelu.

 

Pokud jde o procesorový výkon, u toho se revoluce příliš neočekával, stále se totiž jedná o nechvalně známý „Bulldozer“. Výkon je tak ve srovnání s Intelem výrazně slabší, což samozřejmě AMD musí reflektovat v ceně, která by měla být úměrná nižšímu procesorovému výkonu.

60945.png 60947.png
kraken.gifcine.png

Grafický čip je ale tradičně velmi silnou částí AMD a jak vidět na testech, zde je AMD naopak výrazně nad řešením od Intelu. Oproti klasickým grafickým čipům Intel HD 4600 (Core i7-4770K) mají sice větší výkon, ale je vidět velká snaha Intelu o dohnání takřka jediné výhody u čipů AMD.

60871.png 60873.png 60876.png
bf4-fps.gif cry.png tombraider-fps.gif

V případě čipu Core i7-4770R (pouze BGA), který obsahuje nejvýkonnější integrovanou grafiku od Intelu – Iris Pro, už v případě nastavení nižší kvality grafiky ani AMD nestačí. Intel tak velmi rychle dohání AMD i v grafické oblasti.

Spotřeba

O výborné srovnání spotřeby se postaral web The Tech Report, který efektivitu spotřeby a výkonu přepočítal a výsledkem je přehledné srovnání kolik energie je potřeba na vykonání úkolu – v tomto případě šlo o enkódování videa do x264.

power-taskenergy.gif
Energie potřebná pro zpracování úkolu (Zdroj: The Tech Report)

Rozdíly jsou opravdu velké, čipy AMD Kaveri potřebují pro dokončení úkolu o 60 % až 70 % více energie, než srovnatelné modely od Intelu. Čipy totiž mají vyšší spotřebu a navíc jsou pomalejší, takže dokončení zpracování úkolu trvá déle.

Pro levné hraní her

Na desktopu je rozdíl vyšší spotřeby poměrně zanedbatelný, mnohem důležitější je hledisko ceny a výkonu. I když AMD nemůže nabídnout tak dobrý procesorový výkon, o to lepší výkon a podporu her nabízí u integrovaného grafického čipu, který v případě rozumného nastavení kvality grafiky ve hře zvládne relativně plynule vykreslovat (25+ fps) i v rozlišení Full HD, což je na integrovanou grafiku určitě slušný posun.

small_kaveri-slide-3.jpg
Brzy se dočkáme i modelů Kaveri pro mobilní segment

I když se AMD podařilo zlepšit efektivitu procesorových jader a grafiky, v rámci spotřeby to stále nestačí a Intel je v předstihu i díky 22nm výrobní technologii. Tento rok navíc Intel už přejde na 14nm technologií, takže rozdíl bude ještě větší. Intel navíc poměrně útočí i cenou, což také příliš nehraje do karet AMD. 

Diskuze (9) Další článek: Microsoft potvrdil, že hackeři ovládli poštovní schránky jeho zaměstnanců

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,