Historie | E-mail | Komunikace

Zavináč, opičí ocas nebo štrůdl. Historie nejdůležitějšího počítačového symbolu sahá daleko před první e-mail

  • Spekuluje se o tom, že zavináč vznikl před tisícovkami let
  • Doložené příklady použití jsou stovky let staré, symbol v historii měnil význam
  • Jazyky umělý symbol pojmenovávají různě, často se uchylují ke zvířecím analogiím

Představovat zavináč, tj. @, by bylo podobné, jako vysvětlovat funkci chleba. Zavináč platí za synonymum e-mailu a za symbol elektronické komunikace. Jeho historie ale není tak přímočará, jak by se mohlo zdát. Nevznikl totiž pro potřeby e-mailu.

Je mnohem starší, než si myslíte, v minulosti plnil jiné účely a různé jazyky ho označují často velice rozdílně. Nebavíme se přitom o jednotkách ani desítkách let, vrátit se musíme o stovky let. Začněme ale připomenutí toho, jak se symbol proslavil. Nebýt toho, tak se o něm dnes nejspíš nebavíme.

Největší sláva až po stovkách let existence

Zřejmě nejvíce zavináč proslavila elektronická pošta. Ray Tomlinson na začátku 70. let řešil, jak jednoznačně identifikovat adresáta nebo adresátku v počítačové síti, aby pouze vybraná osoba obdržela konkrétní zprávu. Zasáhla náhoda. Tomlinson stál u tiskárny Teletype Model 33 a jeho oči sklouzly na klávesu, na níž se nacházelo a s typickou protaženou koncovkou, která písmeno obkrouží.

Počítačový vědec hledal symbol, který nebyl příliš využívaný, přičemž neměl příliš na výběr. Zavináč se v moderní angličtině rovněž používá ve významu u, v nebo na (at sign, běžně se zkracuje na at).

Tomlinson si nepamatuje, kdo nakonec odeslal úplně první e‑mail, v roce 1971 byl nicméně zavináč někým z jeho okruhu použit pro oddělení jména adresáta a názvu počítače – až později šlo o název domény. Použití zavináče bylo smysluplné významově, přitom šlo o málo používaný znak.

V dnešním počítačovém světě zavináč obecně používáme, když chceme někoho identifikovat. Twitter a některé další sociální sítě jej přikládají přes vámi zvolené uživatelské jméno. Když napíšete zavináč, můžete konkrétní osobu označit, obvykle se jí pak ukáže upozornění. S trochou nadsázky se zavináč během pár desetiletí stal nejdůležitějším symbolem v mezilidské komunikaci.

zavinac life story (3).jpg

Nebylo přitom samozřejmé, že na klávesnici symbol zavináče najdete. První prototypy ani komerční psací stroje symbol nenabízely, v roce 1889 jej ale představil Ham­mond 1. Patřil k prvním psacím strojům, které zavináč zavedly.

Ve světě počítačů v době před e‑mailem nicméně zavináč neměl své místo jisté. První děrné štítky s ním nepracovaly a pro tehdejší počítače šlo o neexistující znak. Měnit se to začalo v 50. letech. V roce 1961 se zavináč stal součástí tabulky ASCII, tj. tehdy už šlo mezinárodně uznávaný znak pro komunikaci. O několik desetiletí později let ovšem „zamotané áčko“ prorazilo v úplně jiném stylu.

Kde se ale vzalo? Před počítači a psacími stroji již existovalo stovky let, to víme bezpečně.

Zavináč sahá až do středověku, jak si můžete přečíst na dalším listu…

Diskuze (19) Další článek: Ruský koronavirus dokáže nakazit člověka. Imunita proti covidu ně něj nezabírá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,