Zatopí nový Google Vyhledávač konkurenci?

Google dnes oznámil dokončení nového systému Caffeine pro indexaci (ukládání) webů. Podle Googlu je nový systém schopný nabídnout až o 50 % rychleji aktuálnější výsledky, než tomu bylo dříve. Pokud tedy hledáte na Googlu, rychleji se dostanete k aktuálním výsledkům, ať už k blogům nebo příspěvkům ve fórech.

Nový systém je především reakcí na stále častější aktualizace, velikost a počet stránek. Do hry se stále více dostávají nejrůznější videa, obrázky, novinky a informace vydávané v reálném čase. Uživatelé se chtějí k těmto informacím dostat pokud možnost co nejrychleji, a vydavatelé obsahu očekávají, že se ve vyhledávačích objeví ihned po vydání obsahu, například článku.

caffeine.jpg
 Nový index Caffeine od Googlu (zdroj: googleblog.blogspot.com)

Dřívější index byl složen z několika vrstev a pracoval na principu, že se některé vrstvy aktualizovaly častěji než ostatní. Pro aktualizaci vrstvy to znamenalo analýzu celého webu, což způsobilo zpoždění. Nový systém indexace dokáže weby analyzovat v malých částech a aktualizovat indexovou databázi průběžně a v celosvětovém měřítku.

A ještě trochu čísel. Každou druhou vteřinu Caffeine zpracuje souběžně stovky tisíc stránek. Pokud by to byla hromada papíru, každou vteřinu by vyrostla o téměř pět kilometrů. Caffeine zabírá téměř 100 miliónů GB úložného prostoru v jedné databázi.

Tímto vše začíná, alespoň dle slibů Googlu. Caffeine umožnil postavit základ pro rychlejší a komplexní vyhledávač. Už v příštích měsících se uživatelé údajně mají těšit například na více relevantní výsledky vyhledávání.

Diskuze (60) Další článek: Google Chrome 5.0: další aktualizace a vyplácení odměn

Témata článku: , , , , , , , , ,