Zapomeňte na škaredé černobílé QR kódy

Typický QR kód je nevzhledná černobílá šachovnice. Přitom tomu tak vůbec nemusí být a QR kód může obsahovat klidně i vaše logo a barvy. Dnes to zvládne hromada služeb.

Víte, kdy se na trhu objevil první telefon vybavený příjmem NFC tagů? Znalci Androidu možná odpoví, že to byl Nexus S z roku 2010, ve skutečnosti to ale byla ještě o něco starší Nokia 6131 z roku 2006. Od té doby uběhlo dlouhých sedm let, nicméně NFC i nadále zůstává okrajovou technologií, která se dnes prosazuje spíše skrze bezkontaktní platební karty než chytré mobilní telefony.

Jedním z možných důvodů pomalého nástupu budou jistě QR kódy, jejichž výroba je jednoduchá, bezplatná a QR kódy zvládnou v mnoha ohledech to samé. Ačkoliv se QR kódy v drtivé většině případů používají k reklamním účelům jako nosič webových odkazů – prostě vyfotíte plakát s QR a v mobilu se vám v lepším případě otevře webová stránka, principiálně je lze použít téměř k čemukoliv. Je to prostě nosič libovolných textových informací. V poslední době se tak mluví především o QR platbách, kdy bude uvnitř černobílého čtverečku se zdánlivě neuspořádanou šachovnicí teček zakódovaný text, který bude obsahovat instrukce třeba k bankovnímu převodu.

Nevzhledný čtvereček

Když se řekne QR, každý si představí relativně nevzhledný černobílý čtvereček, to ale ani zdaleka není povinnost. QR kód musí obsahovat několik základních geometrických tvarů. Mezi ty nejviditelnější patří trojice postranních pozičních čtverečků, podle kterých software ví, kde je pomyslná nula souřadnicového systému. Odtud tedy může začít počítat a dekódovat samotná uložená data.

QR kod.png
Základní podoba QR kódu

Druhým klíčovým parametrem je míra korekce chyb. To je údaj, který mnoho jednodušších generátorů QR vůbec nenabízí. Tato hodnota je uložena vpravo od dolního levého pozičního čtverečku a určuje, jak je „šifra“ chráněná před nečistotami a poškozením.

Funguje i poškozený QR kód

Korekce chyb může nabývat čtyř tříd L (nejmenší znečištění), M, Q a H (nejvyšší znečištění). Zatímco třída L počítá se 7% poničením dat v kódu, třída H si dokáže poradit až s 30% poškozením kódu.

Typickým poškozením může být třeba zaschlá nečistota, mechanické odření části kódu aj. Třídy L a M byly původně navržené pro použití v elektronické a tištěné podobě, Q a H pak v průmyslu, kdy je QR kód natištěný třeba na barelu a může se snadno poškodit.

QR míra chybovosti.png
Informace o úrovni ochrany proti poškození je uložena vpravo od spodního pozičního čtverce (Grafika: QRStuff.com)

QR kódy s vyšší obranou proti chybám jsou o něco hustší, nemůžete je tedy zobrazit v úplně titěrném rozlišení. Je to dáno tím, že vedle samotných dat obsahují i speciální kontrolní výpočty, pomocí kterých může software dopočítat poškozená data. To v praxi znamená, že QR kód třídy H má také nižší kapacitu záznamu, poněvadž podstatnou část zaberou právě tyto kontrolní výpočty, takzvané Reedovy-Solomonovy kódy.

POskozeny L QR.png             Poskozeny H QR.png
Dva stejné poškozené QR kódy. Ten vlevo je řidší a vytvořený pomocí nejslabší korekce L. Ten vpravo je naopak hustší a vytvořený pomocí silné korekce H. Ten vlevo nejspíše vaše čtečka nezpracuje, poněvadž poškození je větší než 7 %, ale ten vpravo by měla, poškození je totiž menší než 30 %.

