Zdarma a česky: přehled nejlepšího freewaru v češtině

Nemusíte mít desetitisíce, abyste si mohli svůj počítač vybavit kvalitním softwarem. Snad každý běžný program má svou freewarovou alternativu, a to i v češtině.

Na následujících řádcích najdete výběr nejlepšího freewaru nebo open source, díky nimž se můžete s klidným svědomím zbavit svého stávajícího placeného nebo cracknutého softwaru. To vše v češtině nebo s českými lokalizačními balíčky.

Základ - prohlížeče, Office, obrázky

Jsou nástroje, které se v podobných freewarových přehledech objevují prakticky pokaždé. Neopomeneme je zmínit tedy ani zde. Pokud existuje oblast, kde je volně dostupných produktů absolutní převaha, pak jsou to internetové prohlížeče. Vybrat si můžete plug-iny doplnitelný Firefox nebo už předem výborně vybavenou Operu. Za zmínku v této oblasti stojí také Maxthon, prohlížeč stavěný na jádru Internet Exploreru.

opera.PNG

operaDalší tisíce můžete nechat v peněžence, pokud se rozhodnete pro kancelářský balík OpenOffice.org. Plně nahradí stávající Microsoft Office, chce to jen trochu cviku při práci s jinými funkcemi a uživatelským rozhraním.

Po práci legraci, tak co si trochu pohrát s obrázky? Na jednoduché i pokročilejší kreslení na počítači nelze doporučit nic jiného než GIMP, především na Linuxu velmi populární i když trochu netradičně řešenou aplikaci.

A když už byla řeč o Linuxu, nezapomínejte, že pokud nebudete chtít utrácet ani za operační systém, v dnešní době už to budete mít kvůli Ověření pravosti systému Windows s cracknutými produkty Microsoftu složitější než dříve. Co takhle vyzkoušet některou z linuxových distribucí? Stačí si vybrat - Ubuntu, SUSE, Mandrivu nebo jiný?

Komprese souborů – 7-Zip

Dlouhou dobu si běžný uživatel Windows nedokázal pro práci s komprimovanými archivy nic jiného než aplikaci WinRAR. Jenomže WinRAR už dávno není zdarma a proč utrácet, když existuje minimálně stejně kvalitní náhrada – 7-Zip. Nejenže umí pracovat se standardními ZIP nebo RAR archivy, 7-Zip může soubory zabalit také do formátu 7z, který vyniká vyšší kompresí než oba výše zmiňované (srovnávací tabulku najdete zde). Navíc, stejně jako WinRAR, se 7-Zip jednoduše integruje do systému, a přistupovat k jeho funkcím tak můžete kdykoliv prostřednictvím nabídky pravého tlačítka myši. Aplikace je navíc stále ve vývoji a další verze nabízejí nové a nové funkce.

7zip.PNG

Správce souborů – FreeCommander

Proč byste měli odinstalovat svůj oblíbený Total Commander, když stále funguje i po uplynutí 30denní zkušební lhůty bez jakýchkoliv omezení? Třeba proto, že jeho dalším používáním porušujete podmínky licenční smlouvy, byť na to autoři jen tiše přihlížejí.

FreeCommander je přitom pro placenou jedničku v oboru více než solidní konkurencí. Pokud neprovádíte s položkami na disku psí kusy, s FreeCommanderem si bohatě vystačíte. Pracuje s archivy, komunikuje s FTP servery, umí rozdělit či spojit soubory, synchronizovat složky, vyhledávat, filtrovat zobrazení souborů a mnoho dalšího.

freecommander.png

Vypalování – CDBurnerXP

Za dobu své existence prošel CDBurnerXP znatelným vývojem. Současná verze nabízí vše podstatné, co byste od programu na vypalování očekávali. Kromě běžných postupů dokáže upravit mezery mezi skladbami hudebního CD, pracovat s ISO soubory včetně převodu konkurenčních formátů BIN a NRG, vytvářet bootovatelná média a další. Na rozdíl od některých produktů se CDBurnerXP soustředí jen na vypalování, a tak nestahujete a neinstalujete funkce, které už s vypalováním ani zdaleka nesouvisí.

cdburnerxp.png

Multimediální přehrávač – GOM Player, AIMP

Stejně jako internetové prohlížeče, také multimediální přehrávače neměly cestu na výsluní jednoduchou. Ještě nedávno nadějný MV2Player v poslední době ztroskotává na pomalém vývoji, a tak se na světlo světa derou noví, progresivnější konkurenti. Jedním z nejlepších je GOM Player.

