Software | E-mail

Zapomeňte na Gmail, Outlook.com nebo Seznam. Těchto 6 alternativ s e-mailem pracuje jinak

  • Pokud vás omrzely klasické e-mailové schránky, zkuste alternativy
  • Zavádějí šifrování nebo třeba anonymní adresy
  • Ze záhrobí se ozývá ukončený Inbox od Googlu

Je to už přes 50 let od vynálezu e-mailu. Elektronická pošta existovala již dřív, ale používala se jen pro posílání zpráv mezi více uživateli jednoho počítače. Až Ray Tomlinson navrhl systém fungují v ARPANETu, který využíval jednoduché adresy složené ze jména uživatele, zavináče a jména počítače (serveru).

Podoba e-mailu se za ono půlstoletí výrazně změnila, jeho principy však ne. Stále běží na standardizovaných technologiích, takže zpráva z místa A dorazí na B, přestože obě místa běží na jiném serveru a používají odlišný softwarový základ. Tedy že zpráva ze @seznam.cz přijde na @gmail.com a obráceně.

To je klíčová výhoda oproti moderním centralizovaným službám postaveným na proprietárních technologiích. Kvůli nim zprávu z Facebook Messengeru nepošlete na Skype a adresa z AIMu vám bude k ničemu, když už síť dávno zanikla. Existují sice také otevřené decentralizované protokoly jako XMPP, díky kterým by i messengery mohly fungovat univerzálně jako e-mail, nikdy se však hromadně neprosadily.

Na druhou stranu ale vznikají služby, které chtějí změnit to, jak dnes e-mail vnímáme. Že to není jen zastaralá a nezabezpečená služba, kterou musíme používat, i když nechceme. Nebo že směr udávají Gmail či Outlook.com a ostatní se jen vezou.

V dalších kapitolách se podíváme, jak se dá e-mail uchopit v 21. století.

Diskuze (57) Další článek: Týden Živě: Ve Windows 11 budou LED efekty a HDR tapety. Zuckerberg zmlátí Muska

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,