Microsoft | Windows 11 | Statistiky

Zanedbal Microsoft propagaci? Více než 60 % uživatelů dosud neslyšelo o Windows 11

  • Windows 11 budou vydány za necelý týden – 5. října
  • 62 % uživatelů o plánovaném vydání Windows 11 vůbec neví
  • 14 % uživatelů upgrade na Windows 11 odmítá

Pravidelným čtenářům Živě jistě nemusíme vysvětlovat, co jsou Windows 11. Věříme, že většina zná z hlavy i plánované datum vydání nové verze operačního systému. Podívejme se ale mimo bublinu nadšenců do informačních technologií, kde situace vypadá úplně jinak.

Americký slevový portál Savings.com provedl průzkum mezi svými uživateli, jehož cílem bylo „zjistit povědomí a zájem o Windows 11“. Z výsledků vyplynulo, že 62 % uživatelů vůbec neví o plánovaném vydání nové verze operačního systému od Microsoftu.

O Windows 11 většina lidí ani neslyšela

Celkem bylo dotazováno 1042 respondentů, kteří mají počítač s operačním systémem Windows libovolné verze. Otázky se týkaly jejich povědomí o Windows 11 a ochoty přejít na novou verzi operačního systému od Microsoftu.

Klíčová zjištění:

  • Jen necelých 40 % uživatelů systému Windows vědělo, že Windows 11 budou brzy uvedeny na trh.
  • 45 % uživatelů si není jisto, zda si nový operační systém nainstalují, až bude k dispozici, přestože aktualizace bude zdarma.
  • Proti tomu 41 % respondentů uvedlo, že by byli ochotni upgradovat.
  • 14 % uživatelů upgrade na Windows 11 odmítá.
  • Dva ze tří uživatelů si nejsou jisti, zda jejich počítače budou schopny zvládnout přísné hardwarové požadavky, které Microsoft pro svůj nový operační systém stanovil.

Uživatelé nevědí ani o nových funkcích. Celých 38 % uvedlo, že si není jisto tím, jaké novinky Windows 11 přinesou. Čtrnáct procent z nich očekává možnost spouštět aplikace pro Android, 13 % se těší na nový vzhled a 13 % vyhlíží schopnosti zvyšující herní výkon. O widgetech ví jen 3 % respondentů a o vylepšeném obchodě s aplikacemi pouhá 2 %.

Zanedbal Microsoft propagaci?

Aktualizace systému Windows sice nemají takový ohlas jako například nové iPhony nebo nová herní platforma, ale díky obrovskému počtu instalací se nová verze týká stovek milionů lidí po celém světě. Windows 11 mají představovat zásadní posun ve funkčnosti a první změnu názvu od uvedení Windows 10 v roce 2015.

Pro mnohé uživatele mohou být překážkou hardwarové požadavky, ve kterých se často ani nevyznají. Nový systém není kompatibilní se staršími procesory a počítači, kterým chybí čip TPM 2.0. Pro zjištění, zda bude na konkrétním PC provozovat Windows 11, je k dispozici bezplatný nástroj PC Health Check.

Průzkum také ukázal, že o aktualizaci častěji vědí uživatelé, kteří operační systém používají delší dobu. Pokud porovnáme míru informovanosti o Windows 11 s mírou informovanosti o systémech iOS a MacOS, na jejichž aktualizace uživatelé netrpělivě čekají, pak čísla ukazují, že Microsoft nedělá významné pokroky.

Windows 11 mají být oficiálně vydány již toto úterý – tedy 5. října. Vzhledem k tomu, že následují po Windows 10, které lze dle většiny standardů označit jako velmi úspěšné, je velkou otázkou, zda a jak rychle se nová verze prosadí.

Diskuze (73) Další článek: Správce hesel 1Password chce chránit účty další vrstvou, spouští „maskované e-maily“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,