Z funkčních možností GOM Playeru určitě stojí za zmínku podpora širokého spektra hudebních i audiovizuálních formátů včetně flashových videí, sada vlastních kodeků pro přehrávání základních typů souborů (i když bez manuální instalace některých dalších se stejně neobejdete), široké možnosti nastavení obrazu včetně nástrojů pro automatickou korekci, přehrávání poškozených nebo nedostahovaných snímků, práce s externími titulky, skinovatelnost a mnoho a mnoho dalšího.

gomplayer.PNG

Pokud nehledáte kompaktní přehrávač audia i videa, ale vystačíte si pouze s podporou hudebních skladeb, určitě nepřehlédněte aplikaci AIMP. Vzhledem hodně připomíná kdysi velmi populární Winamp, nad možnosti tohoto přehrávače nabízí také konvertor hudebních formátů, grabování hudebních CD a nízké systémové nároky.

aimp2.PNG

Editor zvuků – Audacity

Někdo zvuky jen poslouchá, jiný s nimi rád experimentuje i na jiné úrovni. Pokud rádi nahráváte a následně přehráváte, upravujete, stříháte apod. zvukové stopy, pak vám jistě neunikla existence aplikace Audacity. S Audacity můžete zvuk zaznamenávat a dále upravovat importované hudební skladby z mnoha různých formátů včetně MP3 a Ogg Vorbis. Pro editaci jsou k dispozici základní nástroje včetně stříhání, mixování skladeb nebo pokročilejší efekty, které vaše nahrávky ozvláštní. Funkce aplikace lze navíc jednoduše rozšířit doplňkovými plug-iny.

audacity.png

Prohlížeč a jednoduchý editor obrázků - FastStone Image Viewer

Stejně jako bitva o nejlepší multimediální přehrávač je napjatý také souboj o to, kdo nabídne nejlepší funkce v oblasti prohlížení obrázků. My jsme dnes vybrali freewarový FastStone Image Viewer, i když XnView mu zdárně šlape na paty.

Prohlížeč FastStone Image Viewer je skinovatelný, uživatelsky velmi přívětivý nástroj. Kromě prohlížení obrázků (v režimu celé obrazovky) zvládá také jednoduché editace, od redukce červených očí, otáčení nebo změnu velikosti (pro úpravu velikosti můžete využít 11 různých algoritmů, a vybrat si tak ten, s nímž dostanete nejlepší výsledek), převádění mezi obrázkovými formáty, tvorbu efektních prezentací se zvukovým doprovodem na pozadí, snímání obrázků ze skeneru a další.

faststone.png

Instant messenger – QIP, Miranda

Stejně jako u internetových prohlížečů, ani v oblasti instant messengerů není jednoduché vybrat toho jediného, který umí nejvíce. Proto si sami rozhodněte, zda dáte přednost raději QIPu, který už z instalačního balíčku nabídne většinu funkcí, které jako uživatel počítačového kecálka využijete nebo raději Mirandě, kde základní balení obsahuje jen jádro samotného programu a to, jaký instant messenger s jakými funkcemi si vytvoříte, už je jen na vás. Zdarma je dostupný i Messenger od Microsoftu.

qip.pngmiranda.PNG

RSS čtečka – FeedReader

Ve srovnání s konkurencí nedisponuje sice FeedReader tak širokým portfoliem funkcí, běžnému uživateli přesto nabídne více, než od něj bude vyžadováno. FeedReader má velmi přívětivé uživatelské rozhraní, stahované kanály lze řadit do kategorií pro větší přehlednost, jednotlivé položky pak navíc filtrovat přes předem nastavená pravidla. FeedReader je k dispozici také ve verzi pro přenosná média, můžete si jej tedy nosit všude na svém flashdisku.

feedreader.png

Ochrana počítače – Spyware Terminator

Spyware Terminator je již několik let jedním z předních programů pro odstraňování spywaru a dalšího škodlivého obsahu z disků počítačů postavených na Windows. O tom, jakým způsobem vás bude Spyware Terminator chránit, rozhodnete sami. Může kontrolovat běžící procesy systému, může také jen jednorázově proskenovat všechny složky na přítomnost infikovaných položek. V případě, že si nejste jisti tím, co mažete, využijte funkce zálohy systému před provedením jakékoliv akce.

spywareterm.png

 

Tip: stáhněte si kompletní balíček všech výše zmíněných programů (od 7zip níže)

 

Poznámka: screenshoty uvedené u programů jsou jen ilustrační a neobsahují vždy českou verzi programu. Odkazy ke stažení však vždy vedou na české verze zmíněných aplikací.

Diskuze (50) Další článek: Video slečny Emily: neuvěříte, že ji vyrendrovali

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,