BitTorrent | Pirátství

Zaplať 1000 dolarů, jinak tě zažalujeme, píše uživatelům YTS protipirátská organizace

Druhý nejnavštěvovanější torrentový web (po The Pirate Bay) má velké problémy. Po jeho provozovatelích jdou vlastníci autorských práv. A po jeho uživatelích také. Začátkem roku jsme psali, jak YTS.mx začal předávat informace o e-mailových a IP adresách a stažených torrentech, což mělo následně sloužit k dohledávání konkrétních pirátů. Teď je situace ještě pikantnější.

Právník zastupující jednu havajskou protipirátskou organizaci, jež zastřešuje filmová studia, totiž začal uživatelům zasílat varovné e-maily, které znějí přibližně takto:

Na YTS jste se přihlásili e-mailem XXX a pod IP adresou YYY a nelegálně jste si stáhli torrentový soubor s filmem porušující autorská práva našich klientů. Když nám zaplatíte částku ZZZ, stáhneme veškeré právní nároky.

Ona částka se podle magazínu Torrent Freak pohybuje okolo 1000 dolarů. Podle napáchané fiktivní škody se vyčísluje přesně na dolary, proto přesnou sumu neprozradil, aby nedostal do dalších problémů člověka, kterému e-mail přišel.

Co z e-mailu ale nevyplývá, je skutečnost, jestli ona protipirátská organizace spojila IP adresy těch, kteří si torrentový soubor stáhli a kteří se následně stali peerem, leechem nebo seederem. Podle toho se pak odlišuje, jestli je varovný e-mail jen snahou o mimosoudní dohodu, nebo vydírání.

Torrent totiž sám o sobě není chráněn autorským právem. Nese jen metadata o souborech, které se sdílejí v P2P síti. Kdo si stáhne torrent, ale nevloží jej do klientské aplikace, žádného sdílení – v tomto případě filmu – se nedopouští.

PS: Z YTS.mx lze stahovat torrenty i bez registrace. Klasické torrentové soubory v posledních letech nahrazují magnet linky, které se nemusí stahovat, ale jen se překopírují a vloží do klientského programu. S takovým přístupem by protipirátská organizace neměla koho oslovit.

Diskuze (119) Další článek: Divoká spekulace, nebo začátek něčeho velkého? Apple by mohl spustit vlastní vyhledávač

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,