To ale nikomu nevadí, poněvadž jak už bylo řečeno na začátku, v QR je zpravidla uloženo jen pár desítek znaků – webová adresa, telefon a tak dále.

QR s designem díky korekci chyb

Vedlejším efektem této zabudované obrany proti poničení je skutečnost, že QR kód nemusí být ve skutečnosti žádný černý shluk teček, ale mohou se na něj vrhnout designéři. Namísto pravoúhlých tvarů lze použít zaoblené a doprostřed můžete umístit třeba logo. Koneckonců, celý QR kód může být součástí nějaké kreativní grafiky a slušné QR čtečky by si s tím vším měly poradit.

Všechny tyto designové vychytávky a tedy geometrické nepřesnosti oproti původnímu standardu se jednoduše odfiltrují jako ony výše zmíněné nečistoty a QR kód bude nadále fungovat.

Designový QR kód.png
Zaoblené tvary, jiná barva a slité body dohromady? Pro kvalitní čtečku by to neměl být žádný problém.

Stejným způsobem si můžete pohrát i s barvami, poněvadž QR kód ve skutečnosti vůbec nemusí být striktně černobílý. Je pouze důležité, aby byl kontrastní. Software si pak sám určí, které pixely jsou tmavší a které světlejší a začne obraz dekódovat.

Tolik tedy teorie a teď konečně praxe. Pokud se vám líbí klasický strohý QR kód, ale toužíte použít namísto černobílého odstínu jiné barvy, můžete použít třeba generátor Goqr.me. Umožňuje vytvářet textové kódy, ale také odkazy, telefonáty, SMS a kontaktní vizitky (vCard).

GOGR.png
Jednoduchý generátor Goqr, který umožňuje změnit barevný odstín QR kódu

Pokud vám barvy nestačí, ale chcete si pohrát i s geometrií QR kódu, nabízí se třeba Unitaglive.com. Tato služba nabízí několik docela drahých paušálů s analýzou návštěvnosti atd., pokud vám jde ale skutečně pouze o vytvoření hezkého QR kódu pomocí několika geometrických šablon, který si poté stáhnete jako běžný obrázek, je vše zdarma.

Unitaglive.png
Generátor designových QR kódu Unitaglive

Podobně funguje i služba Visualad.com, která sice nabízí několik předdefinovaných grafických šablon, ale vyžaduje připojení k internetu. V kódu je totiž pokaždé uložený jen odkaz na službu, která sama vás pak přesměruje na cílový web, nebo zobrazí textové informace.

QR kod.png        QR kod.png
Unitaglive.com nabízí hromadu předdefinovaných šablon pro QR kód. Logo uprostřed je vlastně poškození, ale software se s tím vypořádá díky systému korekce chyb.

Microsoft Tag

Nakonec nesmím zapomenout na Microsoft Tag, tedy na konkurenční grafické tagy od Microsoftu. Tyto tagy vypadají geometricky trošku jinak a stejně jako QR šifry je lze barevně i geometricky upravovat, hlavním rozdílem je ale skutečnost, že se jedná o proprietární technologii a stejně jako v případě Visualad je třeba internetové připojení i v případech, kdy je obsahem tagu pouze prostý text. Microsoft Tag totiž ve skutečnosti obsahuje pouze odkaz. Na stranu druhou tak ale může Microsoft nabídnout kompletní správu a dokonce i časové omezení platnosti kódu. Vše je zdarma a čtečka je k dispozici pro všechny rozšířené mobilní platformy.

Microsoft Tag.png
Stejné hrátky s barvami podporuje i Microsoft Tag

Až tedy bude příště vytvářet QR kód třeba na své stránky, pro svůj produkt nebo pokud si jej budete chtít umístit na vizitku, rozhodně se nemusí jednat jen o ošklivou černobílou šachovnici.

Čitelnost všech publikovaných QR kódů testovaná pomocí univerzální čtečky pro Android Barcode Scanner.

Diskuze (48) Další článek: Byznysový zápisník: IBM možná prodá část serverové divize Lenovu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,