Zapomeňte na tablety, je tu hromada nových notebooků

Výrobci notebooků napěchovali své stroje novými procesory od Intelu. Na trh se chytá ThinkPad s cenou pod deset tisíc a povedená konkurence pro MacBook Air od Samsungu. [CES]
Kapitoly článku

Acer – nové Intely a AMD Fusion

S novinkami přišel také Acer, samozřejmě se zaměřením na nasazení nových procesorů od Intelu. Novinky v řade Aspire 5750G a 7750G nabídnou procesory Intel Core i7 a grafiky GeForce GT 540M, respektive Radeon HD 6550. Menší 15,6" model vyjde na dvacet tisíc korun, větší sedmnáctka s rozlišením 1600 × 900 bodů bude o tři tisíce dražší. Dostupné budou už v lednu.

Acer Aspire.jpg
Klávesnice nabídne numerický blok, uvnitř najdeme nový Intel

Nejvyšší model série Aspire, která cílí na multimediální využití v domácnostech, je nový 8950G, který je osazen novým procesorem Intel Core i7, 8GB pamětí DDR3 a grafikou Radeon 6850 s 2GB grafickou pamětí. Osmnáctipalcový displej nabízí plné FullHD rozlišení a při sledování filmů či při hraní her přijde vhod pětikanálový zvuk a zabudovaný subwoofer. Do těla počítače se vejdou dva pevné disky (prodáván bude s jedním 750GB).

Aspire Top.jpg
Osmáctipalcový Acer Aspire 8950G

Nejen na platformě Intel se inovovalo, Acer přišel i s novými modely postavenými na AMD Fusion. Modely Aspire 4253 a 5253 nabízí 14", respektive 15" displej, až 8 GB paměti a veškerou standardní výbavu. Nejvíc ale zaujal desetipalcový netbook Aspire One 522, který je rovněž postaven na AMD Fusion a nabídne HDMI výstup s možností přehrávání FullHD videa.

Aspire One 522.jpg
Acer Aspire One 522 – netbook s výkonem notebooku

MSI – multimédia a hry s novým výkonem

Na nové procesory Intel samozřejmě postupně přejdou všichni výrobci notebooků, hned na CESu se novými modely dále pochlubilo MSI. Noví zástupci řady F ponesou pod displeji s úhlopříčkami 14", 15,6" nebo 17" procesory Intel Core i5 nebo i7, kterým bude asistovat grafika GeForce GT 500M s gigabajtem grafické paměti a automatickým přepínáním s grafikou integrovanou. Design střídmý, cena od patnácti tisíc.

MSI.jpg
MSI FX420

Vedle multimediálních notebooků pochopitelně nesmí zůstat pozadu herní série G. Takže opět přechod na nové procesory a k tomu patnáctipalcový či sedmnáctipalcový displej, HDMI, USB 3.0, prostorový zvuk a vše co k hernímu notebooku patří. Grafický výkon obstartává Nvidia GeForce GTX 500, případně 400. Dodávky začnou už v lednu, prodávat se bude s cenou od cca 32 tisíc korun.

MSI G.jpg
MSI GT780

Samsung – odpověď na nové MacBooky Air

Z dosavadní nabídky notebookových novinek na veletrhu CES mě ale nejvíce zaujal nový model Samsung 9. Novou sérii otevírá 13,3" model, který nabízí design a materiály u notebooků s Windows často nevídané. Narážím zde pochopitelně na Apple a jeho Airy, které nyní dostaly důstojnou konkurenci. Samsung 9 je tenký jen 16,3 mm a je vyroben ze slitiny hliníku nazývané Duralumin, která je prý mnohem pevnější. Povedený design s nápaditými křivkami podtrhuje tmavé provedení a broušený povrch.

Samsung 9.jpg
Duraluminový Samsung 9

Uvnitř pracuje nový Intel Core i5, kterému asistuje 128GB SSD. Notebook nabídne konektory USB 3.0 a HDMI, a to pod odklápěcími krytkami po stranách. Baterie není vyjímatelná, nicméně výrobce slibuje bezproblémový chod tři roky. Zajistit má výdrž až 6,5 hodiny. A ještě dvě důležitá čísla: hmotnost 1,3 kg a cena 1599 dolarů (36 tisíc korun s daní). 

Nadále budeme sledovat novinky dalších výrobců a vše se budou snažit kolegové prozkoumat přímo na místě. Sledujte Živě.cz a naše zpravodajství z veletrhu CES.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,