Ze světa: testy nového SSD 320 Series od Intelu

Intel uvedl novou generaci svého SSD s moderními 25nm flash čipy. Série 320 se pyšní až kapacitou 600 GB a jaký nabízí výkon, se dozvíte v článku.

Na novou generaci SSD od Intelu se čekalo delší dobu, původně totiž měly být na trhu už koncem minulého roku, ale bohužel došlo ke zpoždění. Nejnovější generace NAND flash čipů vyrobených 25nm technologií jsou však v tomto případě samozřejmostí. Starší 32nm čipy používá série 510, která je výkonnější, ale i dražší.

Intel 320 Series SSD

Jak už jsme vás informovali u nové revize SSD OCZ Vertex, 25nm NAND flash čipy jsou sice modernější, ale mají menší životnost. Jsou také levnější a to je přesně segment série 320 od Intelu. I když mezi řadiči stále dominuje SandForce, který používá speciální techniky pro bezztrátovou kompresi dat v reálném čase, čímž dosahuje výborných hodnot především u zápisu, SSD 320 Series od Intelu jsou opět vybaveny starším 10kanálovým řadičem. Ten se vyskytuje i už velmi starých SSD druhé generace (G2).

drive1.jpg 
Intel SSD 320 Series s kapacitou 300 GB

S tím souvisí i nabídka technologií, která je tím pádem trochu omezená. Zapomeňte na rychlé rozhraní SATA 6 Gb/s, SSD podporuje pouze 3 Gb/s. To se částečně podepisuje na výkonu v sekvenčním čtení a zápisu, jak se za chvilku přesvědčíme v testech. SSD ale podporuje hardwarové šifrování AES 128bit, přičemž v případě potřeby lze SSD bezpečně vymazat během několika vteřin a šifrovací klíč se poté nenávratně smaže.

nand.jpg

Pokud každý den zapíšete na SSD 20 GB dat, Intel garantuje bezproblémovou životnost pět let. U náročného použití (servery a podobně) Intel garantuje zápis minimálně 60 TB dat.

Testy ze světa

Zahraniční testy si můžete prohlédnout na serverech The SSD Review, PC Perspective, The Tech Report a AnandTech. Zde je výběr grafů:

36229.png hdtune-read.gif hdtune-write.gif
pcm05-app.jpg Vantage-40000-Club.jpg

I když se jedná o SSD pro rok 2011, jeho výkon je srovnatelný s generací SSD, které tu byly již minulý rok. Na nové modely uvedené tento rok jeho výkon vůbec nestačí, jedním z důvodů je pochopitelně i absence podpory rozhraní SATA 6 Gb/s. Testovány byly navíc pouze 300GB modely, verze s menší kapacitou mají ale ještě nižší rychlost zápisu.

36234.png 36235.png

Spotřeba je průměrná, ale jedná se o tak malé hodnoty, že i u notebooků lze počítat s reálným rozdílem výdrže v řádu minut.

Důraz na nízkou cenu

Řada SSD 320 Series od Intelu nepatří mezi nejvýkonnější a disponuje starým řadičem. Intel však nabízí výkon v sérii 510 a u této se soustředil na co nejnižší koncovou cenu, která by byla přijatelná pro větší počet uživatelů. A vzhledem k cenám se dá říci, že se mu to docela podařilo.

tab.PNG

I když tyto levné SSD netrhají výkonnostní rekordy, nesmíme zapomínat, že oproti běžným pevným diskům je to stále obrovský rozdíl. Především u odezvy a hlučnosti, která vlastně neexistuje. Koncová cena za nejmenší 40GB model je 89 dolarů (přibližně 2 000 Kč s DPH) a největší 600GB verze pak vyjde na 1 069 dolarů (25 000 Kč s DPH).

Diskuze (30) Další článek: Apple iPad 2: co to umí a k čemu je to dobré [video]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,