Nvidia | Grafické karty | GeForce RTX 3000

Zásoby GeForce RTX 3080 se po světě vyprodaly během pár sekund. Dostalo se jen na pár šťastných

Na 17. září měla Nvidia připravené spuštění prodeje nové generace desktopových grafických karet GeForce RTX 3080, která přináší skvělý poměr ceny a výkonu, alespoň ve srovnání s velmi drahou přechozí generací. Jak to ale vypadá, Nvidia a partneři výrazně podcenili poptávku.

Přímo na stránkách Nvidie, kde se prodávala oficiální verze Founders Edition, totiž zmizely všechny zásoby doslova během pár vteřin. E-shop podle spekulací ovládli naprogramovaní boti, kteří automaticky nakupovali větší množství pro přeprodejce. Nvidia na to reagovala tím, že ručně kontroluje každou objednávku a že se omlouvá zákazníkům, na které se nedostalo.

Snímek obrazovky 2020-09-18 v 16.31.10.jpg
Kvůli situaci vzniká i spoustu vtípků, které ale mají reálný základ. Takhle to skutečně vypadalo

Stejná situace ale byla i u partnerů, respektive ostatních výrobců jako je Asus, MSI, Gigabyte, Zotac a dalších. Všechny e-shopy zejí prázdnotou a dostalo se jen na pár vyvolených, kteří kartu koupili například v kamenném obchodě. Jeden z velkých řetězců v USA - Microcenter, měl však v zásobě v jedné z poboček pouze 40 kusů.

Nelze se tak divit, že se na GeForce RTX 3080 stály fronty, někteří šťastlivci tak karty získali jen díky tomu, že stáli více než 15hodinovou frontu před kamennou pobočkou.

Objevilo se proto i mnoho přeprodejců, kteří chtějí na nedostatku vydělat a například na webu eBay prodávají tyto karty za mnohem vyšší částky, někdy i více než trojnásobné. Na toto chování ale reagovala skupinu fanoušků tím, že naprogramovali boty, kteří automaticky navyšují ceny aukcí do závratných čísel, takže se takový přeprodejce nikdy nedočká peněz přes aukční weby.

Standardní zásoby?

Partneři Nvidie tvrdí, že dostali čipy a desky později, což způsobilo malé prvotní zásoby. I tak se prý ale jednalo o stejné zásoby jako u startu řady GeForce RTX 2000. Důvodem je nedostatku je tedy především obrovská poptávka, která položila i ty největší e-shopy a weby na světě. Například Newegg (vyprodal zásoby za 5 minut) oznámil, že měl na stránkách návštěvnost větší, než při Black Friday. Stejné rekordy na stránkách oznámili i samotní výrobci karet.

Snímek obrazovky 2020-09-18 v 16.36.26.jpg
Oficiální vyjádření Nvidie

Na situaci samozřejmě velmi nepěkně reagují zákazníci, kteří si chtěli novou kartu koupit v den vydání. Podle informací by se zásoby ve skladech měly doplňovat průběžně každých několik dní, ale pokud je poptávka skutečně tak obrovská, většina zákazníků se nejspíše dočká až během října či listopadu.

Uvidíme, jaká bude situace s dvakrát dražší GeForce RTX 3090, která bude v prodeji 24. září a následně i GeForce RTX 3070, která bude jistě populární kvůli nízké ceně. V prodeji by měla být přibližně v polovině října.

Diskuze (39) Další článek: Na ISS brzy začne fungovat první přechodová komora zkonstruovaná soukromou společností

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,