Západní Evropa dobrá, východní slabá: nic nového pod sluncem

Pokračuje pokles prodeje počítačů v našich regionech.
Zhruba měsíc po ukončení kalendářního čtvrtletí přichází vždy IDC se svým „summary“, se součtem osobních počítačů prodaných v různých zemích světa – nás samozřejmě nejvíce zajímá evropský region.

Podle IDC se celkové množství počítačů prodaných v regionu EMEA (Evropa, Střední Východ, Afrika – zde ale Evropa natolik procentuálně dominuje, že druhé dva regiony jsou jenom do počtu) stouplo meziročně o 15,9 % - to je vůbec nejsilnější region na světě, předstihující v růstu i Ameriku. Navíc: oblast označená jako ECE (Eastern and Central Europe, tedy zhruba země za bývalou železnou oponou) poklesly o hodně vysokých 14,3 %, takže to západní Evropa musela dohnat.

Silný celkový vzrůst je dán hlavně poklesem cen osobních počítačů, jak v konzumentské oblasti, tak i u počítačů prodávaných do podniků: to zapříčinilo, že vyspělé západoevropské země prodaly dokonce o 20,3 % počítačů víc než před rokem. Z těchto zemí, opět tradičně, vede Německo, Francie a Velká Británie, jejichž růst byl dokonce ještě vyšší – samozřejmě ale platí, že finanční obrat na tom byl mnohem hůře, díky poklesu cen počítačů. V zemích střední a východní Evropy se dařilo Polsku (procentuální vzestup) a trošku se zotavuje Rusko, které sice pokleslo meziročně, ale stouplo oproti předcházejícím čtvrtletím.

IDC předpovídá, že tento trend bude pokračovat: pro příští čtvrtletí tipuje vzestup 17,2 % v celé oblasti a 18,5 % v západní Evropě. Z jednotlivých výrobců se nejvíc dařilo Compaqu, který si zde drží 17% podíl, druhá je IBM, která se zase vyznačovala silným vzrůstem, což platí i o třetím Dellu. Poklesl Hewlett-Packard, ale je to spíše přirozený výkyv (před rokem byla kampaň na nové počítače, letošní se teprve chystá).

Živě komentuje: prodej počítačů by se možná měl zavést jako oficiální průmyslový indikátor, tak dobře ukazuje na ekonomické zdraví dané země a zejména na prognózy dalšího vývoje. Tři giganti západní Evropy jsou stále, přes určité potíže v Německu (příliš „štědrá“ sociální ekonomika, dlouhodobě neudržitelná) tahouni evropské ekonomiky. Ze středo-východní Evropy je na tom samozřejmě nejlépe Polsko, které se slušně reformovalo, vytrpělo si své „Klause a Zemany“ a nyní má určitě ekonomicky nejliberálnější a také nejvýkonnější vládu ze všech zemí regionu. O České či Slovenské republice zpráva raději nehovoří – nemyslím, že by to byla povzbuzující čísla.

Váš názor Další článek: Pozor na LBA

Témata článku: , , , , , , , , , ,